Kiderült: a női vezetői stílus a hatékonyabb

Kiderült: a női vezetői stílus a hatékonyabb

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kiderült: a női vezetői stílus a hatékonyabb

Tipikusan férfias vezetői stílusnak azt nevezik, amikor valaki kemény kézzel, felülről lefelé irányítva igazgatja a beosztottjait – most kiderült, hogy egyáltalán nem ez a leghatékonyabb módja annak, hogy valaki egy nagyobb csapatot egyengessen. Egy friss kutatás kiderítette, hogy nem a versenyalapú, férfias vezetői módszerek, hanem az együttműködés, az empátia a hatásosabb, ha a munkahelyi kapcsolatokról és hatékony vezetői stílusról van szó.

Férfias vezetői stílusnak általában azt nevezik, amikor valaki határozott, szereti a hierarchiát érvényesíteni, a versenyre helyezi a hangsúlyt, és az előre- és feljebbjutással ösztönöz. A Behavioural Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint viszont korántsem ez a leghatékonyabb vezetői magatartás: a nőiesnek tartott hozzáállás sokkal kifizetődőbb.

Egy friss kutatás azt vizsgálta meg, hogy utóbbi, amikor a kooperációra, együttműködésre, a megerősítésre, és nem a versenyeztetésre helyezik a hangsúlyt, sokkal jobban motiválja a dolgozókat, mint a férfias stílus, még akkor is, ha munkaidőn kívül kell dolgozniuk. A munkavállalók lelkiismeretesebbek lesznek, többet dolgoznak, és hajlandóbbak a plusz munkára, ha megerősítést és nem kritikát kapnak a felettesüktől.

Egy 2018-as kutatás szerint, amely a Mindfulness tudományos folyóiratban jelent meg, a titok az együttérzés: a nők jellemzően szociális okokra visszavezethetően nagyobb együttérzést mutatnak mások felé, a férfiak pedig inkább maguk felé. Előbbi jobb vezetői képességeket jelent, míg utóbbi a hierarchiát erősíti egy cégen belül.

A The Spanish Journal of Psychology tudományos folyóiratban megjelent 2008-as tanulmány szerint a munkavállalók jobban szeretik a feminin vezetői stílust, mindegy, hogy ők maguk nők vagy férfiak – még a férfiak is ezzel tudnak jobban azonosulni, akkor is, ha ők nem ilyen főnöki magatartást mutatnának. Beosztottként azonban jobban viselik, ha pozitív, és kevés negatív visszacsatolást kapnak, és az együttműködésre biztatják őket a feletteseik.

Persze attól, hogy ennek a vezetési stílusnak a „nőies” és „feminin” jelzőt adták, még nem jelenti, hogy minden egyes nő ilyen típusú vezető: a PLoS One tudományos folyóiratban megjelent 2017-es kutatás szerint például a reáltudományokban elhelyezkedő nőknél teljesen vegyes az eloszlása annak, hogy hogyan viselkednek a beosztottakkal. Van közöttük bőven, aki a feminin, és van bőven, aki a maszkulin vezetési stílust gyakorolja –bár érdemes megjegyezni, hogy utóbbiakat gyakran tartják ellenszenvesebbnek, mint a férfi társaikat ugyanilyen vezetési stílussal.

A fent idézett tanulmányok tehát mind azt mutatják, hogy hiába tartják a női vezetési stílust gyengének és hatástalannak, valójában ez a fajta módszer az, ami igazi sikereket hozhat. Egy főnök ugyanis csak annyira lehet jó, mint amennyire a beosztottjai azok, és ha a beosztottak boldogak és örömmel végzik a munkájukat, az a főnöknek is csak előnyt jelent.

A mai világban a maszkulin vezetési stílus lett divatos, mindenhonnan azt halljuk, hogy hajtani, versenyezni, másokat eltaposni kell, de, mint ahogy azt a tudomány is bizonyította, valójában a csapatmunka és a pozitív légkör az, ami előrevihet egy céget és a benne dolgozókat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást