7 kézzel készített karácsonyi ajándék

7 kézzel készített karácsonyi ajándék

Címlap / Otthon / Hobbi / 7 kézzel készített karácsonyi ajándék

Az ünnepek varázslatos hangulatát az ajándékok koronázzák meg! Íme néhány ötletes kézzel készített ajándék kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Gondoltad volna, hogy egyszerű kartonpapírból milyen klassz fenyőfát készíthetsz, vagy egy fél kesztyűből a legédesebb figurát kreálhatod?

Nyalóka-fenyő

A nyalókával tűzdelt papírfenyő akár karácsonyi asztaldísz is lehet. Szükséged lesz: hullámkarton, kézműves kés, nyalóka, egy hurkapálca, parafadugó, ragasztó.

Hogyan készítsd el:

1. A parafadugóba szúrd bele a hurkapálcát, ez lesz a fenyő törzse. A dugót ragaszd egy kereszt formában kivágott kartonpapírra.
2. A kartonpapírból vágj ki két akkora háromszöget, amekkorára a fát szeretnéd, majd mindkét háromszöget vágd 2-3 centis csíkokra. Az egyik háromszög csíkjainak alját vágd be, hogy össze tudd illeszteni.
3. Most követezik a legérdekesebb rész. A hurkapálcára kezd rászúrni a kartoncsíkokat, hogy 90 fokos szöget zárjanak be egymással (egy nem bevágott, egy bevágott és így tovább).
4. Amint kész a papírfa, szúrjunk minden csík végébe egy-egy vékony pálcájú nyalókát.

Hagyományos Mikulás-csizma

Egy ilyen zokni rengeteg mosolyt okoz majd az ajándékozottnak. Telerakható apró ajándékokkal, ráadásul a lakás dísze is lehet hosszú ideig.
Amire szükséged lesz a csizmához: olló, piros gyapjú anyag (2 darab kb. 60×40 cm-es), tű, 2 darab 40×20 cm fehér szőrme, vörös hímzőcérna, fehér hímzőcérna.
Amire szükséged lesz a csillaghoz: 25-35 cm négyzet alakú sárga selyemanyag, sárga hímzőcérna, puff a tömésnek, zöld/kék szövetfesték, 20 cm dekór-zsinór.

Hogyan készítsd el:

1. Vágj ki a piros gyapjú anyagból két egyforma csizmaformát, majd varrd össze a széleinél a vörös hímzőcérnával.
2. A szőrmét varrjuk hozzá a csizmához a fehér hímzőcérnával, a szőrme alján és tetején is varrjuk végig.
3. A sárga selyemanyagra rajzoljuk meg a csillagformát, majd vágjunk ki két egyforma csillagot. Ezeket varrjuk össze a sárga cérnával.
4. Szövetfestékkel vagy akár filctollal írjuk rá a csillagra azt a nevet, akinek a csizmában levő ajándékokat szánjuk. A csillagot a felső csücskénél fogva néhány öltéssel varrjuk a csizmához.
5. Egy dekoratív zsinórból készítsünk akasztót a csizmának.

Még több kézzel készített Mikulás csizma itt.

Karácsonyfa füzér

A hagyományos papírfűzért a gyerekek is könnyen elkészíthetik, de a felnőttek is olcsó és szép dekorációra lelhetnek benne.
Amire szükséged lesz: fehér papír, színes konfettik, olló, ragasztó

Elkészítése pofon egyszerű:
1. A fehér papírokra ragasszunk sorban színes konfetti pöttyöket.
2. Vágjuk ki a csíkokat és ragasszuk össze a két végüket, úgy hogy láncot formáljunk vele. Egy csíkon kb. 8 pötty legyen.

Fehér galamb
A Karácsony a béke és szeretet ünnepe, misem szimbolizálná jobban, mint a fehér galamb. A fára is felakaszthatod, de a lakás egyéb dísze is lehet.
Amire szükséged lesz: olló, galamb sablon, anyagragasztó, fehér nemez anyag, 2 kis fekete gyöngy, zöld műág.

Elkészítése:
1. A képen látható forma alapján készíts egy papírsablont és ennek alapján vágd ki a fehér nemezből az szárnyat és a galamb testét.
2. A szárnyat ragasztóval ragaszd a testhez. Az apró fekete gyöngyöket varrd fel fehér cérnával szemnek.
3. A galamb csőrén szúrj át egy hurkapálcát és ezen fűzd át az ágat. Egy vékony fehér zsinórral akasztót is varrhatsz rá.

Doboz hóember

Könnyedén varázsolhatsz hóembert három egyszerű dobozból. A szezon végén a hóember részeit újra szétszedheted és tovább használhatod tárolásra.
Amire szükséged lesz: 3 különböző méretű doboz (kézműves vagy lakberendezői boltokban is kaphatók egymásba illeszthető dobozok), fehér akril festék, erős ragasztó, gombok, csavart zsinór, nagy narancssárga mosogatószivacs, sál, sapka, kesztyű.

Elkészítése:
1. A fehér akril festékkel fesd át a dobozokat (ha eddig még nem voltak fehérek). Hagyd megszáradni, majd ragaszd össze a dobozokat.
2. Ragassz nagy gombokat az alsó két dobozra, majd aprókat szemnek és szájnak.
3. A szivacsból vágj ki kúp formát és ragaszd fel orrnak.
4. A második doboz tetejével fogass oda egy hosszú zsinórt, ez lesz a keze. A zsinórok végeit lazán varrd a kifordított kesztyűhöz, majd fordítsd vissza a kesztyűt. Öltöztesd fel a hőembert sállal és sapkával is.

Papír arckép

Gondoltál már arra, hogy megörökítheted a kicsid fejformáját? És nemcsak gyerekek, de felnőttek is bátran meglephetik egymást egy ilyen kreatív ajándékkal.
Hozzávalók: képkeret, színes papír alapnak, mintás papír a fejformának, ragasztó, olló.

Elkészítése:

1. Készíts egy akkora sablont a fejformáról, hogy a képkeretbe illeszkedjen, majd vágd ki ez alapján a mintás papírból.
2. A képkeretbe helyezz egy mintás papírt alapnak és ragaszd rá a kivágott arcformát.

Kesztyű-polip

Egy félpár kesztyűvel és néhány gombbal percek alatt elkészülsz ezzel a polippal.
Amire szükséged lesz: egy kesztyű, tű és cérna, száraz rizs, meleg ragasztó, pom-pom (bojt), gombok, nemez.

Elkészítése:
1. Töltsd meg a kesztyűt rizzsel, majd varrd össze a nyílást és varrd rá a bojtot is.
2. A kesztyű ujjainak aljára varrj gombokat, majd varrd össze úgy a „lábakat”, hogy szerte ágazzanak.
3. Nemez anyagból vágj ki szájat és ragaszd fel. Szemeknek varrj gombot.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!