Kezeli a meddőséget a harkányi gyógyvíz

Kezeli a meddőséget a harkányi gyógyvíz

Címlap / Életmód / Család / Kezeli a meddőséget a harkányi gyógyvíz

Minden pár optimista és reméli, hogy már az első hónapokban bekövetkezik a gyermekáldás. Jelenleg Magyarországon a párok mintegy 20%-ának nem fogan meg egy éven belül természetes úton a vágyott utód. Az eredmény reményében szinte mindennemű kezelést latba vetnek, ám egy kézenfekvő, vizsgálatokkal alátámasztott, mellékhatás-mentes módszer sokaknak mégsem jut az eszébe.

A női meddőség leggyakoribb okai

A nőknél a leggyakoribb meddőségi ok a méhkürt elzáródása, endometriózis, korábbi gyulladások, fejlődési rendellenségek, a méh jóindulatú daganatai – például a mióma – és a petefészek rendellenes működése.
A biológiai okok mellett gyakran lelki okok is állhatnak a meddőség hátterében – általános fáradtság, kimerültség, stressz vagy lelki ok akadályozza a teherbeesést, amely csak tovább fokozódik a sikertelen teherbeeséssel.

Miért jó a harkány kénes gyógyvíz?

Az elmúlt időszakban nagyszámú betegen elvégzett kontrollált klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a harkányi kénes gyógyvíz bizonyos nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. A kénes gyógyvíz ma is 62,5 C-os hőmérséklettel tör felszínre 50-70 méteres mélységből. Ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 mg.
Gyógyászati szempontból legjelentősebb alkotórésze a karbonszulfid, amely a földalatti nyomás miatt a vízben oldott állapotban van jelen, a nyomás alól felszabadulva viszont bomlani kezd és kénhidrogén gázzá alakul. Ez adja a harkányi gyógyvíz jellegzetes illatát. A karbonszulfid a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetben.

Balneoterápia

Balneoterápiával – vagyis a víz által – többféle nőgyógyászati problémát és a meddőség bizonyos formáit is hatékonyan kezelik Harkányban. A kellemesen simogató gyógyvízben ülve, iszapnadrággal a derekukon gyógyulhatnak, pihenhetnek és okkal reménykedhetnek babaáldásban a meddő nők. A messze földön ismert, jellegzetes harkányi kénes gyógyvíz különleges helyet foglal el a kénes vizek között, ugyanis elősegíti a petesejt beágyazódását.
Kísérletekkel is igazolták, hogy a vízben található kén gyorsabban szívódik fel, erős simaizom és érlazító hatása van, jótékonyan hat az immunrendszerre és krónikus nőgyógyászati gyulladásokban is kiváló eredményekkel alkalmazzák. Mindemellett béta-endorfin („boldogsághormon”) fokozó, ezáltal közvetve pozitív pszichés stresszoldó is.
A több millió éve érintetlen összetételű gyógyvizet medencékben és kádfürdőként egyaránt élvezhetik a gyógyulni vágyók. Az egyidejűleg alkalmazott, kiegészítő kezelések egymást erősítő hatásai révén fontos szerepet töltenek be a meddőségi problémák helyreállításában. 

Az ötcsillagos gyógyfürdő

Az Európában egyedülálló és méltán híres Harkányi Gyógy- és Strandfürdő immáron 200 éves múltra tekint vissza, alkáli- hidrogén karbonátos- kénes gyógyvíz összetételével, 13,5 hektáros ősparkjával közel 8000 m² vízfelülettel 5000 m² fedett pihenőterülettel. A harkányi gyógyfürdő az elérhető legtöbb, vagyis öt csillagot kapott a Magyar Fürdőszövetség tavaly lezajlott minősítésén.
Aki a gyógykezelés és csobbanás mellett további programra, más jellegű pihenésre vagy aktivitásra vágyik, szereti a mozgást, sportolást, kedvére talál itt kikapcsolódási lehetőséget. Harkány és környéke ideális kiindulópontja a gyalogos és kerékpáros túráknak.
A Villányi hegység lábánál elterülő sík vidék, a vadregényes Drávapart, a Szársomlyó védett természeti kincsei, a Siklósi Vár a Tenkesalján mind kalandra hívnak. Mattyon a lovas tanyán a finom ételeken túl kemencés udvar és állatsimogató szórakoztatja a betérőket. A villányi borvidék pincéi és borgasztronómiai programjai a magyar csúcsborászat és a jellegzetes helyi konyha titkaiba nyújtanak betekintést.

TIPP: Bio fűszerkert és termelőműhely a meddőség ellen

A Tenkes-hegy déli lankáján fekvő völgyben, Hellényi Katalin fűszerkertjében vegyszermentesen termesztett, kézzel gyűjtött, gondosan válogatott gyógynövényekből régi receptek alapján készült teák segítik a szervezetben zajló gyógyító folyamatokat. A cickafark, a barátcserje és a palástfű köztudottan serkenti a nőknél a peteérést.
A természetes termékenységnövelőknél azonban nem várhatunk azonnali hatást: két-három hónapnak el kell telnie, mire az eredményt kiélvezhetjük. A Harkányban működő termelőműhelyt valamint a Fűszerkertet mindenképp érdemes meglátogatni, de a teák megvásárolhatóak télen a pécsi belvárosi helyi termék boltban (Sipőcz Ház) valamint az Ízes Magyar csemegeboltban (Jókai tér)is.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!