Így kezelheted az exbarátnő kirohanásait

Így kezelheted az exbarátnő kirohanásait

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így kezelheted az exbarátnő kirohanásait

Nagy szerencséd van, ha olyan exekkel áldott meg a sors, akikkel barátságban tudtatok elválni, s most pont annyira tartjátok a távolságot, amennyire kell. De mi a helyzet akkor, ha a barátod exe nem tudja, hol a határ?

1. probléma: online zaklat

Hála a közösségi oldalaknak, már azokat is el tudjuk érni, akiknek nem tudjuk a telefonszámát, vagy a lakcímét. Az áldás egyben átok is lehet, pláne akkor, ha folyton egy őrült exbarátnő szemeteli tele a postaládádat. 
Először biztos ártatlanul rákattintasz és elolvasod a rágalmakat, de teljesen felesleges mindezekre reagálnod. Ha mégis megteszed, akkor legyél távolságtartó, tisztességes, elvégre kulturáltan sokkal könnyebb valakinek a körmére nézni, mintha lealacsonyodnál ugyanarra a szintre. 
A legjobb persze az, ha meg sem nyitod ezeket a leveleket, vagy éppen letiltod a hölgyet, és még véletlenül se vedd magadra a felindulásból írt sorokat.

2. probléma: nem hagy békén

Ez főleg akkor okozhat problémát, ha kisvárosban éltek, akkor ugyanis szinte lehetetlen elkerülni, hogy ne találkozz az exszel, akár egyedül, akár az új barátod társaságában. Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy nyilvánosan neked esik, de elég kínos lehet, ha ti ketten andalogtok, ő pedig vigasztaló barátnők társaságában ócsárol. 
A legjobb, ha megpróbáljátok elkerülni ezeket a szituációkat, legalábbis az első néhány hónapban. Igen, nem ti vagytok azok, akiknek változtatni kellene a magatartásukon, de itt nagyon is érvényes az „okos enged” aranyszabály. 
Csináljatok olyan programokat, ahol nem futhattok össze, vagy egyszerűen maradjatok otthon: ha friss a kapcsolatotok, semmi sem lesz unalmas számotokra.

3. probléma: hívogatja a barátodat

Ezt meglehetősen övön alulinak érezheted, főleg akkor, ha az előbb említett két pontot már át kellett élned. Valószínűleg tele van a tudatod azzal az exszel, aki nem hagy nyugtot számodra sehol, és még azzal is próbálkozik, hogy visszacsábítsa a barátodat.
Igyekezd kívülről nézni a helyzetet, hiszen az összes, amit idáig végignéztél, egy nagyon elkeseredett nő próbálkozásainak felelnek meg, aki bizony rettentően közel áll ahhoz, hogy lejárassa magát. Ne ítéld el, valószínűleg túlságosan vehemens és az érzelmei irányítják, amiken egyelőre nem tud felülemelkedni, de sikerülni fog neki, ha folyton falakba ütközik.
Ezt a problémát nem neked kell megoldanod, hanem a barátodnak. Nagyon fontos, hogy még véletlenül se vessz össze vele, hiszen nem ő tehet arról, hogy felvették vele a kapcsolatot, és nyilván jobban ismeri az exet, mint te, pontosan tudja, hogyan lehet leállítani. Nyilván ne hagyd, hogy átvágjon, de előlegezd meg neki a bizalmadat és engedd, hogy elsimítsa azt, amit még el kell.

4. probléma: alattomosan közelít

Vigyázni kell azokkal az exekkel, akik alattomosan közelítenek és megpróbálják kihasználni a barát jóindulatát. Csak egy kávéra hívja meg, hogy kicsit beszélgethessenek az új életükről, vagy találkozót kér, hogy a sok szép emléket lementhesse a barátod gépéről. Sajnos nehéz kivédeni ezeket, mert elsőre ártatlannak tűnnek, de felettébb gyanúsak, ha néhány nappal azelőtt még halálos indulattal tekintett rátok.
Ha aggaszt a dolog, mindenképpen beszélj róla a barátoddal, de csak finoman. Ne vádold, ne vond kérdőre, sőt, mondd, hogy megérted ezt az egészet, de ő is értsen meg téged. Egy utolsó kávé délután és nyilvános helyen nem a világvége, de az nem esne jól, ha ebből rendszer lenne. Kérd, hogy zárja le az előző kapcsolatát végleg, mert csak akkor van értelme közösen továbblépnetek. 

Előnyöd a hidegvér

Ha az előző barátnő ilyen vehemens, akkor azt könnyen a javadra fordíthatod a felnőttes viselkedéseddel és a hidegvéreddel. Sajnos időnként már nagyon szánalmas, ahova egy szerelmes nő le tud alacsonyodni, remélhetőleg te sosem kerülsz ilyen kiszolgáltatott helyzetbe. 
Amennyiben a másik oldalon állsz, megmutathatod az emberségedet, ami nem csak a te lelkednek, hanem a barátodnak is jót tesz majd. Először is ne szidd az exét éppen a kedvesednek, egész biztos, hogy sok emlék fűzi hozzá, és ez nem feltétlenül negatív.
Másodszor maradj nyugodt akkor, ha akár online, akár személyesen támadásnak vagy kitéve, hiszen így viselkedik egy magabiztos felnőtt. Ha felveszed a kesztyűt, akkor a barátodnak kell igazat tennie köztetek, s bár nyilván a te oldalara fog állni, ezt sokkal hamarabb elérheted, ha visszafogott maradsz. Ekkor felébred benne a védelmező vágy és jóval inkább feléd fog húzni, minthogy véletlenül is igazat adjon az exnek.

És ha tényleg rendes?

Bizony, akadnak olyan exek, akikkel „csak úgy” véget ért a kapcsolat, vagy már olyan régen történt az egész, hogy szóra sem érdemes. Ők nyilván nem fognak téged támadni és nagy eséllyel eszükbe sem jut, hogy egy kamaszszerelmet ismét lángra lobbantsanak. Ez megeshet az előtted levő ex esetében is, aki talán már rég továbblépett és nem is érti, mit szeretett a barátodban. 
Ha a hölgy tényleg kedves és aranyos mindenkivel, akkor te is adj neki egy esélyt, és pláne ne akard, hogy a barátod megszakítsa vele a kapcsolatot, tehát ne zavarjon, ha félévente váltanak néhány üzenetet. Sokkal jobb, ha a kedvesed el meri neked mondani, kitől kapott érdeklődő üzenetet, mintha vitától tartva inkább titkolózni kezd…

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!