Háztartás / Otthon

Kevesebb szemetet gyártok! Így sikerült műanyagszegény életmódra váltanom

Kevesebb szemetet gyártok! Így sikerült műanyagszegény életmódra váltanom

1. Azok a fránya műanyagpalackok

Ma már gyakorlatilag bármilyen üdítőt, gyümölcslevet, szénsavas termékeket is tudsz otthon gyártani, nem kell, hogy megvedd a műanyag palackos változatokat. Én most már jórészt csak csapvizet iszom (a magyarországi csapvíz tökéletes minőségű, legalább is általánosságban véve – nyilván akadnak kivételek), de ha megkívánok valami szénsavasat, esetleg friss gyümölcslevet, akkor sem a boltban veszem.

Mindenhova viszem magammal a saját palackomat, a munkahelyemen van szénsavas vizet gyártó automata, ebbe töltök belőle.

Ilyet egyébként már otthonra is be lehet szerezni, a friss gyümölcslevekhez pedig elég egy léfacsaró, amit párezer forintért már megkapsz bármelyik műszaki áruházban. Nemcsak, hogy olcsóbb, környezettudatosabb, de még egészségesebb is ez a változat, mint a bolti. Ráadásul már rengeteg csinos újratölthetős palackot lehet venni – én az enyémet a dm-ből szereztem be, és most már semmiért sem váltanám le. 

2. Minek nekem zacskó?

Amikor először elkezdtem arra figyelni, hogy a boltokban ne rakjam zacskóba a zöldségeket és gyümölcsöket, még nem volt ennyire elterjedt dolog, és nagyon csúnyán néztek rám a kasszások, amikor csak úgy leraktam a szalagra a termékeket csomagolatlanul. Most már külön gyártanak újrahasznosítható zacskókat ezeknek is, és már akkor néznek rám csúnyán, ha ne adj isten otthon felejtem a vászonszatyromat, és mégis (természetesen papírból készült) szatyorral battyogok haza. Szerencsére ebből a szempontból már sokkal zöldebb a világ, mint egy-két évvel ezelőtt, és a tendencia folytatódni látszik.

Termékek: 1 – dm.hu, rozsdamentes acélkulacs / 2 – dm.hu, gyümölcs- és zöldségháló, 3 /  dm.hu, üveg ételtároló

3. Rendelés helyett főzök magamra

Sokkal egészségesebb, gyorsabb és olcsóbb is, ha a folyamatos rendelgetés helyett inkább néhány naponta nagyobb adagot főzöl és üveg ételtárolókban magaddal viszed a munkahelyedre.

Nekem sokkal jobban ízlik a saját főztöm, mint a sarki kifőzdésé, és így még műanyag tárolókat sem kell mindig használnom, majd kidobnom, ha nem helyben eszem meg az ételt.

Ráadásul, ha magamra főzök, akkor tudom, hogy mit teszek bele az ételbe, és garantáltan nem lesz tele adalékokkal és hatalmas mennyiségű sóval és cukorral. Az sem utolsó, hogy két ebédmenü áráért egy egész heti kajámat el tudom készíteni.

4. Szappan, sampon, tusfürdő

Néhány évvel ezelőtt még csak messziről, külföldről lehetett olyan szépségápolási termékeket rendelni, amelyek nem műanyagban érkeztek. Ma már szerencsére szinte az összes drogériában kaphatók bőrítípusfüggő szappanok, különböző hajtípusra tökéletes samponok, és szilárd tusfürdő is van már több márkánál is.

Én rendszerint a DM-ben szerzem be az ilyen termékeket, mert itt érzem, hogy fontos a környezettudatosság, és hazai szinten nagyon széles a választék az ilyen témában – még a dm saját márkái között is.

5. Műanyagmentes arctisztítás

Nagyon nehéz volt arról lemondanom, hogy vattakorongokkal tisztítsam az arcomat, nagyon figyelek ugyanis a bőrtisztításra, pattanásosodásra hajlamos vagyok.

Egy külföldi utam során figyeltem fel a mosható arcisztító kendőkre, ezek gyakorlatilag megváltoztatták a szépségrutinomat, és sokkal környezettudatosabbá tették.

Ma már itthon is kaphatók, többek között a dm-ben szerzem be ezeket is, de elég nagyjából 3-4 havonta leváltani egyet, annyira strapabírók. Persze utána még arctisztító termékekkel végigmegyek a bőrömön, de a lényeg, hogy korongot nem kell használnom.

Termékek: 4 – dm.hu, bio arctisztító szappan/ 2 – dm.hu, arctisztító korong/ 3 – dm.hu, fa fogkefe 

6. A fogkefém is természetes anyagokból készült

A fogkefe tipikusan az a használati eszköz, amit nem szoktunk túlgondolni: néhány havonta veszünk egyet, aztán használjuk, nem igazán foglalkozunk vele, hogy milyen és mennyire környezetszennyező. Pedig már néhány száz forinttal drágábban is lehet kapni olyanokat, amelyek csak természetes anyagokból készülnek, ezek nemcsak a környezetnek, de a te egészségednek is jót tesznek.

Mégiscsak minden nap a szádat tisztítod vele, nem mindegy, hogy mikroműanyagok pattognak le róla, vagy természetes maradványok, mint a fa vagy a növényi, ricinus alapú sörték. Persze ezt is cserélned kell néhány havonta, de azért jobb, ha ezt dobod ki, mint a soha le nem bomló műanyag változatokat. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást