Be kell vallanom, a mennyei finn mézeskaláccsal, a piparkakkuval első körben nem a finnek, hanem az észtek révén találkoztam, de biztos vagyok benne, hogy a recept így is meglehetősen autentikusnak számít.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Hogy a szinte egész világon hódító mézeskalács miben különbözik északi rokonainknál a világ más népeinek kekszeihez képest, azt nehéz lenne határozottan megmondani, bár a fűszerezés és a puhítás elég egyedi.
Azt persze nem állítom, hogy nincs olyan, aki a Balti államokon kívül is hasonlóan készítené a karácsonyi süteményt, de talán nem is ez a legfontosabb – hanem az, hogy ezzel a recepttel egy tényleg elronthatatlan ünnepi finomságot készíthetsz.
Így készül a piparkakku
Hozzávalók
- 2,5 dl méz vagy melasz
- 150 gramm cukor (a legjobb a barna cukor)
- 150 gramm vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 500 gramm liszt
- 1 tojás
- ízlés szerinti mennyiségben őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, vanília aroma
Elkészítés
A mézet és a vajat egy kis tálban kezdd el melegíteni, és kevergesd, amíg egynemű nem lesz. Lassú tűzön végezd a műveletet, mert az édes keverék könnyen odaég. Ha már homogén a szirup, szórd bele a fűszereket, és forralj még rajta egyet, aztán tedd félre kihűlni. Finn barátaink előszeretettel teszik ki a lábast a hóba, de te a konyhapulton is hagyhatod, a lényeg, hogy ne legyél türelmetlen, mert a tésztát kézzel kell majd gyúrnod, és nem jó, ha a forró méz megégeti a kezedet.