Így készül a finn mézeskalács, az illatos-omlós piparkakku

Így készül a finn mézeskalács, az illatos-omlós piparkakku

Címlap / Életmód / Receptek / Így készül a finn mézeskalács, az illatos-omlós piparkakku

Be kell vallanom, a mennyei finn mézeskaláccsal, a piparkakkuval első körben nem a finnek, hanem az észtek révén találkoztam, de biztos vagyok benne, hogy a recept így is meglehetősen autentikusnak számít.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Hogy a szinte egész világon hódító mézeskalács miben különbözik északi rokonainknál a világ más népeinek kekszeihez képest, azt nehéz lenne határozottan megmondani, bár a fűszerezés és a puhítás elég egyedi. 

Azt persze nem állítom, hogy nincs olyan, aki a Balti államokon kívül is hasonlóan készítené a karácsonyi süteményt, de talán nem is ez a legfontosabb – hanem az, hogy ezzel a recepttel egy tényleg elronthatatlan ünnepi finomságot készíthetsz.

Így készül a piparkakku

Hozzávalók

  • 2,5 dl méz vagy melasz
  • 150 gramm cukor (a legjobb a barna cukor)
  • 150 gramm vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 500 gramm liszt
  • 1 tojás
  • ízlés szerinti mennyiségben őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, vanília aroma

Elkészítés

A mézet és a vajat egy kis tálban kezdd el melegíteni, és kevergesd, amíg egynemű nem lesz. Lassú tűzön végezd a műveletet, mert az édes keverék könnyen odaég. Ha már homogén a szirup, szórd bele a fűszereket, és forralj még rajta egyet, aztán tedd félre kihűlni. Finn barátaink előszeretettel teszik ki a lábast a hóba, de te a konyhapulton is hagyhatod, a lényeg, hogy ne legyél türelmetlen, mert a tésztát kézzel kell majd gyúrnod, és nem jó, ha a forró méz megégeti a kezedet.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!