Egy új kutatás szerint hamarosan kitörölheted a rossz emlékeidet

Egy új kutatás szerint hamarosan kitörölheted a rossz emlékeidet

Címlap / Életmód / Lélek / Egy új kutatás szerint hamarosan kitörölheted a rossz emlékeidet

Ha volt már részed szakításban, akkor valószínűleg te is azt kívántad, bárcsak megszabadulhatnál az összes rossz párkapcsolati emlékedtől. Sőt, sokan ennél hatásosabb megoldásra vágynak, és rögtön az exüket radíroznák ki a memóriájuk legapróbb zugaiból is. Ugyan a tudomány jelenlegi állása szerint ez még nem lehetséges, de nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben akár ezt a módszert is kipróbálhatod a megtört szíved gyógyítására. Egy kutatócsoport nemrég ugyanis bejelentette, hogy nekiálltak kifejleszteni egy emléktörlő szert – és a tesztekkel elképesztő eredményeket értek el.

Filmből valóság

Tíz évvel ezelőtt jelent meg az Egy makulátlan elme örök ragyogása című film, ami két szerelmes pár szakításáról, és az ezt követő lelki hullámvasútról szólt. A történetben Clementine úgy próbálta meg kiheverni ezt az időszakot, hogy alávetette magát egy különös gyógymódnak, és kitöröltette korábbi párját az emlékezetéből.

A filmben azt követheted végig, milyen érzelmi bukkanókon megy keresztül a másik fél, aki emiatt szintén a memória radírt választja.

A megjelenés óta rengeteg kutatót kezdett el foglalkoztatni a kérdés: vajon létezik olyan csodaszer, amivel általunk kiválasztott emlékeket tudunk kitörölni az elménkből? Noha eddig leginkább nemleges válaszokat kaptak, egy új vizsgálat teljesen felforgatta a korábbi nézeteket.

Amerikai világsiker

Egy amerikai kutatócsoportnak sikerült kifejlesztenie azt a kezelést, amely képes volt bizonyos emlékeket törölni az egerek agyából.

Persze nem ez volt a legelső próbálkozás, hiszen korábban már világszerte értek el eredményeket a memória manipulálásában: például a hipnózis bizonyítottan hatással van az emlékezésre, de számos gyógyszer (és illegális kábítószer) képes egy-egy részletet végleg kiradírozni, a kissé eltúlzott alkoholmennyiségről nem is beszélve.

Az amerikai szakértőknek azonban sikerült létrehozniuk a Blebbistatint; egy proteint, amely képes kódolni az általunk kiválasztott emlékeket, és teljesen kitörölni az agyból.

Szenvedélybetegségek gyógymódja

Noha valóban nagy hasonlóságok vannak a film és a tudósok vizsgálatai között, mégsem teljesen ugyanaz a céljuk. A csodaszerrel ugyanis nem fájdalmas szakításokat szeretnének „meggyógyítani”; sokkal inkább a különböző kábítószerfüggő betegek kezelésére tervezték.

A szakértők azt szeretnék, hogy a drog hatása során keletkezett emlékeket kitörölhessék az elméből, így megkönnyíthetik a leszokás útját, és egyúttal csökkenthetik az elvonási tünetek erősségét. Persze megvan az esélye annak, hogy emiatt olyan emlékek is eltűnnek a betegek életéből, amik körülbelül akkortájt történtek, amikor a kábítószert használták. Szakértők szerint azonban a kockázattól függetlenül a memória radír a leggyorsabb módszer arra, hogy valaki végleg leszokjon a drogokról.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»