Kellemes, bizsergető érzés, agyi orgazmus? Mi az ASMR?

Kellemes, bizsergető érzés, agyi orgazmus? Mi az ASMR?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kellemes, bizsergető érzés, agyi orgazmus? Mi az ASMR?

Az ASMR felrobbantotta a Youtube-ot, ahol a legnépszerűbb videók többmilliós nézettséget tudhatnak magukénak. De mi ez az őrület és egyáltalán mit jelent az ASMR?

A név az Autonomus Sensory Meridian Response rövidítése, amit magyarra talán úgy fordíthatnánk, hogy önkéntes idegrendszeri csúcspont reakció (kiejtése: éj esz em ár) Ezt a leírást használják arra, amikor az ember kellemes bizsergést érez a fejében, ami lefut a gerincéig. Egyesek agyi orgazmusként próbálják meg definiálni az érzést, pedig semmi szexuális nincs benne (habár manapság már ASMR pornó is létezik…). Az elnevezés tudományos hangzása ellenére még nem áll mögötte hivatalos orvosi magyarázat.

Nem mindenki képes megtapasztalni az ASMR-t, de azok, akik igen, rendkívül nyugtató és ellazító benyomásnak festik le. 2010 óta gyűltek a neten olyan kérdések, amikben ezt az érzést próbálták leírni emberek és kerestek másokat, akik ugyanígy éreznek. 2015-re az ASMR-nak neve is lett és globális jelenséggé vált.

A közösség folyamatosan nő és már ASMR tematikus Youtube-csatornák százai ontják magukból a videókat.

Egy ilyen videó rendkívül sokféle lehet, hiszen a bizsergető, jóleső érzést sokféle módon el lehet érni. Egy ASMR felvételen általában megtalálhatóak a következők:

  • Lágy suttogás
  • Rágás, ropogtatás
  • Fésülés, hajkefélés
  • Nyugtató kézmozdulatok
  • Köröm kopogtatása vagy lassú karmolgatás

Ez így leírva furcsának tűnhet, de ahogy valóban kellemes, kielégítő érzés a buborékos fólia pattogtatása, úgy élvezetes egy halkan suttogó ember is, aki lágy, búgó hangon beszél, miközben csomagolópapírt zörget, a haját fésüli, vagy kekszet ropogtat. Olyan videókat is találunk, amikben a youtuber úgy beszél a kamerába, mintha személy szerint hozzánk szólna és eljátszik különböző szituációkat, mint például ő az anyukánk, aki lefekvés előtt megfésül és betakar minket, vagy ő az orvosunk, kozmetikusunk, fodrászunk, stb. akitől kapunk egy relaxáló kezelést. Ezek a videók furcsának tűnhetnek azoknak, akik nem tapasztalják meg az ASMR élményét, de elképesztő nézettséggel rendelkeznek, úgyhogy a jelenség a társadalom jelentős százalékát érintheti.

Az, hogy kinek mi az ASMR, személyenként változik. Van, akit a vizuális részek kötnek le, mint például a kalligráfiás videók, vagy amikor slime-ot dagasztanak. Mások inkább a hangra reagálnak, mint amikor ollóval elvágnak egy textilt, vagy a ropogó, zizegő zajjal járó cselekvések. Egyeseket a gyerekkorukba repítik vissza az előbb említett szerepjátékos videók és azok által élik meg az ASMR-t, hogy valaki rájuk figyel és csak velük foglalkozik. És sokan vannak, akik mindössze arra használják ezeket a videókat, hogy könnyebben elaludjanak.

A jelenség mindenesetre olyan tömegeket hódított meg, hogy egy sörmárka Zoe Kravitz szereplésével egy ASMR reklám keretében mutatta be új sörét, méghozzá a Superbowl félidejében, ahol csak a legnagyobb pénzekért lehet hirdetni. Egy népszerű külföldi magazinnak pedig állandó rovata van Youtube-on, ahol világsztárokkal forgatnak ASMR videókat. Ezekben láthatjuk Salma Hayeket nyugtatóan tortillát rágcsálni, Jake Gyllenhaalt kattogtatni egy régi fényképezőgépet, Kate Hudsont textileket simogatni, vagy ahogy Gal Gadot egy papírra ír sercegő ceruzával.

Az ASMR tehát ma már abszolút mainstream és hatalmas tömegeket mozgat meg. Olyannyira, hogy az Egyesült Államokban már ASMR spa-ba is elmehetünk, ahol mi választhatjuk meg, milyen stimulációt kérünk: együtt rajzolás, hangi effektusok, vagy hogy ecsettel finoman simogassák a bőrünket. Te hogyan éred el az ASMR-t?

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!