Ezt kell tenned, ha a szüleid megmérgezték az életed

Ezt kell tenned, ha a szüleid megmérgezték az életed

Címlap / Életmód / Család / Ezt kell tenned, ha a szüleid megmérgezték az életed

Kiskorukban hosszú időre magukra hagyták gyermeküket, vagy túlzottan féltették, illetve bűntudattal terhelték, netán szexuálisan bántalmazták őket… ők a mérgező szülők. Lelki sérelmeik a felnőttkorukra is kihatnak. Hogyan lehet kijutni ebből az állapotból? Erről szól Susan Forward Mérgező szülők című könyve.

A „méreg” hatása

A mérgező szülők gyerekei felnőttkorukban jellemző módon tudatosan vagy tudattalanul önmagukat hibáztatják azért, mert a szüleik bántották őket. Értéktelennek, alkalmatlannak, szeretetre méltatlannak érzik magukat.
Elviselhetőbb számukra a bűntudat érzése, hogy valami „rosszat” tettek, amivel kiérdemelték a felnőtt haragját, mint hogy elfogadják azt a tényt, hogy a felnőtt volt a hibás, az a személy, akinek védelmeznie kellett volna őket. Az önbizalomhiány az egész életüket beárnyékolja.

Ki támad kit?

A mérgező szülők gyermekük minden természetes változását és lázadását úgy élik meg, mint az ellenük való támadást. Nem képesek tolerálni például a kisgyerekkori és a pubertáskori leválását.
Szavaikkal és tetteikkel gátolják őket a fejlődésben. Gyakran nem is gondolják, hogy ezzel kárt tehetnek bennük, sőt, úgy hiszik, hogy segítik őket. Mindenhatónak képzelik magukat, a gyerekek pedig érdekeik érvényesítéséért nem konfrontálódhatnak velük.

Életre szóló lelki sérülés

Sokan vannak, akiket mérgező szüleik még a haláluk után is uralmuk alatt tartanak. Pszichológiailag valóságosnak érzik őket. Követeléseik, elvárásaik, bűntudatkeltő manipulációik sokáig élhetnek gyermekükben.
Akkor is, ha az utódok már tudatosították magukban, hogy nem voltak vétkesek abban, amiért a szüleik megmérgezték az életüket. Továbbra sem képesek reálisan látni és megbecsülni önmagukat.

A gyógyulás ígérete

A mérgező szülők gyermekeinek tudatosítaniuk kell magukban, hogy nem ők, hanem a szüleik felelősek azért, amit tettek. A felnőttkori életükért a gyermekek felelősek, de az életüket nagymértékben olyan élmények alakították, amelyekbe nem volt beleszólásuk. A könyv szerzője ígéretet tesz arra, hogy felszabadítja olvasóját a szülei által okozott terhek alól.
A problémák nem fognak egy csapásra megszűnni, de akinek van bátorsága és ereje elvégezni a rá váró munkát, az jobban ura lesz az életének, mint bármikor.

Út az önbecsülés felé

Először is meg kell szabadulni az elhárító mechanizmusoktól, a dühtől, a szorongástól, a fájdalomtól. Ezt a gyász érzése fogja követni. A szülőkről egy életen át hordozott kép lerombolása után a veszteség és az elhagyatottság érzése következik. A könyv anyagát mindenkinek a saját tempójában kell feldolgoznia.
Ha végigolvasod a fejezeteket és követed a tanácsokat, esélyt kapsz, hogy a gyermekkorodban elszenvedett sérelmeket feldolgozva, tudatos és elégedett emberré válj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást