Kell-e neked tulajdonképpen bio tampon?

Kell-e neked tulajdonképpen bio tampon?

Címlap / Életmód / Egészség / Kell-e neked tulajdonképpen bio tampon?

Most borzasztó divatos mindenből biót venni, és van, ahol tényleg érdemes is kicsit többet áldozni a bizonyítottan vegyszermentes megoldásokra – a zöldségek és gyümölcsök például ilyenek. De vajon a női intim tisztálkodószerek és eszközök, mint például a tampon, mennyire tartoznak ebbe a kategóriába? Kell nekünk bio tampon, vagy semmi gond nincs a hagyományossal?

Mindig ferde szemmel nézek a boltban a „bio” és „vegán” feliratú dolgokra, hiszen a mindennapokban annyira összemossuk ezeket a most trendivé vált címkéket, hogy lassan biovegánvegyszermentes palackozott levegőt is árulnak majd borsos áron, az emberek pedig meg is veszik…

Amíg részemről a vegán termékek egyelőre nem olyan fontosak, inkább a húsbevitelemet csökkentem, mint hogy kétes eredetű vegán termékekért az átlagár többszörösét adjam ki, de a bio ételekre és italokra azért oda szoktam figyelni, és amikor tehetem, ilyet vásárolok – hiszen ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy minimális vegyszerrel készítették el azt. De az élelmiszereken kívül lassan mindenhová bekúszik ez a bio-téma, hiszen már lehet bio tamponokat is vásárolni, persze sokkal drágábban, mint a normál verziókat. Van ennek egyáltalán értelme?

Kép forrása: gregorylee/Depositphotos.com

A Women’s Health magazin szakértőt kérdezett meg arról, érdemes-e ilyen tamponra költeni az ember lányának.

Alyssa Dweck nőgyógyász elmondta, hogy amíg a hagyományos tamponok műselyemből vagy normál pamutból készülnek, addig a bio verziók vegyszermentes pamutból. Utóbbit peroxiddal fehérítik, a hagyományos változatot pedig klórral teszik ragyogóan tisztává.

És itt jön a lényeg: a klórral való kezelés során egy dioxin nevű mellékanyag keletkezhet, ami nagy mennyiségben rákkeltő, tehát a bio tamponok ettől biztosan mentesek. Azért ne ess kétségbe, ha eddig nem ilyet használtál – a nemzetközi szervezetek arra kötelezik a tampongyártókat, hogy szigorúan mérjék a dioxin szintjét a termékeikben, így azok, amelyek átjutnak a rostán, elviekben teljesen biztonságosak.

Ez azonban felvet egy fontos kérdést: mivel dioxin nem található a bio tamponokban, ezért ezeket nem köti semmiféle szabályozás.

Tehát annak ellenére, hogy rákkeltő anyag kerülhet a hagyományos tamponokba, azok még mindig jobban szabályozottak, mint a bio verziók.

Ezért a nőgyógyász azt ajánlja, hogy mindenki döntse el, neki melyik a szimpatikusabb: a bio változatok általában illatanyag-mentesek, így az érzékeny bőrűeknek jobb megoldást kínálhatnak, de ezen túl nem lehet egyértelműen eldönteni, melyik tamponnal járunk jobban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást