Kedvencünk, a gesztenye: tippek és receptek

Kedvencünk, a gesztenye: tippek és receptek

Címlap / Életmód / Receptek / Kedvencünk, a gesztenye: tippek és receptek

Tudtad, hogy a szelíd gesztenye és a vadgesztenye hasonló kinézetük ellenére nem rokonok? Leveleik, kérgük és virágzatuk nagyon különböző. A szelíd gesztenye az ehető, míg a vadgesztenye fogyasztásra alkalmatlan. A szelíd gesztenye arról ismerhető fel, hogy leginkább egy sündisznóhoz hasonlít, mivel kemény burkolatán (kupacsán) sokkal sűrűbben állnak a tüskék, mint a vadgesztenyén.

Hogyan süssünk puha és ízletes gesztenyét? A szelíd gesztenyét a szupermarketekben héj nélkül vásárolhatjuk meg. Aki a szabadban gyűjti, a kemény burkolat és a belső bőr eltávolítása után használhatja fel. A gesztenye akkor egészséges, ha a héja fényes. Gondosan vizsgáljuk át, mert kukacos lehet. Sütés előtt alaposan mossuk meg, szükség esetén kefével is sikáljuk meg. Főzzük 20 percig vízben, majd szedjük ki tiszta konyharuhára vagy konyhai törlőpapírra, és törölgessük meg. 200 fokosra előmelegített sütőben süssük lefedve. Ha nagyon friss gesztenyéhez sikerült hozzájutnunk, akkor nem kell megfőzni, elég, ha néhány óráig áztatjuk, majd fél órára betesszük letakarva a forró sütőbe.    Receptek  Gesztenyéből rendszerint gesztenyepürét készítünk. Ha egészségesebb változatban szeretnénk megkóstolni, vegyünk cukormenteset, és ízesítsük barna cukorral, nyírfacukorral, sztíviával vagy mézzel. A tejszínhab készítésekor is használhatunk egyéb cukorpótlót. Cikkünkben még két receptet ajánlunk a gesztenye kedvelőinek.
  Gesztenyés tiramisu   Hozzávalók: 40 darab babapiskóta 2,5 dl főzött (koffeinmentes) feketekávé 2 cl mandulalikőr vagy rum 1 evőkanál barna vagy nyírfacukor A krémhez: 20 dkg cukrozatlan gesztenyepüré 9 dkg barna vagy nyírfacukor 2 cl mandulalikőr vagy rum 5 dkg mascarpone kakaópor a szóráshoz   Elkészítés: A krémhez a mascarponét, a cukrot és a gesztenyepürét robotgéppel dolgozzuk össze. Ezután keverjük hozzá a kávét és a mandulalikőrt (rumot) is.    Egy szép tálalóedény aljára rakjunk egy réteg babapiskótát.

Kanalazzunk rá egy rétegnyit a kávés-alkoholos-cukros keverékből, majd a mascarponés-cukros-gesztenyés krémből is. Ezután folytassuk a rétegezést az előző sorrendben. Legfelülre lehetőleg mascarponés krém kerüljön (arra az esetre, ha nem így jön ki a sorrend, előzőleg tegyünk félre belőle egy kis tálkába). A kész tiramisut tegyük lefedve a hűtőszekrénybe tálalásig. Ekkor szórjunk rá díszítésül kakaóport.    Aki a gesztenyés tiramisut zsírszegényebb változatban szeretné elkészíteni, 5 dkg mascarpone helyett használjon 2,5 dkg mascarponét és 2,5 dl felvert tejszínhabot.   Gesztenyés pohárkrém   Hozzávalók: 5 tojássárgája 3 tojásfehérje 8 dkg barna- vagy nyírfacukor 10 dkg fehér csoki 11 dkg cukrozatlan gesztenyepüré 4 cl rum 3 levél zselatin  5 dl tejszín   Elkészítés: A tojássárgáját a cukor ¾ részével gőz fölött keverjük fehéredésig. Olvasszuk fel a fehér csokit. A gesztenyepüréhez adjuk hozzá a rumot, és keverjük simára. A fehér csokihoz és a rumos gesztenyéhez adjuk hozzá a tojássárgája masszát, és óvatosan keverjük össze. A zselatint áztassuk be langyos vízbe, oldjuk fel, és keverjük bele a csokimasszába. Verjünk habot a tojásfehérjéből és a megmaradt cukorból. Lassan forgassuk bele a csokimasszába. Az elkészült krémet osszuk szét poharakba.   

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást