Élvezd a kávét, amíg lehet! Néhány évtizeden belül teljesen kifogyhat

Élvezd a kávét, amíg lehet! Néhány évtizeden belül teljesen kifogyhat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Élvezd a kávét, amíg lehet! Néhány évtizeden belül teljesen kifogyhat

Egy különleges hely egy különleges növénynek

Az emberiség többszáz éve ismeri, először megette, majd áttért az ivására. Az ökológusok elképzelhetőnek tartják, hogy néhány évtized és az éghajlatváltozás ellehetetleníti ennek a kicsiny tűrőképességű növénynek a termesztését. Az Egyenlítő vonalában található az a kávéövnek nevezett, keskeny szakasz, ami minden szempontból megfelelő a kiváló minőségű kávé termesztésére.

A változás itt is éreztette már a hatását, és a törékeny egyensúly megbomlásának következtében kávéültetvények szűntek meg és további növények is áldozatul eshetnek. Esetükben néhány fok hőmérsékleti emelkedés is végzetes lehet. A szuperérzékeny növénynek eléggé speciális igényei vannak, egyrészt meleg, rendkívül stabil, trópusi éghajlatot igényel, ahol a hőmérséklet 18 és 21 °C között mozog. Ezen kívül természetes úton keletkezett, tápanyagokban gazdag talajra és változatos ökológiai környezetre van szüksége.

Az utóbbi években jelentkezett környezeti stresszhatások (pl.: forróság, erős hőmérséklet- csökkenés, túl sok csapadék, aszály) miatt a növények nagyon szenvednek, minden szélsőségre azonnal reagálnak, növekszik a betegségek köre, és elpusztulhat a beporzó rovarok egy része is. 

A keserű valóság

Habár csupán 3 faj (Coffea arabica, canephora, liberica) termesztése folyik jelenleg a világban, a további 124 vadfaj jelentősége is óriási. Az egyik legkiszolgáltatottabbnak a vad arabica- t találta a kávékutatás vezetője Aaron Davis és csapata, miután felkutatták az összeset, és megállapították a veszélyeztetettségük fokát.

A tudósok szerint félő, hogy ezeknek akár a 60 %- a is eltűnhet, pedig „élő génbankként” működnek, amelyhez időről- időre kénytelenek visszatérni, hogy javítani tudják a kereskedelmi minőséget, illetve szárazsággal és  betegségekkel szemben ellenállóbb új növényeket hozhassanak létre. 

Stratégiák

Az illetékeseknek nagyon nehéz dolguk van, mert nehéz úgy tervezniük, hogy nem látják egészen biztosan, hogy mire készüljenek. Az öntözés költségeit a legtöbb esetben nem tudják finanszírozni. Egyes termelők nagyobb fákat ültetnek, amelyek árnyékolóként szolgálnak, és kellemesebb mikroklímát tartanak fenn az ültetvény számára. A költözés sok esetben nem megvalósítható, mert a gazdáknak nincs másik területe sem elég pénze, hogy vegyen magának.

Ezenkívül rendkívül kockázatos vállalkozás is lenne számára, mivel a kávénövények csak 5- 10 év múlva teremnek, tehát csak akkor derül ki, hogy megérte- e egyáltalán a beruházás, és elég jó minőségű termést produkálnak- e. Egyes helyeken egyszerűen nincs hová menni, máshol pedig csak erdőírtás árán lehetne terjeszkedni, ami semmilyen szempontból sem kívánatos, hiszen ezzel tovább rontanák a helyzetet, arról nem is beszélve, hogy a nagyon értékes flóra, akár vadkávék is áldozatul eshetnek. 

Howard Schultz a Starbucks nyugalmazott elnöke úgy gondolja, hogy az ágazat jövője érdekében az információkat, a kutatások eredményeit helyesebb megosztani valamint összefogni. És így is tesznek. 

Végül pedig mindenki segít azzal, ha fokozottan vigyáz a környezetünkre és nem él vissza az erőforrásaival. A kávétermesztők továbbá számítanak a fogyasztók lojalitására és támogatására ebben az embert próbáló, a növényi tűrőképesség határait feszegető küzdelemben.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást