Szórakozás / Otthon

Kasztrendszer és a szerelem kommandó

India a furcsaságok és szélsőségek országa. Mindenki tudja, hogy létezik olyan, hogy kasztrendszer, ám azt kevesen, hogy ez megnehezíti, sőt lehetetlenné teszi az emberi élet olyan alapvető igényét, mint például a szerelem. A legveszélyesebb dolgok egyike a világon, ha valaki Indiában kaszton kívül, szerelemből kíván házasságot kötni.

Mi az a kaszt? Indiában a kasztrendszer – varna – a hinduizmus részeként van jelen. A kaszt szó nemzettséget, fajtát jelent. A legnevezetesebb négy főkaszt a bráhmin, ksatrija, vaisják, súdra. Ezen kívül még vannak a kaszton kívüliek: páriák. A kasztrendszer kialakulása többrétű, hosszadalmas folyamat volt.

A kasztok egyéneinek életvitele jellemző, meghatározza a születés, házasság, foglalkozás. A kaszt rendszer merev társadalmi berendezkedés, ha valaki adott kasztba születik, abból nem léphet ki, nincs a kasztok között átjárás.   Az érinthetetlenek

Ők a páriák, tamilok, de ők magukat dalitnak – elnyomottnak – nevezik. A szó alantas, kaszton kívülit jelent. A falu határán kívül kell élniük, kunyhóban. Az érinthetetlenek megközelíthetetlenek, meghatározott távolságot kell tartaniuk a kaszton belüliektől – sok helyen még most is betartatják ezt a szokást. 
  Egyes helyeken csengőt kellett viselniük, nem használhattak bizonyos utakat, köpőcsészét kellett maguknál tartani, és nem viselhették a teljes harmadik szemet a homlokukon, csak egy vörös pöttyöt – az eredeti jel alatt van egy sárga félkör. Az indiai alkotmány betiltotta az érinthetetlenséget, de a vallás a mai napig erősebb.   Házasság

Nem csak olyan ,,tövény” létezik, hogy csak saját kasztból lehet házasodni – ez az endogámia -, hanem olyan is, mely pont az ellenkezője, csak kaszton kívüli házassági kötelezettség is létezik – ez az exogámia. Létezik még hipergámia, mely azt jelenti, hogy a lányt csak előkelőbb férfihoz szabad hozzáadni.

A házasulandó felek nem szerelemből házasodnak, a szülők szabják meg, hogy ki, kinek lesz a párja. Ha a szabályokat át akarják hágni a fiatalok, mert szerelmesek lesznek, az egész családjukra nagy szégyent hoznak, akik bármit elkövetnek, hogy vissza álljon a régi rend. Akár gyilkolnak is. Szerelem-kommandó

Az állam igyekszik megszüntetni a szerelmi házasságból adódó atrocitásokat, ám kevés sikerrel. Az ország északi részén a mai napig üldözik a szerelmespárokat, és a család a végsőkig is elmegy, ami a meggyőzést illeti. Kétezer önkéntes hozta létre a Love Commando-t, amit egy segélyvonalon keresztül lehet hívni.

Olvastad már?  4 párkapcsolati fogadalom, hogy jobb szerelmi életed legyen az új évben

Üzemeltetnek menedékházakat is. Ezzel csak az a probléma, hogy innen hova tovább, hogyan tudják majd családként, házaspárként folytatni az életüket. Vannak olyanok is, akiket visszafogad a közösség, de ez igen kevés párra igaz.   A szerelem mindent legyőz?

A szerelmet nem becsülő öregek, a kasztrendszerhez, azok törvényeihez ragaszkodó öregek – férfiak – váltig állítják, hogy a sikeres házasság titka a szervezett nász, a szerelem ezután jön. Ám úgy tűnik, mióta egy tv showban szó esett a Love Commando-ról, rengetegen hívják a segélyvonalat.

A családoknak igen nagy szégyen az, ha gyermekük áthágja a szabályokat. Inkább hazudnak mindenkinek, a fiatalokat megzsarolják, bántalmazzák. És egyre inkább úgy tűnik, a szerelem még az évszázados kasztrendszert is le tudja győzni…  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást