Kaspó vagy tálca? Hasznosítsd újra a megmaradt csempéket!

Kaspó vagy tálca? Hasznosítsd újra a megmaradt csempéket!

Címlap / Otthon / Hobbi / Kaspó vagy tálca? Hasznosítsd újra a megmaradt csempéket!

Két ház teljes körű felújításában vettem részt, úgyhogy, ha nem is mondhatom, hogy nagy tapasztalatom van a tatarozásban, azt azért átlátom, milyen óriási munka az építkezés. Nehéz összeválogatni az alapszíneket, az anyagokat, azokat a burkolatokat, amik mindenen túlmutatva meghatározzák egy-egy helyiség hangulatát. Ennél már csak az a nehezebb, hogy éppen annyit vásároljunk belőlük, amennyi pontosan elég: nem csak a felület befedésére legyenek alkalmasak, maradjon belőlük a hibák kijavítására és persze tartalékolni is kell belőlük. Mindig biztosra mentünk és inkább többet vettünk, mint kevesebbet –így aztán maradt olyan hidegburkolat, ami idővel feleslegessé vált. De milyen kreatív lehetőségek állnak a rendelkezésedre, ha te is újrahasznosítanád ezeket az alapanyagokat?

Kaspó csempéből

A minőségi kaspók nem mondhatóak kifejezetten pénztárcabarátnak, és nem is feltétlenül egyediek – azonban a saját gyártású virágtartókról ezeknek éppen az ellenkezője mondható el. A nagyobb, szabálytalanabb csempéket csak akkor tudod erre a célra felhasználni, ha csempevágó is a rendelkezésedre áll, azonban a kisebb méretű, szabályos élű csempékkel már más a helyzet.

Elég, ha beszerzel hozzájuk egy adag építési-szerelési ragasztót, majd gondosan összeilleszted az éleket: máris elkészültél az egyedi megjelenésű és gyártású kaspókkal!

Természetesen nem csak te magad állíthatod össze a kaspókat, tehát nem csak úgy használhatod fel a csempéket, ha felépíted a négyszögű tartókat. A maradék csempéket már meglévő virágtartókra is felragaszthatod. Ezekből vásárolhatsz olcsó műanyag változatokat, amikre elegendő, ha a szokásos módon, mozaikszerűen felragasztod a maradék anyagokat. 

 

 

 

Egyedi tálcák

Az unalmas tálcákat nem nehéz feldobni, vagy éppen teljesen újjávarázsolni a maradék csempéknek köszönhetően. Itt is csupán a mérettel gyűlhet meg a bajod, hiszen – ha vágni nem akarsz – akkor a tálca alapjának éppen akkorának kell lennie, mint a rendelkezésedre álló hidegburkolat.
Alternatíva lehet az is, hogy a csempe méretéhez igazítod a tálcát, ami egyébként bármi lehet: interneten találsz olyan inspirációkat, amikben kidobásra szánt, aprócska ablakkeretet hasznosítottak újra ebben a formában, de vannak, akik sablon alapján, gipszből maguk öntik ki a tálcát. Azt is megpróbálhatod, miként fest, ha nem teljesen, hanem csak részben töltöd ki hidegburkolattal a tálca alapját…

 

 

 

Újragondolt bútorok

Nem új keletű megoldás a bútorok csempével történő burkolása, egy időben a komplett konyhapultokat, szigeteket borították ezzel a megoldással.

Utóbbi praktikussága megkérdőjelezhető, hiszen a fuga könnyen elszíneződik ott, ahol mindennapos a főzés, az ételek előkészítése.

Azonban a kisasztalok, kisszékek már kevésbé vannak kitéve ennek a procedúrának, nem is beszélve a falra akasztható tükrökről, vagy éppen a felújításra, újragondolásra váró bútorokról. 

 

 

 

Egyszerű díszek

A hidegburkolatok nagyon ellenállóak, így remekül megállják a helyüket hétköznapi kiegészítőként is, például tányér- vagy edényalátétként. Ha szeretsz barkácsolni, akkor a díszesebb csempéket elláthatod akasztóval, és így izgalmas díszeket kreálhatsz belőlük a falra. Egy-egy különlegesebb csempe önmagában is díszíti a teret, az asztalt, de a kisebb változatokból – a korábbi tükör mintájára – akár látványos és testreszabott képkereteket is készíthetsz.

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást