Károsak a környezetre és az egészségre is az eldobható maszkok

Károsak a környezetre és az egészségre is az eldobható maszkok

Címlap / Életmód / Egészség / Károsak a környezetre és az egészségre is az eldobható maszkok

Nem hiszem, hogy sokan vannak, akik kedvelik a maszkokat, de hordjuk őket, mert muszáj. Csak nagyon nem mindegy, milyet választunk…

Az elmúlt bő 15 évben egyre feltűnőbb volt számomra, hogy az Adrián miként csökken és alakul át az élővilág. Míg a kétezres évek végén még alig győztem kapkodni a fejemet, annyi rák, hal, kagyló és tengeri sün bújt a partközeli részeken, addig tavalyelőttre már drasztikus mértékű volt a csökkenés.

Az idei nyár pedig hatalmas csalódás volt: gyakorlatilag nem volt mit nézni – a szeméten kívül. Végtelen szomorúság lett úrrá rajtam, mikor egy csodálatos helyen könnyűbúvárkodtam, ahol elvileg pezsegnie kellett volna az életnek. Én viszont néhány kósza halon és növényen kívül csak egy maszkot láttam lebegni a vízfelszínen. Sajnos azonban nem csak a környezetterhelés, a szemetelés az oka annak, amiért érdemes lecserélnünk az eldobható maszkjainkat. 

engin akyurt/unsplash.com

Az eldobható maszkok nagyon lassan bomlanak le – de nem csak ez a baj velük

Becslések szerint 2020-ban csak a kínai üzemek több mint 52 milliárd maszkot állítottak elő az egyszer használatos változatokból. Ebben az idei termelés még benne sincs. A kérdést illetően a legnagyobb tragédia az, hogy ezeknek a maszkoknak a lebomlási ideje akár 450 év is lehet, hasonlóan a műanyagokhoz. A másik hatalmas gond pedig az, hogy egy nemrégiben készült tanulmány szerint ezek a maszkok káros méreganyagokat juttatnak belénk és a környezetünkbe egyaránt.

A Swansea Egyetem kutatói megvizsgálták a maszkokat, és jelentős mennyiségű toxint (többek között ólmot, rezet és antimont) találtak azt követően, hogy az anyagok vízzel érintkeztek. Ezek után nem is csoda, hogy a szakértők azonnal megkérdőjelezték, mennyire alkalmasak a maszkok arra, hogy mindennap használjuk őket. Továbbá felhívták a figyelmet rá, hogy egyenesen riasztóak az eredmények annak tekintetében, hogy egyes maszkok nem a szemetesben fognak landolni – hanem pl. a tengerben, vagy az erdőben bukkannak fel, ahogy azzal én is sűrűn szembesülök.

A londoni kutatók sem kérdőjelezték meg a maszkok szükségességét

Mindannyiunknak maszkot kell viselnünk, mivel ez elengedhetetlen a járvány leküzdéséhez, de újabb kutatásokra és részletes szabályozásra van szükségünk a maszkgyártással kapcsolatban. Muszáj csökkentenünk a környezetet és az emberi egészséget fenyegető kockázatokat” – mondta Dr. Sarper Sarp, a kutatás vezetője.

A tesztelés érdekében a kutatók hét különböző márkájú, eldobható maszkot vizsgáltak. A maszkokat vízbe áztatták, ezzel modellezve a természetbe kerülést, vagy éppen a lecsapódó párát, amit kilehelünk. Az eredmények között nehézfémeket és más, sokszor rákkeltő méreganyagokat találtak.

Felhívták a figyelmet azokra a maszkokra is, amik részecskeszűrővel lettek ellátva. Sok esetben ezek a maszkok jóval hatékonyabbak. Azonban a kutatók szerint „aggasztó mennyiségű bizonyíték utal arra, hogy a részecskeszűrő jelentős környezeti hatást gyakorolhat azáltal, hogy szennyező anyagok oldódnak ki belőle”.

A szakértők szerint elengedhetetlen, hogy szigorúbb előírásokat vezessenek be a gyártás során. Ezen kívül módot kell találni az újrahasznosításra, ártalmatlanításra a környezeti hatások minimalizálása érdekében. Emellett pedig lényeges feladat lenne konkrétan elemezni, mennyi káros anyagot lélegzünk be a normál használat alatt. A kutatók úgy vélik, különösen nagy aggodalomra adhat okot az eldobható maszkok használata az egészségügyi szakemberek, a kulcsfontosságú dolgozók és a gyermekek számára. Ők ugyanis a munka vagy az iskolai nap nagy részében maszkot viselnek.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy érdemes lehet nem csak a környezetünk, hanem a saját egészségünk miatt is előnyben részesítenünk a megfelelően elkészített és jól záródó textilmaszkokat, azok közül is az egyszerűbbeket – hiszen a folyamatos nedvesség miatt lehetséges, hogy az anyagokban levő festékek, vagy tisztítószerek is kioldódnak. 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!