Hogy karanténozd el magad, ha nem egyedül laksz?

Hogy karanténozd el magad, ha nem egyedül laksz?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogy karanténozd el magad, ha nem egyedül laksz?

Ha egy családban vagy lakóközösségben valaki megfertőződik, sajnos nagy a valószínűsége, hogy a többiek is elkapják a vírust. Érdemes mindent megtenni, hogy ennek csökkentsétek az esélyeit!

Jelöljetek ki egy karantén-zónát!

Ha meg tudjátok oldani, akkor az, aki beteg, vagy fertőzésgyanús, lehetőleg a lakás egyetlen szobáját használja! A párod addig aludhat a kanapén vagy a gyerekek szobájában, a szobatársad átmenetileg átköltözhet valamelyik másik szoba lakói mellé. Ha nem muszáj, ne hagyd el a szobát, vagy ha így teszel, akkor előtte szólj a többieknek, és lehetőség szerint menjenek addig egy másik helyiségbe, amíg te a szükséges köröket megjárod.

Fontos, hogy most mellőzzétek a közös étkezéseket, egyél a szobádban, egyedül, hogy csökkentsétek a fertőzésveszélyt!

Legyen külön holmid

Akármilyen alapos vagy is a takarítás során, a felületeken megtapadó kórokozók esetleg megfertőzhetik a veled együtt lakókat. Elővigyázatosságból használj most külön poharat, külön tányért, evőeszközt és törülközőt, olyat, amilyet a többiek most elmosás vagy kimosás után sem fognak használni. A zsebkendőket használat után azonnal dobd ki egy zárható nejlonzsákba, és azzal együtt dobd majd ki őket a kukába.

Fertőtleníts magad után!

Elkerülhetetlen, hogy időnként olyan szobákat is használj, amit a többiek is, például a fürdőt vagy a konyhát. Érdemes ezeken a pontokon fertőtlenítőszert, nedves törlőkendőt tartani, és magad után, ha elég erős vagy, gyorsan fel is takarítani. Ha gyengének érzed magad, akkor kesztyűt és maszkot viselve tegye ezt meg valaki más, miután végeztél.

Fontos, hogy ne hagyd szét a holmijaidat, természetesen ne igyál vagy egyél bele semmibe, amiből mások is fogyasztani fognak. Rendszeresen szellőztessetek az egész lakásban, különös tekintettel arra a szobára, amiben elkaranténoztad magadat.

Miljan Zivkovic/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»