Hozzávalók:
– 300g fagyasztott leveles tészta
– 10 nagy golden alma, egyenként hosszában 6 részre vágva
– 200 g cukrot
– 1 evőkanál fahéj
– 120 g vaj
– ¼ teáskanál mandula kivonat
Elkészítése:
1. Olvasszuk ki a levelestésztát a csomag utasításai szerint.
2. Hámozzuk meg az almákat és magozzuk ki.
3. Egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformában vagy egyéb kerek hőálló edényben magas lángon olvasszuk meg a cukrot, vajat és a mandula esszenciát. A cukros keverék folyékony állagúvá válik. Vigyázzunk, ne használjunk margarint, mert az nem keveredik el jól a cukorral. Vegyük le a tűzről.
4. Helyezzük a karamellre az almaszeleteket, a lehető legszorosabban. Tegyük fel ismét az edényt és forraljuk fel újra a karamellt. Szórjuk meg az almákat a fahéjjal. Forraljuk kb. 20 percig, míg az alma kezd veszíteni lédússágából és kezd pirulni. Vegyük le a hőt.
5. Melegítsük elő a sütőt 230 C-ra. A levelestésztát nyújtsuk kb. 30 cm átmérőjű kör formára.
6. Tegyük a tésztát az almákra. Egy villával nyomkodjuk a tésztát az edény széléhez. Süssük 20/25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
7. Hagyjuk a melegben állni 10 percig. Ha langyossá vált, fordítsuk ki a pitét egy nagy lapos tányérra. Már tálalhatjuk is!