Életmód / Család

Karácsonyi menü gyerekeknek – Tippek a gyerekmenühöz

A gyerekek a családi étkezések alkalmával néha nem ugyanazt eszik, mint a felnőttek, még akkor sem, ha egyébként nem válogatósak. Az is tény, hogy a sok karácsonyi sütemény elveszi a gyerekek étvágyát. Sok anyuka rémálma, hogy a gyerek hiányozni fog az ünnepi asztal mellől, mert nem éhes. Ezért persze nem szabad haragudnunk rá, hiszen az ünnep különleges alkalom. Viszont máskor is előfordulhat, hogy nincs étvágya, amikor a felnőttek az asztalnál ülnek. Mit tegyünk, hogy a gyerek lehetőleg jelen legyen a terített asztalnál, és még egyen is?

Ötletek a karácsonyi gyerekmenühöz   Kérdezzük meg a gyerektől, mit enne szívesen karácsonykor! Mivel a karácsonyi menü legalább három fogásból áll, pontosan egyeztessük vele, milyen levest, főételt és desszertet szeretne. Mondjuk el neki, milyen ételeket esznek majd a felnőttek, és melyik felnőtt fogásokból kap majd ő is. A karácsonyi menünek tartalmaznia kell valamelyik kedvenc ételét. A gyerek tányérját, ennivalóját ugyanúgy dekoráljuk ki, mint a felnőttekét, hogy ne érezze kirekesztve magát.
  Az előétel szokás szerint valamilyen saláta vagy leves. A salátákat illetően a gyerekek általában válogatósak. Ha mindenki levest eszik, akkor a gyerek kaphat például paradicsomlevest, fokhagyma- vagy burgonyakrémlevest. A legtöbb gyerek ezeket szívesen fogyasztja. 
  A bolognai spagettit majdnem minden gyerek szereti. Ez olyan étel, amit a karácsonyi közös étkezés előtt gyorsan elkészíthetünk: a szószt előre megfőzhetjük, az ünnep napján pedig már csak a tésztát kell megfőznünk, ami 10-15 percnél nem tart tovább. A sült csirkecomb szintén közkedvelt étel a gyerekek körében, ráadásul nem kell külön készíteni, hiszen az ünnepi hús mellé egy-két alsó combot is betehetünk a sütőbe. A desszerttel nem szokott gond lenni, hiszen az édességért rajonganak a gyerekek.    Ne kényszerítsük, hogy egyen!    Próbáljuk az előkészületeket úgy szervezni, hogy a közös ünnepi étkezés idejére ő is megéhezzen, de ha akkor éppen mégsem éhes, hagyjuk, hogy elvonuljon játszani! Alkalmazkodjunk hozzá, kezeljük barátunkként, és ettől ő is alkalmazkodó lesz. Ha például nem akarja megenni a krumplipürét és a sült húst, akkor nyomjunk a tányérjára a köret mellé ketchupot, vagy főzzünk hozzá neki tojást, és máris finomabbnak fogja érezni. Vegyük figyelembe, hogy a gyerekek többsége még nem szereti a padlizsánt és a cukkinit, ezért alternatívaként kínáljuk őket inkább borsóval. 
Vonjuk be a készülődésbe!   Vegyük komolyan a gyereket, és kérdezzük meg tőle, van-e kedve segíteni a karcsonyra való felkészülésben. A legapróbb segítségért is dicsérjük meg, de semmit se akarjunk ráerőltetni, és soha ne szidalmazzuk! Amennyire az életkorából adódó képességei engedik, vonjuk be a tervezésbe, a bevásárlásba, a főzésbe és a sütésbe. Ha már tud írni, akkor diktálás után leírhatja a bevásárlólistát.

Utána magunkkal vihetjük a szupermarketbe, ahol segíthet megkeresni a polcokon, amiket együtt felírtunk. A kisgyerekek nagyon szeretik bizonyítani az ügyességüket, így nagyon valószínű, hogy a mi gyermekünk is szívesen segít majd szinte mindenben, amire megkérjük. Ha éppen fáradtnak látjuk, inkább hagyjuk játszani, de ha érdeklődést mutat, sok mindent el tud végezni, amire már képes. Ahol több gyerek van, ott megoszthatjuk a feladatokat. 
  Hagyjuk kísérletezni! A gyermeki természethez hozzátartozik a kíváncsiság. Engedjük, hogy megkóstolja a sütemény kikavart tésztáját, mutassuk meg neki, hogyan kell karikákra vágni a banánt vagy csokimázt kenni a kekszre. Nem baj, ha nem sikerül jól, amit csinál, a lényeg, hogy segíteni szeretne, és közben még a kézügyessége is fejlődik.