Hozzávalók két kenyérre (kb. 6 személy)
– 100 g vaj
– 500 g sima liszt
– 40 g friss élesztő
– 225 ml meleg tej
– 40 g cukor
– só
– 1 nagy tojás
A töltelékhez:
– 6 zöld kardamom
– 200 g vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt szilva, áfonya, sárgabarack), apró darabokra vágva
– ½ teáskanál őrölt fahéj
– 50 g pelyhesített mandula
– 200 g marcipán
A mázhoz:
– 50 g vaj
– porcukor
Elkészítése:
1. Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet szitáljuk egy nagyobb keverő tálba. Morzsoljuk rá az élesztőt, majd keverjük hozzá a tejet, cukrot, sót, a kihűlt de még folyékony vajat és a felvert tojást.
2. Keverjük össze alaposan, míg a tészta fényes, puha, eléggé ragadós állagú nem lesz. Tegyük a tésztát egy belisztezett munkafelületre és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és rugalmassá nem válik.
3. Amikor a tészta elkészült, helyezzük a kilisztezett tálba, takarjuk be konyharuhával és hagyjuk kelni egy órát.
4. Közben a kardamomból távolítsuk el a fekete magvakat. Mozsárban zúzzuk szét a magokat. A kardamomot keverjük a vegyes aszalt gyümölcsökhöz, ez lesz a töltelék.
5. A munkafelületet szórjuk meg újra liszttel. Vágjuk a megkelt tésztát félbe, majd mindkét tésztából nyújtsunk egy 22cm x 16 cm-es téglalapot. A tölteléket szórjuk a téglalapok egyik felére, majd tördeljük a marcipánt is a gyümölcsök tetejére.
6. Óvatosan tekerjük fel a tésztákat hosszabbik felüknél fogva, míg egy kenyér formát nem kapunk. Kenjünk ki vajjal és lisztezzünk be két kenyérsütőt. Fedjük le konyhatörlővel és hagyjuk kelni még másfél órát.
7. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra, helyezzük a kenyereket a sütőbe és süssük 35-40 percig, míg halvány aranybarna nem lesz. Olvasszuk fel a vajat a máznak és ecseteljük rá a kenyérre. Hűtsük le a kenyereket és szórjuk be porcukorral.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!