Karácsony minimálban, avagy így úszhatod meg az ünnepi őrületet

Karácsony minimálban, avagy így úszhatod meg az ünnepi őrületet

Címlap / Otthon / Karácsony minimálban, avagy így úszhatod meg az ünnepi őrületet

Az ünnepek során nő hajlamos arra, hogy mindenáron a tökéletességre törekedjen, hogy aztán hullafáradtan vészelje át a karácsonyt. Te ne kövesd el ezt a hibát! A tökéletesség ugyanis nem feltétlenül egyenlő az eszeveszett rohangálással, éjszakába nyúló sütéssel, díszítéssel. Lehet ezt könnyebben is csinálni!

Dekoráció – csakis minimálban

A karácsonyi díszítést a végletekig lehet fokozni, a kérdés csak az, ennek van-e bármi értelme. Főleg akkor, ha nem ez a hobbid, hanem valóban fáradtság számodra a dekorálás. Utóbbi esetén bőven elég, ha minimál stílusban ékesíted otthonodat karácsony alkalmából.

Nagy segítségedre vannak a kész dekorációk, amik nem feltétlenül kerülnek irreálisan sokba, ajtóra, polcokra akasztható függőket pl. már párszáz forintért is vehetsz.

Jó ötlet az is, ha adventi koszorú helyett egy tálcára teszed a négy gyertyát, majd körbeszórod őket díszekkel, akár potpourrival.

Dekoráció gyanánt felhasználhatod a karácsonyra sütött süteményeidet, esetleg feltekerhetsz néhány izzósort az esti hangulatvilágítás érdekében, vagy előveheted az ünnepi textileket. Ennyi bőven elég is, hiszen a túl sok dísz inkább a túlzsúfoltságot eredményez, nem pedig az esztétikumot.

Nagytakarítás – csak amit muszáj

Sokan kötelező programként tekintenek a karácsonyi nagytakarításra, pedig ez valóban felesleges időtöltés. Leginkább azért, mert a rend pontosan addig tart, amíg az első csapat megérkezik, utána kezdheted elölről az egészet.

Természetes, hogy ne úgy fogadd őket, mintha nem is várnál senkit, de nincs értelme napokat áldozni arra, hogy mindent makulátlanra pucolj. Senki nem fog benézni az ágy alá, ellenőrizni, mennyire illatos a függöny, vagy éppen poros-e az ablakpárkányotok.

A szokásos takarításra keríts sort, esetleg legyél egy kicsit alaposabb az illemhelyiségben, valamint a nappaliban, étkezőben, de ennyi tökéletesen elég ahhoz, hogy mindenki komfortosan érezze magát.

Gondolj arra, amikor te vendégségbe mész, szintén nem direkt a hibákat, hiányosságokat keresed, főleg nem akkor, ha kényelmesen érzed magadat. A szeretteid sem úgy érkeznek hozzád, hogy királyi fogadást várnak el!

Sütés-főzés – csak egyszerűen

A karácsonyi sütést, főzést ugyancsak addig bonyolíthatod, ameddig csak szeretnéd. Készíthetsz négy-ötfajta ételt, köretet, a süteményekről nem is beszélve.

Ha teljesen leegyszerűsítenéd ezt a teendőt, akkor rendelhetsz nassolnivalókat és főfogásokat is, hiszen a legtöbb étterem kínnál ünnepi menüt.

Amennyiben te készítenéd el a finomságokat, akkor is van rá mód, hogy egyszerűségre törekedj. Tökéletesen ünnepi fogás pl. a sült kacsacomb párolt lilakáposztával és krumplipürével.

Előnye, hogy a combokat csak beteszed a sütőbe, és semmi más teendőd nincs vele, mint ropogósra pirítani. Ezalatt bőségesen van időd elkészíteni a köreteket, ráadásul kényelmesen meg is teríthetsz. Az összes sült húsnak, sütőben készült ragunak ez az előnye. Érdemes ilyen menüt választanod, ha időt spórolnál a készülődés során.

 

Mi a helyzet a sütikkel?

Egyszerűen nincs értelme egy hadseregnek való süteményt sütnöd.

Már csak azért sem, mert ha mindenki ezt teszi a rokonságban, akkor két napon belül édességundora lesz a teljes családnak, és kárba veszik a fáradtságos munkád.

Bőven elég, ha készítesz két-három féle nassolnivalót, és ebben beletartozhat az ünnepi desszert is. Érdemes olyan szezonális finomságokat készítened, amik sokáig elállnak, ilyen pl. az isler, a mézeskalács, mézes puszedli, hiszen ezeket egy-két héttel ünnepek előtt is megsütheted.

Így karácsonykor akkor is lehet B-terved, ha nem maradt időd a további sütésre. A sósságokat illetően ugyanígy eljárhatsz pl. a sajtos rudakkal, de leveles tésztából tényleg csak perc alatt kisülnek a friss finomságok. Ha mindehhez veszel egy-két adag nápolyit, ropit, chipset tartaléknak, senkinek sem lesz hiányérzete.

Az a bizonyos ajándékvásárlás – vegyétek lazán

Szintén egyénfüggő, melyik család mennyire veszi komolyan az ajándékozást: egyesek komoly összegeket áldoznak minden évben az ünneplésre, mások csak muszájból vásárolnak. Érdemes megtalálni az arany középutat, és olyan megoldást találni, ami mindenkinek jó.

Mivel közkedvelt módszer, hogy mindenki előre bejelenti, mit szeretne, a karácsonyi meglepetés varázsa már régen elveszett. Mi lenne, ha idén új rendszert vezetnétek be?

A gyermekek és azok, akiknek fontos a meglepetés ereje, ne maradjanak ki a szokásos körből, de idővel „feleslegessé” válik a felnőttek komolyabb megajándékozása, hiszen úgyis mindenki megveszi magának, amire szüksége van.

Ha a családod elfogadja, próbáljátok ki, hogy adott összeghatárig mindenki meglepi magát azzal, amivel szeretné.

Így megússzátok az idegeskedést, a csomagolást, a felesleges pénzkidobást, és garantált, hogy mindenki elégedett lesz az ajándékával.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!