Káprázatos növényfalak – a legújabb és legszebb dekortrend

Káprázatos növényfalak – a legújabb és legszebb dekortrend

Címlap / Otthon / Dekor / Káprázatos növényfalak – a legújabb és legszebb dekortrend

Az elmúlt időszak talán legnagyobb újítása volt a lakberendezésben a növényfalak bevezetése. Bár a szobanövények minden korban helyet kaptak az otthonokban, a növényfalak egészen új szintre emelték ezt a díszítési stílust. Nagyon úgy tűnik, a természet közelségét ezúttal tényleg szó szerint vehetjük!

Miért olyan népszerűek?

A növényfalak feltűnőek és meghökkentőek, ráadásul minden eddiginél közelebb hozzák az életet a lakásokba. Ez különösen sokat számít a nagyvárosokban, ahol sokszor sajnos fát, füvet is alig látni, nemhogy hatalmas növénytakarókat. Természetesen más előnyökkel is kalkulálhatsz, ha ilyen csodálatos dekorációt választasz: a növényfalak remekül hang- és hőszigetelnek, továbbá – akárcsak a többi szobanövény – tisztítják, frissítik a lakás levegőjét.

Növényfalakat vásárolhatsz készen, kisebb-nagyobb változatban, kül- és beltérre egyaránt, de te magad is megpróbálkozhatsz a kivitelezéssel.

A legegyszerűbb itt is a legnépszerűbb

A növényfalak talán legelterjedtebb változatait képezik a különféle páfrányok, mohák és zuzmók. Nem véletlenül! Többségük pihe-puha, mintegy tökéletesen kiegészíti az otthonok kényelmét. Általánosságban igénytelenek, nem feltétlenül van szükségük világos helyre, sőt, sokszor kifejezetten az árnyékos, félárnyékos elrendezést kedvelik jobban. Tökéletesen elvannak komolyabb öntözgetés nélkül, gyakran beérik a párával, így nem okozhat gondot az ápolásuk.

Elegendő, ha eleve a párás fürdőszobába költözteted őket, vagy kézi permetezővel kiegészíted a locsolásukat: máris csodásan zöldellő és növekvő mohatakaród lehet a lakásodban. Ha pedig készen veszel ilyen növényfalat, még beépített öntözőrendszert is kérhetsz hozzá.

Keretbe is foglalhatod

Amennyiben nincs arra lehetőséged, hogy egy komplett növényfalat állíts fel az otthonodban, gondolkozhatsz kisebb változatban is.

Ehhez szükséged lesz egy régi – lehetőleg fából készült – képkeretre, ami az alapját képezi majd a mozgatható növényfaladnak. Sokan egyszerű tyúkráccsal borítják a keretek közötti területet, majd megtöltik tőzeges földdel a képet. Így a rácsok közé már ültetheted is a különféle mohákat, páfrányokat vagy pozsgásokat, orchideákat.

Érdemes pár hétig fektetve tartani a képet, amíg a növények gyökeret eresztenek, megkötik a földet és kicsit növekedésnek indulnak. Ezt követően már bátran mozgathatod a miniatűr növényfaladat és oda teheted az otthonodban, ahová csak szeretnéd. Ennek a megoldásnak nem csak az az előnye, hogy mozdítani tudod a dekorációt, hanem az is, hogy nem kizárólag olyan növényeket ültethetsz, amiket párásítóval tudsz csak locsolni. Ha leakasztod a képet, akkor fektetve is öntözheted. Persze, azért mély gyökeret nem tudnak ereszteni a növények egy ilyen felületen, érdemes az igénytelenebb fajták között válogatnod.

Cserepeket a falra

Nem csak két dimenzióban gondolkozhatsz, ha növényfalakról van szó, tehát nem muszáj mindenáron lapos, falra fektethető dekorációt készítened. Akár a hagyományos cserepeket, kaspókat is felhasználhatod erre a célra, ám ekkor még tudatosabban kell megválogatnod a virágokat.

Ennél a megoldásnál az a lényeg, hogy a falra sűrűn, egymáshoz közel kell felfúrnotok a virágtartókat, majd olyan növényeket ültetni beléjük, amik lelógva eltakarják a függesztéseket, vagy felfutnak egymásra, így idővel egybeolvadnak.

Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy amíg meg nem nőnek a virágok, nem lesz túl szép az összkép, vagy ha eleve méretes növényeket választasz, akkor elég mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod. Előnye viszont, hogy gyakorlatilag bármilyen növényt feltehetsz a falra, hiszen cserépben fog növekedni: egyedi igényeinek megfelelően öntözheted, átültetheted vagy akár le is cserélheted.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást