10 káprázatos balkon-kert: Te is meg tudod csinálni!

10 káprázatos balkon-kert: Te is meg tudod csinálni!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 10 káprázatos balkon-kert: Te is meg tudod csinálni!

Sokaknak most a balkon jelenti a mentsvárat: mi is rengeteg idő töltünk a napsütötte teraszon, ahol nem csak étkezni, hanem játszani is szeretünk. Meglehetősen sok virágnak szorítottunk helyet, és pár balkonnövényt is beszereztünk, hogy ne csak a kertben, hanem a ládákban is nőhessenek a finomságok. Persze a legtöbb lakáshoz nem tartozik kiskert, így sokan kénytelenek kizárólag a balkonra támaszkodni a termesztés során – szerencsére ez sem gond, ha kellően kreatív vagy!

Láda raklappal

A raklapok nagyon sokoldalúak, és ez akkor is igaz, ha csupán a kertészkedésre bontjuk le a felhasználási lehetőségeiket.

Csodálatos mini-kertet készíthetsz raklapból, ha egy földdel töltött ládára rögzíted.

Így nem csak a ládába, hanem a raklap részeibe is ültethetsz sőt, akár fel is futtathatod rájuk a növényeket.

 

Falhoz rögzítve

Szintén kihasználatlan helyet kínálhat a fal: ha eddig nem akasztottál rá semmit, akkor itt az ideje, hogy végre produktív legyen a terület.

Azért is praktikus ez a megoldás, mert a falhoz közel gyakran nem teszünk semmit, főleg nem fejmagasságban – itt gond nélkül helyet kaphat akár egy komplett fűszernövény-kiskert.

 

Korlátra akasztva

Akárcsak a fal közvetlen közelében, úgy a korlátok alatt is gyakran találunk kihasználatlan helyeket az ültetés számára.

A balkonládák alá is akaszthatsz extra tárolókat sőt, ha szélvédett a teraszod, akkor akár a külső részt is könnyedén megtöltheted ezzel a módszerrel.

 

Felakasztható kaspók

Szerencsére akkor sem kell lemondanod a felakasztható megoldásokról, ha nem tudsz az otthonodban barkácsolni.

Bármikor rendelhetsz akasztható kaspókat, amik nem csak egységesek és szépek, hanem nagyon praktikusak is.

Önmagukban ugyancsak megállják a helyüket, korlátra akasztva különösen látványosak, de egy rögzített polcrendszerre szintén felkerülhetnek.

 

Fali ültetődobozok

Csodaszép polcokat vásárolhatsz, amik nem feltétlenül balkonra készültek eredetileg – de attól még ott is megállják a helyüket.

Ha sikerül őket biztosan rögzíteni a teraszon, akkor jelentős teherbírásúak lehetnek, és így még a nehéz, földdel töltött ládákat is elbírják majd.

Ezekbe pedig nem csak csodálatos virágokat, hanem akár hasznos, termő zöldségeket, levelesek is ültethetsz.

 

Minimalista megoldás

Akkor sem kell lemondanod a balkonkertészetről, ha sem helyed, sem háttértudásod nincsen – legalábbis egyelőre.

Számos olyan növényfajta közül választhatsz, ami alapterületre nem foglal sokat: ilyenek például a magasra növő, karózást igénylő paradicsomok, amik egy nagyobb cserépben is megörvendeztetnek majd a termésekkel.

 

Alálógó eprek

Az epret nagyüzemi termelés mellett is gyakran fellógatva termelik – egyszerűen azért, mert így sokkal könnyebb tisztán tartani és betakarítani a gyümölcsöt.

A balkon alapterületén gyakran nincs felesleges hely, de sokszor kihasználatlan helyet kínál a plafonrész, vagy éppen a korlát, az oszlop: itt bármikor beakaszthatsz egy-egy kaspót, amin csak úgy roskadozhat az eper.

 

Újragondolt balkonládák

A balkonládák nyújtotta lehetőségeket kár lenne kihagyni sőt, a lehető legnagyobb mértékben érdemes kihasználni ezt a területet.

A mélyebb és szélesebb balkonládák biztosítani tudják, hogy többféle növényt termeszthess a korláton.

 

Ládákba téve

Amennyiben szeretnéd kiaknázni az előtted álló lehetőségeket, és a lehető legtöbb növényt termesztenéd a balkonodon, úgy érdemes beruháznod néhány nagyobb ládára.

Ezek készülhetnek fából és műanyagból egyaránt, a lényeg, hogy ne csak szélesek, hanem mélyek is legyenek, így nagyobb gyökeret eresztő gyümölcsöket és zöldségeket is termeszthetsz.

 

Falhoz támasztva

Bármelyik kertészeti üzletből rendelhetsz már falhoz állítható polcokat, de akár egy használaton kívüli létrából is lehet polcrendszer a balkonodra.

Ezek a hasznos kiegészítők lehetőséget biztosítanak arra, hogy minimális alapterület felhasználásával, emeletes rendszerben készíts esztétikus és ízléses kiskertet a balkonodra.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást