Kikapcsolódás / Szórakozás

Európában 200 évig mindenki kannibál volt, csak erről senki sem beszél

Európában 200 évig mindenki kannibál volt, csak erről senki sem beszél

Kirívó kettős mérce

Természetesen abban a pillanatban, amikor valamit „kannibalizmusnak” nevezünk, tabu lesz. Ez a szó igazolhatóan negatív jelentést hordoz magában. Sok tudós éppen ezért használja ezt a szót a holttestgyógyászattal kapcsolatban, mert ezzel rávilágít az azt övező iróniára.

Ugyanakkor Európa-szerte csontporokat és emberi hússzeleteket vásárolt a nép, hogy gyógyítsák magukat. Ugyanezek az európaiak különösen megvetették az újvilági bennszülöttek „kannibalisztikus” gyakorlatát. A krónikások különös meséket adtak elő (és gyakran fabrikáltak) más népek „barbár” gyakorlatáról.

Például Kolumbusz Kristóf meséket mondott a háborús „Caniba” emberekről, akik „embereket ettek”. Az aztékok spanyol beszámolói tele vannak kannibalizmus-történetekkel. A kutatók viszont nem találtak végleges bizonyítékot arra, hogy ez szokás volt. (Lehet, hogy a kannibalizmus alkalmanként előfordult az ellenség megalázására, de vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy a spanyolok találták ki a mítoszt.)

1 2 3 4 5

2 hozzászólás

 • Avatar
  Arnold
  2020.11.17., 20:31

  Ugye, ugye az európai kettős mérce kialakulása régmúlt időkre nyúlik vissza. Vajon az EU nagytiszteletű politikusai ismerik ezeket a történeteket?

  Válasz
 • Avatar
  Bene István
  2020.11.18., 18:07

  Micsoda baromság, ezzel toborozzátok az olvasókat?

  Válasz

Írj egy hozzászólást