Kaktusztartási 1X1

Kaktusztartási 1X1

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Kaktusztartási 1X1

Kaktuszt tartani egyáltalán nem nehéz, hiszen közel nem igényel annyi törődést, mint a legtöbb növény. Még a nagyon szoros napirenddel dolgozóknak is marad egy-két perce arra, hogy gondozza, cserébe pedig a növény gyönyörű, és sok esetben illatos virágcsodákkal örvendeztet meg bennünket.

Víz

Mint azt mindenki tudja, a kaktuszok nem tartoznak a kifejezetten vízigényes növények közé. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell őket locsolni, csupán azt, hogy sokkal jobban viselik a szárazságot, mint a túlöntözést. Nyáron a szabály az, hogy akkor adjunk neki vizet, amikor a földje kiszáradt, és kéthetente tápoldatozzuk.
Télen a kaktuszokat nem kell locsolni. Ilyenkor ezek a növények alszanak, és a többi virággal ellentétben egyáltalán nem igényelnek vizet. Tavasszal, fokozatosan, kisebb adagokban öntözzük, ezzel szép óvatosan „ébresszük” fel a kaktuszt.

Fény

A kaktuszok erősen fényigényesek. Ahhoz, hogy növekedjenek, és szép virágokat hozzanak, bizony legalább 3-4 órányi, közvetlen napsütésre van szükségük.
A teleltetést követően azonban nem szabad rögtön a tűző, nyári napra tenni, ezért már április környékén helyezzük ki a szabadba. Így lesz ideje hozzászokni a fényhez, és nem fog károsodni a hirtelen napsütéstől.

Tél

Igaz, egyes kaktuszok valóban télállóak, ám ehhez erős, egészséges egyedek kellenek. Ha nem vagy még gyakorlott a szúrós növények tartásában, akkor inkább hozd be őket a szabadból október környékén, nehogy tönkremenjenek.
Az átteleléshez tökéletes egy hűvösebb helyiség, lépcsőház, garázs, de a fűtött szobában sem lesz semmi bajuk.

Átültetés

Mint minden növény, a kaktusz is igényli, hogy megfelelő helye legyen a növekedéshez, ezért időnként át kell ültetni, ami lássuk be, a tüskéket szemlélve nem is olyan egyszerű feladat. Hogy mikor kell megejteni a műveletet? Érdemes tavasszal, nyáron végezni a feladatot, mivel ilyenkor kevésbé érzékenyek a kaktuszok.
Azt, hogy szükséges-e egyáltalán bolygatni, lemérhetjük abból, hogy milyen a színe. Ha nem a megszokott, egészséges árnyalatot ölti magára, illetve ha régóta nem növekszik, akkor megérett a nagyobb cserépre. Földlabdával vagy a nélkül is átültethetőek, de a gyökerüket érdemes egy kissé visszavágni, így gyorsabb tápanyagfelvételre ösztönözhetjük a növényt.
Fontos, mind a növény, mind pedig a kezünk épségének szempontjából, hogy kesztyűben, vagy puha rongy segítségével végezzük a műveletet.

Betegségek

A kaktuszok érzékenyek a gombafertőzésekre, és a tetvekre, melyek a növény gyökerét támadják. Érdemes ezért a növekedési időszakban 3-szor 4szer permetezni, vagy az öntözővízbe kevert vegyszerrel harcolni a lehetséges betegségek ellen.

Szaporítás

A kaktuszokat nevelhetjük magról, de szaporíthatjuk őket sarjadztatással is. Az első lehetőségnél érdemes termesztővel beszélni, és tőle beszerezni az alapanyagokat, mivel a legtöbb esetben, a kereskedésekben csak keverékeket találunk. Sarjadzással azok a fajok szaporíthatóak, melyek ivarosan csak bajosan, vagy egyáltalán nem sokasodnak.
A „gyerekek” ilyenkor az anyanövény testén fejlődnek, és a legtöbb esetben gyökeret is eresztenek. Várjuk meg, míg maguktól lepotyognak, ezután csak tegyük őket megfelelő minőségű földbe, és már gyönyörködhetünk is a vadiúj, szúrós szépségünkben.

Könnyen tartható fajok

A kereskedelemben kapható fajták tulajdonképpen mindegyike nagy túlélő, tehát nekünk sem lesz túl sok gondunk velük. Ha azonban különösen strapabíró növény szeretnénk beszerezni, akkor próbálkozzunk a csillagkaktuszok fajával, melyek teherbírása igen magas.
Az abszolút győztes ebből a szempontból a parasztkaktusz, mely azon túl, hogy szinte mindent kibír, gazdag virágzással hálálja meg a törődést.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást