4 kakaós recept, hogy télen is vidám legyél

4 kakaós recept, hogy télen is vidám legyél

Címlap / Életmód / Receptek / 4 kakaós recept, hogy télen is vidám legyél

A kakaóban mintegy 300-féle értékes anyag van, amelyre a testünknek szüksége van! Télen különösen fontos, hogy fogyasszuk, mert elűzi a fáradtságot és a rosszkedvet: a meleg napfény hiányában boldogsághormonok termelődését segíti elő. Egy kevés koffeint is tartalmaz, ami frissítően hat ránk, így javítja a szellemi teljesítőképességünket. Rostanyagai gyorsítják az emésztési folyamatokat, és ez szintén frissítően hat a kedélyállapotunkra, amikor keveset mozgunk, és sok időt töltünk a lakásban.

Csokoládé mousse   Hozzávalók: 8 dkg étcsoki 1 tojásfehérje 1 kávéskanál kristálycukor 125 ml tejszín kakaópor a díszítéshez   Elkészítés:
Az étcsokit forró víz gőze fölött olvasszuk meg, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával verjünk kemény habot, és keverjük össze az olvasztott csokival. A tejszínből készítsünk félkemény habot, majd 3 evőkanálnyit tegyünk félre, és a maradékot adjuk a csokimasszához.    A kész csokoládé mousse-t töltsük dekoratív üvegpoharakba. A tetejét díszítsük a megmaradt tejszínnel, és egy órára tegyük be a hűtőszekrénybe. Fogyasztás előtt szórjuk meg kakaóporral.    Vörösboros őzgerinc   Hozzávalók: 25 dkg margarin 25 dkg porcukor 10 dkg csokiforgács 4 tojássárgája 1 vaníliarúd 1 teáskanál kakaó 1 teáskanál fahéj 1,5 dl vörösbor 4 tojásfehérje ½ csomag sütőpor 25 dkg liszt meggy- vagy ribizlilekvár a töltelékhez tortabevonó a mázhoz
díszítéshez dió vagy mandula   Elkészítés: Az őzgerinc tésztához keverjük habosra a vajat, a porcukrot, a tojássárgáját. A vaníliarúd belsejéből kaparjuk ki a magokat, keverjük össze külön a sütőporral és a liszttel, végül adjuk hozzá a masszához. Ezután tegyük bele a kakaóport, a fahéjat és a vörösbort is. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot,  és óvatosan forgassuk bele a tésztába. Töltsük őzgerincformába, és tegyük be az előmelegített sütőbe. 160 fokon, körülbelül 30 percig süssük (tűpróba). Az elkészült süteményt vágjuk ketté, és töltsük meg meggy- vagy ribizlilekvárral. A tortabevonót olvasszuk fel, és kenjük rá a tésztára. A tetejét dióval vagy mandulával is megszórhatjuk. Kakaós keksz
Hozzávalók: 21 dkg liszt 17 dkg margarin 10 dkg porcukor frissen reszelt citromhéj 1 tojás  2 dkg kakaópor   Elkészítés: Az összes hozzávalót rakjuk bele egy keverőtálba, és kézzel dolgozzuk össze. Fedjük le, és 2-3 óra hosszára tegyük be a hűtőszekrénybe. Ezután tegyük lisztezett felületre, és nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Készíthetünk belőle kis pereceket vagy félholdakat is. A kész formákat helyezzük sütőlapra, és toljuk be az előmelegített sütőbe. 160-175 fokon süssük 10-12 percig. A kisült kekszekre kenjünk olvasztott tortabevonót, szórjuk meg diófélékkel vagy aszalt gyümölcsökkel, vagy a következő receptben ajánlott kókuszzsíros kakaómázat.  Kakaómáz kókuszzsírból
Hozzávalók:  20 dkg porcukor 2 dkg kakaó 4 dkg kókuszzsír 5 cl víz vagy rum (esetleg 2 cl víz és 3 cl rum)   Elkészítés: A porcukrot és a kakaót forró víz gőze fölött keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a folyékony, meleg kókuszzsírt. Egy kis ideig melegítsük. Kenhetjük linzertésztára, kekszek tetejére. 
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást