Otthon / Szórakozás

Június 26. – Kábítószer ellenes világnap

Június 26. – Kábítószer ellenes világnap

A nyolcvanas években volt egy szóvicc – ami mára már rémálommá vált sokak számara – így hangzott: LSD? El a fene egye meg. Akkor még ritka volt az olyan történet, hogy valakinek a családjában droghasználó volt. Nem is értettük pontosan, hogy miről van szó.

A kezdetek

1998-ban döntött arról az ENSZ, hogy minden tagállam kábítószer ellenes programot dolgoz ki és 2003-ra azt működteti is. Az erőfeszítés sajnos nem hozta a várt sikert, világszerte folyamatosan nő a droghasználók száma, óriási károkat okozva, és a bűnözési hajlamot és a halálesetek számát növelve.
Sajnos a világon sehol nem sikerült olyan intézkedéseket hozni, ami ezt a növekedést visszaszorította volna.

Mi a drog?

Akármilyen hihetetlen, de a dohány, a kávé, a nyugtató és az alkohol is annak számít – csak gyenge, legális drognak.
Azokat az anyagokat nevezzük így, melyek a szervezetbe kerülve módosítják a tudatállapotot, és a központi idegrendszerre hat, azt károsítja. Valós veszélye abban rejlik, hogy a használók nem tartják veszélyesnek a használatukat.

A cannabis

A világon a legelterjedtebb kábítószer. Megjelenési formái: marihuána, hasis, hasisolaj. Leginkább cigaretta formájában használatos. A módosult tudatállapot 10 másodpercen belül jelentkezik, mivel közvetlenül a véráramba kerül a tüdőből, innen pedig gyorsan jut az agyba.
Visszafordíthatatlan agykárosodást okozhat folyamatos használata. Hanyatlik az immunrendszer, a termékenységet csökkenti, szorongást okozhat, és természetesen függőséget is okoz. Használják gyógyászati célra, ám szigorú keretek között.

A hasis és a hasisolaj

Cannabisból készül a hasis is, csak más részéből. Jóval erősebb, mint a marihuána. Süteménybe sütik, használják dohánnyal együtt, ám hallucinogén hatása jóval erősebb. A hasisolaj aromásabb, lepárlással készítik. Dohányra cseppentve fogyasztják.
Fontos tudni, hogy a cannabis származékok olyan pszichiátriai betegségeket hozhat elő, melyeknek csak hajlama van adott személyben, ám a cannabis hatása előhozza azt – pedig lehet, hogy soha nem lenne beteg a hajlamból adódóan az illető.

Ópiátok

Mákszármazékok, ilyenek a ópium, morfium, heroin, kodein, metadon. Ez utóbbit az ópiátokról való leszoktatáskor szokták a kórházakban adni a függőknek. Az ópiátok fájdalomcsillapító hatásúak, régóta használják a gyógyászatban. Csökkenti a szorongást, a fájdalomtól való félelmet.
Kábítószerként eufórikus állapotot okoznak, csökkenti a szorongást, és túlzott önértékelést okoz. Jellemző, hogy vitamin és kalcium hiányt okoz, általános leépüléshez vezet, tönkre teszi az emésztőrendszert, testi-lelki függőséget okoz.

Kokain, LSD

Dél-Amerikából származik, a koka cserje az alapanyaga. Feketepiaci változata igen veszélyes a szennyeződések miatt. A gazdagok kábítószere, mivel nagyon drága. Tönkre teszi a légzést, a keringést, ezáltal a veséket, a májat, és hozadéka az AIDS és a hepatitis. Az LSD-t egy rozson élő gombából nyerik.
A bódult állapot 4-8 órán keresztül tart. Kellemetlen hallucinációkat okoz. Tönkre teszi az emésztést, a vesét, felszínre hozza a lappangó pszichiátriai betegségeket, és eltűnik az egyén életéből a motiváció.

Mit tehet a szülő?

Számos kábítószer létezik, szinte felsorolhatatlan. A küzdelem ellenük olyan, mint Don Quijote-é a szélmalom ellen.
Egy dolgot tudok javasolni minden szülőnek. Nézesse meg kamaszgyerekével a Trainspotting című filmet, ami kegyetlen őszinteséggel mutatja be a drogosok életét, ahogy azt is, hogy a droghasználók nagy része belehal ebbe a szenvedélybe.
A Kábítószer-ellenes Világnap és a Kábítószer-ellenes Hét programjai

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást