Johnny Depp vs. Amber Heard: testbeszéd-szakértői és ügyvédi elemzések

Johnny Depp vs. Amber Heard: testbeszéd-szakértői és ügyvédi elemzések

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Johnny Depp vs. Amber Heard: testbeszéd-szakértői és ügyvédi elemzések

Amber Heard vallomása talán a védelem legfontosabb pillére, hiszen állítása szerint rajta és a testvérén kívül senki nem volt szemtanúja annak, hogy Johnny Depp fizikailag bántalmazta volna őket. Ezzel a szakértők szerint viszont az a probléma, hogy Amber történetei eléggé zavarosak, a testbeszéde nem mindig van összhangban a mondanivalójával. Így megnehezíti azt, hogy hiteles, megbízható tanúnak tűnjön. Ez persze mindenkivel előfordul, amikor eskü alatt tesz vallomást, azonban az elemzésük szerint több jel is arra utal, hogy Amber esetében nem csak erről lehet szó.

De nézzük, mit mondanak a szakértők, akik közül az ügyvéd, Rob Moreton jelen volt személyesen a tárgyaláson, a Spidey nevű testbeszéd-elemző pedig visszanézte a színésznő teljes vallomását. Ez az ő álláspontjuk, igyekeznek objektívak maradni, nem találgatnak és persze az is előfordulhat, hogy valahol téves következtetésre jutottak.

Íme a legfontosabb megfigyeléseik Amber testbeszédével kapcsolatban:

A szakértők rögtön azzal a részlettel kezdték az elemzést, amikor Amber a születésnapjáról beszél. Ekkor állítása szerint Johnny Depp két napra eltűnt és amikor megkérdezte, hogy megy-e a bulijára, Johnny azt mondta, hogy megbeszélése lesz. 

Spidey szerint az, hogy Amber megköszörülte a torkát, előre dőlt a székben és megnyalta a száját, arra enged következtetni, hogy hezitált, felkészült. Még az is lehet, hogy korábban megbeszélte az ügyvédjével, hogy mit válaszoljon. Ugyanakkor felhúzta a vállait – ez azt jelenti, hogy védekezni próbált. Ennek ellenére viszont a nyakát kihúzta és felfelé nézett, hangosan beszélt, ráadásul végig az esküdtszék tagjaira nézett. 

Ez a szakértők szerint gyanús, ugyanis hasonló helyzetben, a traumát átélő emberek lefelé néznek, halkan és gyorsan beszélnek, hiszen borzalmas emlékeket kell felidézniük. Ezzel szemben amikor valaki visszaigazolást vár a hallgatóságtól, akkor gyakran néz rájuk és keresi a tekintetüket, mintha azt kérdezné: Ugye elhiszed, amit mondok?

A sírás

Egy másik beszédes részlet, amikor Amber sírni kezdett. Ekkor ugyanis szerintük látható volt, ahogy a színésznő felkészült arra, hogy érzelmesnek tűnjön. Azonban Spidey szerint nem teljesen volt őszinte a színésznő szomorúsága. Mégpedig azért, mert ha valaki el van keseredve, annak a homlokán 2 hosszanti csík figyelhető meg. Amber esetében egy „V” alak látszott a szemöldökei között, ami dühre utal. A szakértők szerint erre az lehetett a magyarázat, hogy nem figyelt rá senki, ő pedig mindenképpen szerette volna „eladni” a történetet. 

A testbeszéd-elemző szerint ugyanis „aki ferdít, az eladni próbál a tárgyalóteremben, aki pedig az igazat mondja, az szimplán csak elmeséli a történetet.”

Az érzés, hogy valakivel próbált Amber kapcsolódni a teremben, de nem talált senkit, elképesztően frusztráló. Rob szerint ilyenkor vagy elkezdenek dadogni a vallomást tevők, vagy dühösek lesznek. Amber arcán pedig inkább a harag, az agresszió látszott, nem pedig a szomorúság. 

Spidey egy korábbi videóban elmagyarázta kicsit részletesebben is, hogy Amber esetében mi utalhat a megtévesztésre. Ehhez több olyan jelnek kell egyszerre szerepelnie, melyek alapvetően nem részei a személy átlagos kommunikációjának.

Amber esetében a következőket figyelte meg:

  • gyakori pislogás: Ilyenkor az agy nagyon túlterhelt, megtévesztés esetén ugyanis a valóságot és az előadni kívánt történetet kell összehangolni, ezért az információ-feldolgozás lassul.
  • hosszú, lassú pislogás: Nem akar szembesülni az illető a reakciókkal, vagy mivel tudja, hogy nem mond igazat, ezt a tényt szeretné elnyomni.
  • szájharapdálás, az ajkak összenyomása: ez arra utal, hogy valaki nem szeretné kimondani, amit ki fog
  • az állítással ellentétes fejmozgás
  • szomorúság: amikor szomorúnak próbál tűnni, az ajkai lefelé görbülnek ugyan, de valójában ezt nem a száj körüli izmoknak kellene okozni, hanem a feljebb lévő arcizmok elernyedésének
  • az érzések gyors változása: a szomorúság hirtelen eltűnik

Amber szóhasználata

A tárgyalóteremben nagyon oda kell figyelni a megfelelő szóhasználatra, hiszen elég egy apró nyelvbotlás és meg is van a baj. Spidey azt az esetet emelte ki, amikor Johnny Depp ügyvédje, a sokak példaképévé vált Camille Vasquez szóba hozta, hogy Amber megverte a színészt, több alkalommal is.

Amber reakciója nem a tagadás volt, hanem elkerülte a választ és azt mondta: „Én sosem tudnám bántani Johnny-t.” Ez az elkerülés gyakori a megtévesztés esetén a testbeszéd-elemző szerint. 

Megtévesztésre utaló jelek:

  • a részletesség mértékének ingadozása: ha valaki nem mond igazat, általában a lényegtelen részleteket emeli ki, ettől remélve, hogy hihető lesz a története, azonban a tényleg fontos dolgokra nem emlékszik pontosan. Amber esetében például jó példa az, hogy amikor a saját ügyvédje kérdezi, mindenre emlékszik, amikor viszont Johnny Depp ügyvédje, akkor rengeteg dologra nem. Illetve azt nem nevezte meg, milyen bőrproblémája van, de a korrektor palettáról részletesen mesélt
  • a beszéd sebességének hirtelen megváltozása: ebben az esetben felgyorsul a tempó, hogy minél hamarabb túl legyen az illető a történeten
  • elszólások: a korábbi kihallgatásán véletlenül kicsúszott a száján, hogy ő értesítette a TMZ-t, illetve a sminkpaletta helyett a „bruise kit” kifejezést használta, amivel valójában a sminkmesterek mű sérüléseket készítenek.

A szakértő hozzátette, hogy voltak olyan pontok is Amber vallomásában, amikor nagyon összeszedett és direkt válaszokat adott, emellett bizonyára része volt traumatizáló élményekben.

Az esküdtek

Rob szerint a tárgyalóteremben ülők legnagyobb része Depp-párti, ez a hangulat pedig mindvégig érezhető volt. Az esküdtszék tagjainak arcáról viszont nehezebb olvasni, hiszen nekik mindvégig elfogulatlannak kell látszaniuk. 

Kiderült, hogy az esküdtszék 9 potenciális (7 embert választanak majd ki, akik végül meghozzák az ítéletet) tagja közül Amber először a hozzá közelebb ülő két nővel próbálta felvenni a szemkontaktust. Ha ez nem sikerül, Rob szerint az első sorban ülő 6-os, 7-es és 8-as számú esküdtre néz. 

A 9-es székben, fizikailag a színésznőhöz legközelebb ülő férfi látszólag nem szimpatizál az ügyvéd szerint Amberrel. Elfordul tőle, a kezével pedig eltakarja az arcát. Az 1-es, 2-es és 3-as székben helyet foglaló esküdtekre sem néz rá gyakran Amber. Közülük többen unottnak, dekoncentráltnak tűntek a vallomása közben.

Önmagában az a tény, hogy ha valaki nem figyel a vallomásra, jelezheti azt, hogy kellemetlenül érzi magát az adott helyzetben, ugyanakkor azt is, hogy nem érdekli, vagy nem hiszi el amit hall és lát.

Az ügyvéd tapasztalatai szerint szintén beszédes, hogy az esküdtek sokszor a vállukkal a résztvevők irányába, a tárgyalóterem közepe felé fordultak Amber vallomása közben. Ha valamit érdekesnek találtak, akkor is legtöbbször csak a fejüket fordították felé. Ez Rob szerint szintén annak a jele, hogy valamiért nem érdekelte őket a vallomás. Ugyanígy fontos, hogy mennyire jegyzetelnek és éberek az esküdtszék tagjai. Ebben az esetben sokan csak néhányszor írtak fel valamit, vagy rajzolgattak, hogy elfoglalják magukat. Ezek a jelek viszont arra is utalhatnak, hogy már nagyon unták a történeteket, hiszen ekkorra már többször is végighallgatták őket.

Camille Vasquez testbeszéde és kommunikációja

A fiúk nem hagyták ki az elemzésből Johnny ügyvédjét sem. Rob szerinte Camille eléggé izgult, ezért is támaszkodott az előtte álló pódiumra (hiszen ilyenkor sokaknak remeg a keze). Azonban később felvett egy számára kellemes, „nyugtató pózt”, amikor összekulcsolta a karjait, így támaszkodott és kicsit előre is dőlt. 

Hozzátették, hogy az Amber válaszaira adott reakciói igazán változatosak voltak. Sokszor azt sugallták a mosolyai, hogy pontosan erre a válaszra számított, amit viszont nem hisz el. 

Camille nem hagyta, hogy Amber hosszú történetekbe kezdjen és elkalandozzon, nagyon határozott, lényegre törő módon kérdezett. A szakértők szerint ez arra utalhat, hogy míg másokat tudott így manipulálni Amber, az ügyvédnővel ezek a kísérletek nem működtek, hiszen ő mindig visszarántotta az egyenes válaszadáshoz.

Stratégiai szempontból is fontos volt Deppék csapatának, hogy Camille kérdezzen Ambertől. Ha ugyanis igazak a pszichológus megállapításai, miszerint Heard borderline és nárcisztikus személyiségzavarral is küzd, bizonyára kihozhatta a sodrából, hogy egy „méltó ellenfél” áll vele szemben. A testbeszéd-elemző (aki pszichoterapeutaként is dolgozott) szerint ugyanis gyakori, hogy a borderline-nal küzdők hajlamosak az exük után is túlzottan érdeklődni. Lehet, hogy ez is közrejátszott a döntésben.

Ügyvéd-kliens kapcsolat

Ehhez persze az is sokat hozzátett, hogy Camille és Johnny kapcsolata mélynek és barátinak tűnik. A testbeszéd-elemző szerint ez leginkább annak köszönhető, hogy a fiatal ügyvédnő és kliense egy hullámhosszon vannak. Camille ugyanis maximálisan bele tud helyezkedni Depp helyzetébe. Jól látható, hogy igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy jól teljesítsen, mindent elmondjon. Törekszik rá, hogy mindent megkérdezzen és tényleg a szívén viseli Johnny sorsát. Kétségtelen, hogy működik közöttük a kémia, ám pusztán ügyvéd-kliens szempontból. 

Ezt az elméletet Rob is megerősítette. Tapasztalata szerint általában mindenki a személyiségéhez leginkább passzoló ügyvédet kéri fel, hiszen nagyon fontos, hogy egyetértsenek és jól tudjanak együttműködni. 

„Camille Johnny pajzsa és kardja.”

-tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyvédek tudják, hogy mennyire bíznak bennük az ügyfeleik. Amikor rajtuk a sor, hogy bizonyítsanak, nagy a teher, hiszen csak a kérdések feltevésénél van lehetőségük a kliensük nevében beszélni. 

„Az összes rossz érzést, frusztrációt, szomorúságot és negatívumot, ami az ügyfelünkben felgyülemlik az ügy közben, nekünk, az ügyvédeknek kell visszatükrözni, amikor ránk kerül a sor és kezdetét veszi a harc”

– mondta Rob.

Camille-ból Johnny szól, ám nem vallomást tesz, hanem kérdez. Miután befejezte Amber kihallgatását, Camille Rob szerint könnyes szemekkel ölelte meg a kliensét. Ez szintén azt bizonyítja, hogy szívén viseli a sorsát és persze meg is könnyebbült, hiszen nagyon jól teljesített.

Összességében tehát ezeket figyelték meg a szakértők, ettől függetlenül mindketten hozzátették, hogy nem minden furcsaság utal arra, hogy valaki meg szeretné téveszteni a hallgatóságát. Ugyanakkor vannak olyan beszédes apró részletek, amik tényleg többet mondanak minden szónál.

A teljes videó angol nyelven:

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!