Otthon / Szórakozás

Jobban érvényesül az életben az, aki olvasott

Jobban érvényesül az életben az, aki olvasott

Mára egyre elfogadottabb az a nézet, hogy az egyén sikerét nem elsősorban az értelmi intelligencia, hanem az érzelmi intelligencia határozza meg, a mindennapi társas kapcsolatok, ismeretségek miatt, mely elengedhetetlen az érvényesüléshez. Ám a kommunikáció egyre inkább olyan irányba terelődik, amely nem ad lehetőséget arra, hogy kikupálódjunk társas kapcsolatokból. Tehát az olvasás erre is jó. De mi egyébre még?

A védőhálóval ellátott tapasztalat

Úgy tűnik, a könyv az egyetlen olyan ,,eszköz”, ami lehetővé teszi azt, hogy valódi, saját bőrünkön érzett veszély nélkül tapasztalhatunk meg dolgokat, és így biztonságosan tanulhatunk belőlük.
Megismerhetjük a főbb emberi tulajdonságokat, karaktereket, ezáltal nagyobb valószínűséggel viselkedünk helyesen egy szituációban. Tehát a könyv nem csak információt közöl, szórakoztat, hanem szocializál is.

Fejleszti a szókincset

Igen, ez az, amit már annyiszor hallottunk. Ám nem elégszer. Az anyanyelv jó, okos használata az életben egyenlő a sikerrel. Ha megtanuljuk pontosan kifejezni gondolatainkat, az már a célhoz vezető út fele, egy ügyintézés kapcsán.
Társas kapcsolatainkban is fontos a gondolatok pontos kifejezése, mert így elkerülhetőek a felesleges, félreértésekből adódó viták. Az élet is sokkal szebb, ha jól meg tudjuk fogalmazni azt, hogy miért tetszett a nyaraláson látott táj – a fényképezőgép nem adja mindig vissza azt, amit szeretnénk.

Az összpontosítás fontossága

Egy könyv, történet olvasása – mivel érdekesebb, jobban érdekel minket – észrevétlenül javítja koncentráló képességünket. A könyv egyes leírásai sokkal több szóval rendelkeznek, mint mondjuk egy magazinban olvasott cikké.
A hosszabb szövegből ki kell tudnunk szűrni a lényeget, hogy a történet összeálljon a fejünkben. Tehát, az olvasás erősíti a lényeglátást, a hosszabb ideig tartó összpontosítást, mindezt észrevétlenül.

Témaadó

Az információk által, melyeket olvasás közben szerzünk, olyan témaötleteket kapunk, melyekről, ha beszélünk, odafigyelnek az emberek. Az ember természetes vágya a tudás, és annak tovább adása.
Aki olvasottnak mondhatja magát, sokkal nagyobb valószínűséggel lel barátokra, olyan közösségekre, ahol nem csak átadhatja információit, hanem kaphat is, azaz tanulhat másoktól.

Az unalom ellen

Sokszor látom a közösségi oldalakon – főleg kamaszoktól – ezt a posztot: unatkozom. Az unalom az ember egyik legnagyobb ellensége, mert nehéz abbahagyni. Rengeteg stílusú, tartalmú könyv van, így mindenki megtalálhatja azt, amihez épp kedve van. Már a könyvtárba sem kell elmenni, elég csak az internetről letölteni a könyveket.
Szerencsére egyre többen olvasnak, ám még mindig tartja magát az a nézet, hogy csak a stréberek, sótlan emberek töltik az időt olvasással. Kedves unatkozó kamaszok! Van egy tanácsom: olvassatok titokban. Az olvasás varázslat.

Idézetek

Az emberi agy bevési azokat a mondatokat, melyek éppen akkor aktuálisak életünkre. Minden könyvben van aranyigazság, adott esetben olyan humor, ami nem csak hogy megnevettet, hanem megmutatja azt is, hogy a szomorú dolgokat is lehet ,,viccesen” venni, más látószögből nézni – ez pedig segít a hétköznapokban elviselni a rossz dolgokat.
Nekem van egy füzetem – az öcsém ötlete, melyet átvettem tőle – amiben a jó idézeteket feljegyzem, zárójelben a forrással. Ezeket néha visszaolvasom, és igen nagy segítségemre van. A könyv jó dolog, olvasni jó dolog, csak egyszer kell rákapni, és sosem szoksz le róla. Ez az egyetlen olyan szenvedély, ami nem hizlal, nem bünteti a törvény, és még hasznos is. Éljünk vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást