Jelek, hogy te is az elhagyástól való félelemben szenvedsz

Jelek, hogy te is az elhagyástól való félelemben szenvedsz

Címlap / Életmód / Egészség / Jelek, hogy te is az elhagyástól való félelemben szenvedsz

Félelemmel tölt el a gondolat, hogy egy nap a párod megismer valakit, és elhagy téged? Néha emiatt a semmibe is többet látsz bele, és időnként ok nélkül stresszeled magad például azon, vajon mit beszélget a kolléganőjével? Ezek olyan gondolatok, amik annak ellenére is jelentkezhetnek, hogy egyébként megbízol benne, és tényleg sosem adott okot a gyanakvásra. Ha már csak ebből a pár mondatból magadra ismertél, meglehet, hogy te is az elhagyástól való félelemmel küzdesz!

Először is tisztázzuk, mi az az elhagyástól való félelem. Szakértők szerint ez hivatalosan nem fóbia, mégis az egyik legrombolóbb hatású viselkedési formának tartják. Egy ilyen személy alacsony önbizalommal rendelkezik, és valamilyen gyerekkori, esetleg fiatal felnőttkori trauma váltja ki belőle az állandó szorongást. Meglehet, hogy gyerekkorodban egy szülőd halála, válás, vagy esetleg egy korábbi rossz párkapcsolat alakította ki benned a félelmet az iránt, hogy elhagynak téged, és semmit sem tehetsz ellene.

A legapróbb jelekből is azt vonod le, hogy a párod már nem szeret téged, mindegy, hogy valójában csak rossz napja volt, és nincs kedve beszélgetni.

Hiába bízol benne, mégis sokszor gyanakszol arra, hogy talán már mégsem akar veled lenni. Szükséged van az állandó visszaigazolásra, hogy még mindig szeret, mert csak így tudsz megnyugodni. Az alábbiakban elhoztunk 15 jelet, és ha ebből legalább 12-ben magadra ismersz, nagy valószínűséggel te is ezzel a problémával küzdesz!

1. Nagyon gyakran érzed magad féltékenynek, sokszor olyan jelentéktelen apróságok miatt is, mint hogy tetszik neki egy filmsztár, vagy kedvesen rámosolygott az eladóra a boltban.

2. Minden nőnemű személyt először fenyegetésnek tartasz a kapcsolatotokra nézve, ezért zavar, ha a párod egy kolléganőjével barátkozik a munkahelyén.

3. Vagy túl sokat teszel a kapcsolatért, vagy semmit, és ez a kettő folyamatosan váltakozhat.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

4. Gyakran gondolsz arra, milyen lenne, ha a párod elhagyna téged. Ez mindig mély keserűséggel tölt el.

5. Igényled a párod állandó társaságát, emiatt szinte folyton vele akarsz lenni, és nehezen viseled, ha inkább mással találkozik helyetted.

6. Nehezedre esik megbízni benne, annak ellenére, hogy sosem okozott még neked csalódást.

7. Többet foglalkozol a párod negatív tulajdonságaival, mint a pozitívakkal. Utóbbit nehezebben veszed észre.

8.

Szakítás után nehezen viseled az egyedüllétet, és rögtön az újabb partnert kezded keresni, hogy pótold az előző okozta hiányt. 

9. Bosszant, ha a párod valamit nélküled csinál, például a barátaival, és téged nem hív el. Úgy érzed, kimaradsz az életének egy jelentős részéből, és ez szorongással tölt el.

10. Úgy érzed, nem érdemled meg mások szeretetét.

11. Alacsony önbizalmad van, és folyton küzdesz az önképeddel.

12. Ha úgy érzed, hogy közeledik egy kapcsolat vége, hajlamos vagy te előbb kimondani a szakítást, csak hogy tiéd legyen az irányítás – bármennyire is nem akartál egyébként szakítani.

13. Olyan kapcsolatban is megragadsz, ami nem jó számodra, csak mert félsz az egyedülléttől és az elhagyástól.

14. Mindent túlgondolsz, és sokszor ezáltal olyan problémákat teremtesz, amelyek egyébként nem léteznek.

15. Hajlamos vagy a megcsalásra, félrelépésre, mert megnyugtat a gondolat, hogy van egy B-terved arra az esetre, ha a párod szakítana veled.

Az elhagyástól való félelem nagyon komoly probléma, és sajnos rajtad kívül senki más nem tudja megszünteti a jeleit. Nem létezik tökéletes párkapcsolat, ahol az érzés majd enyhül, ezért ahelyett, hogy minden szakítás után a következő szerelemhez menekülnél, bizonyos dolgokat meg kell tenned.

Az első, hogy meg kell értened, igenis megérdemled a szeretetet, és egyáltalán nem törvényszerű, hogy ennek el kell múlnia. Az önbizalmad komoly megerősítésre szorul, és ha erre képes vagy, magad is elkezded majd elhinni, hogy van, aki őszintén szerethet téged.

Fontos az is, hogy függetlenebbé tudj válni, és megértsd, hogy nem muszáj állandóan támaszkodnod valakire. Nem csak akkor vagy értékes, ha van párod, és a világ egyedül is izgalmas és szép hely.

Szakértők szerint ha nagyon könnyedén függőjévé tudsz válni a párkapcsolatodnak, érdemes lehet pszichológus segítségét kérni, mert ezt általában egyedül nehéz kezelni.

Szintén sokat számít, ha megérted, miért alakult ki benned az elhagyástól való félelem. Gondold át, vajon mikor jelentkezett először, milyen múltbéli élmények miatt alakulhatott ki, és melyek azok a viselkedési formák, amik az aggodalmad miatt jellemzőek rád (például féltékenység, hangulatingadozás, stb). Majd ezt követően gondold át, mi az, ami segíthet megszünteti ezeket, és csökkenti a félelmedet.

Ne félj beszélni a pároddal erről, mert azáltal, hogy megérti, miért viselkedsz néha furcsán, sokkal nagyobb segítséget nyújthat a lelki gyógyulásban, és türelmesebb is lesz veled szemben. Az elhagyástól való félelmet nem érdemes titokban tartani, mert ahogy oly sok esetben, úgy itt is az őszinte beszélgetések visznek közelebb a megoldáshoz! 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást