A forró napokon senkinek sincs kedve a tűzhely mellett ácsorogni, egy frissítő gyümölcsleves azonban igazi felüdülést hozhat. Ha a hozzávalók egyenesen a hűtőből kerülnek elő, akkor néhány perc múlva már kortyolhatod is a zamatos nyári finomságot.
Vaníliafagyis sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
egy érett sárgadinnye, 200 ml tejszín, méz, 2 dl muskotályos bor, gyömbér, mandula, mentalevél, tejszínhab, vaníliafagylalt, citromlé
Elkészítés:
A dinnye húsát vágd kockákra, majd turmixold össze. A bort keverd össze a reszelt gyömbérrel, tejszínnel, mézzel, majd add a leturmixolt dinnyéhez, majd öntsd hozzá a citromlevet.
Díszítsd tejszínhabbal, mentalevéllel és mandulával, tálalás előtt pedig tegyél bele egy-egy gombóc vaníliafagyit is.
Fahéjas banánleves
Hozzávalók:
1 banán, 200 ml tejszín, 2 dl tej, méz, fél citrom leve, fahéj, vaníliás cukor, tejszínhab.
Elkészítés:
A meghámozott, felkarikázott banánt tedd a turmixgépbe a tejjel és a tejszínnel együtt. Ízesítsd a vaníliás cukorral, mézzel, fahéjjal és citromlével, majd dolgozd alaposan össze.
Az elkészült levest díszítsd tejszínhabrózsákkal.
Málnaleves mentahabbal
Hozzávalók:
200 gramm málna, 400 ml tejszín, 1 dl tej, egy csokor menta, cukor.
Elkészítés:
A málnát 200 ml tejszínnel, a tejjel és ízlés szerinti cukorral turmixold össze.
A mentát vágd apróra, majd öntsd a megmaradt tejszínhez, és egy kevés cukorral verj kemény habot belőle, majd kanalazz belőle a leves tetejére.
Kókuszos sárgabarackleves
Hozzávalók:
200 gramm érett, lédús sárgabarack, 200 ml tejszín, 1 dl kókusztej, vaníliás cukor, tejszínhab.
Elkészítés:
A barackot hámozd meg, magozd ki és vágd kockákra. A tejszínt kicsit habosítsd fel a turmixgéppel, majd ha már buborékos, add hozzá a barackot, a vaníliás cukrot és a kókusztejet, és pürésítsd össze az egészet.
Tipp: a végén adhatsz hozzá kókusztejben főtt natúr főtt rizst is!
Cseresznyeleves citromos habgaluskával
Hozzávalók:
1 kg magozott cseresznye, 2,5 dl víz, 400 ml tejszín, 15 dkg cukor, egy citrom leve, egy csipet fahéj.
Elkészítés:
A cseresznyét a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és 200 ml tejszínnel tedd a turmixgépbe, majd pürésítsd össze. A citrom levét facsard a megmaradt tejszínhez, és egy kevés porcukorral verd habosra, majd ezzel díszítsd a cseresznyelevest.
Rumos meggyleves
Hozzávalók:
1 kg kimagozott meggy, 200 ml tejszín, 200 ml tej, cukor ízlés szerint, egy csipet fahéj, fél deci rum, vagy annak megfelelő rumaroma
Elkészítés:
Az összes hozzávalót tedd a turmixgépbe, és dolgozd össze, amíg homogén, krémes levest nem kapsz belőle. Díszítheted tejszínhabbal.
Vörösboros görögdinnye leves
Hozzávalók:
egy kisebb görögdinnye, 2 dl vörösbor, citromlé, méz, fahéj, szegfűszeg, citromlé, vaníliás cukor, instant zselatin.
Elkészítés:
A dinnyéből vágj ki néhány kockát, amit kimagozva tegyél félre. Ez lesz a levesbetét. A maradék dinnyehúst passzírozd át apró szemű szitán, az így kapott dinnyelevet keverd el a vörösborral, a mézzel, a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel, a vaníliás cukorral és egy kevés citromlével. Közben folyamatosan kóstolgasd, mert az arányok a dinnye ízétől és érettségétől is függenek. Végül az instant zselatinnal kicsit sűrítsd be a levest, és tedd bele a félretett dinnyekockákat.