Játsszon együtt a család!

Játsszon együtt a család!

Címlap / Uncategorized @hu / Játsszon együtt a család!

A család életében és gyermekeink érzelmi fejlődésében kitüntetett szerepe van az együtt töltött minőségi időnek. Ez sok minden lehet, az összebújós meseolvasástól a kiránduláson, korcsolyázáson át bármilyen együtt végzett tevékenységig, a fő, hogy mindannyiunk számára élmény legyen. Kicsinek és nagynak persze mi lehetne egyaránt élményszerűbb, mint a közös játék – legalábbis, ha sikerül azt jól megválasztani. (x)

Mitől függ, hogy szívesen játszunk-e egy játékkal?

A játékpszichológiai kutatások már régen kimutatták, hogy a játék izgalmára és örömére minden életkorban igénye van az embernek, hiszen játék közben a flow élményén keresztül többféle boldogsághormon is felszabadul a szervezetünkben. Összefoglalóan azt mondhatjuk tehát, hogy ki-ki abban leli leginkább örömét:

 • amiben ő habitusánál fogva igazán jól fel tud oldódni, illetve
 • ami a kihívás és a sikerélmény ideális elegyét nyújtja számára.

Hogy ezek a tényezők mitől függenek, azt majd részletesebben is sorra vesszük a különböző játéktípusok leírásánál, de máris hozzátehetjük: egy szülő vagy nagyszülő számára önmagában örömforrás lehet a közös játék, ha a gyermeket felszabadultnak (boldognak, sikeresnek, viccesnek, bátornak, bájosan ügyetlennek stb.) láthatja.

Ezen túlmenően mindannyiunkat befolyásolnak a játék külsődleges jegyei, mert szívesebben vesszük kézbe, ha:

 • mutatós, jó ránézni: esztétikus és színes,
 • kellemes a tapintása,
 • természetes, de legalábbis környezetbarátabb, egészségre ártalmatlan anyagokból készül,
 • minőségi a kivitelezése, nem megy idő előtt tönkre.

Játéktípusok élmények szerint

Konstrukciós játékok

Az építő-, összeszerelő és egyéb konstrukciós játékoknak, beleértve a puzzle-féléket is, óriási vonzereje a kisgyermek és a felnőtt számára egyaránt, hogy:

 • manuálisan végezhető tevékenység,
 • ugyanakkor jól megdolgoztatja az agytekervényeket (a kombinációs készséget, térlátást, kézügyességet stb.),
 • kézzelfogható eredménye van,
 • a teljesítmény kizárólag tőlünk függ,
 • és mindezek miatt közvetlen sikerélményt nyújt.

Természetesen fontos, hogy életkor és képességek szerinti kihívás elé állítsuk a játékosokat, de egy testvérpár esetén adhatunk akár közös feladatot: míg a kicsi dolga megtalálni az építménybe illő formát, a nagy lesz az, aki beilleszti a helyére, mi pedig lehetünk a folyamat irányítói, és kitalálhatunk különböző értékelési-jutalmazási rendszert is a részfeladatok végrehajtásához. 

Nagyobb gyerekekkel minden gond nélkül az egész család elkezdhet közösen kirakni egy bonyolult puzzle-t – meg fogunk lepődni, hogy még a kisgyerekek is nemegyszer lepipálnak minket!

Kommunikációs és kvízjátékok

Különösen élvezetesek minden résztvevő számára azok a játékok, melyekben a játékosoknak:

 • egymással kell interakcióba lépniük,
 • próbára kell tenniük kommunikációs készségüket,
 • szükség van a gyorsaságra,
 • lemérhetik tudásukat.

Ilyenek például a sztorikártyákra épülő társasjátékok, mint a jól ismert Dixit játékcsalád.

Hasonlóan izgalmasak a kvíz jellegű társasok – ebből a műfajból például a Brainbox sorozata minden életkor számára szórakoztató kihívásokat kínál számtalan témakörben, és akár kétfős csoportokban is játszhatjuk őket, ha nagyon eltérő korúak a résztvevők.

Logikai játékok

A logikai jellegű játékoknak is rendkívül széles a skálája, közös jellemzőjük pedig, hogy:

 • gondolkodtatóak, vagyis az összefüggések megtalálása központi szerepet játszik bennük,
 • közvetlen sikerélmény érhető el általuk.

Ez lehet egyszerű korong- vagy kirakós játék, mint az amőba, vagy pedig komplex problémamegoldó társas, mint például a Detektív Iskola vagy a Ki kicsoda, illetve a Swisch magyar változata, a Fordítsd, forgasd és gyűjtsd, vagy a ThinkFun család termékei, amelyek 8–99 éves korig garantáltan izgalmas szellemi kihívás elé állítja a játékosokat.

Versengő játékok

Nyerni minden ember szeret, ám vannak olyanok, akiket különösen doppingol a verseny izgalma – nekik ajánlottak a versengésre épülő társasjátékok, különösen azok, amelyekben egy komplex probléma megoldása vezet sikerre. A kifejezetten a véletlen szerencsére épülő játékokat nem ajánljuk azoknak, akik rosszul viselik a kudarcot, ám az ilyen beállítottságú gyerekek stressztűrését is jól fejleszthetik a képességeiknek megfelelő stratégiai játékok, melyekben saját erőfeszítésük hozhat jó eredményt.

Mozgásos és nevettető játékok

Ne feledjük, a legönfeledtebb élményt a mozgás és a nevetés váltja ki, így feltétlenül játsszunk ilyen típusú játékokat is: jót fog tenni a mi lelkünknek is, és a gyerekek is imádni fogják! Alapjátéknak számít a twister, de hasonló vidám élményeket tartogat a Vigyázz, kész, rajt! is, melyben a jókora felfújható színes „dobókockákon” jelzett mozgásokat kell megvalósítani. Kifejezetten vicces játék a Fejjel Lefelé Kihívás játék, melyben egy periszkóp elven működő speciális szemüveg fejjel lefelé varázsolja a világot, és így kell végrehajtani a legkülönbözőbb feladatokat: vizet önteni egy tálba vagy lerajzolni valamit. Bizony, nem is olyan egyszerű!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!