Életmód / Lélek

Ez a japánok titka a hosszú élethez – mi a te ikigaid?

Ez a japánok titka a hosszú élethez – mi a te ikigaid?

Japán egyik pontján, Okinawa szigetén létezik egy falu, Ogimi, amelyet csak úgy emlegetnek. A hosszú élet faluja, ugyanis az egész világon itt a legmagasabb a lakosság várható élettartama.

A kutatók már hosszú ideje vizsgálják, hogy vajon miért pont a világ ezen pontja ilyen szerencsés. Bár minden bizonnyal hozzájárul a japánokra jellemző egészséges életmód, gyakori testmozgás és zöldségekkel, friss hallal teli étkezés van még egy dolog, egy filozófia, amolyan életfelfogás, amely egyszerűen értelmet ad a hosszú életnek. 

A japánok életmódjáról sok pozitívum elmondható. Az azonban kétségtelen, hogy a többnyire túlzsúfolt nagyvárosokban hatalmas tömegek élnek apró lakásokban. Életük jó részét a munkának, a munkába való ingázásnak szentelik, miközben rengeteg stresszel kell megküzdeniük.

Az, ami átsegíti őket minden nehézségen és hozzájárul ahhoz, hogy az egész világon a japánoknál a legmagasabb a várható élettartam, mindezt úgy, hogy egészségben, rokkantság nélkül élik le életük utolsó éveit is, nem más, mint az ikigai.

Mi az ikigai?

Maga a szó két kifejezés az ikiru és a kai szavak összetételéből született. Az első jelentése élet, a második pedig egy vágyott dolog megtestesülése. A kettőt együtt röviden az élet értelmének is nevezhetjük, amelyet három halmaz közös metszete alkot.

Ikigai
istockphoto

Az első halmaz azokat a dolgokat tartalmazza, amiket jól csinálunk, a második azokat, amelyeket szeretünk csinálni. A harmadik pedig azokat, amelyekre a világnak szüksége van.

Az élet azáltal, hogy megkeresik és megtalálják azt a dolgot, amit egyszerre élveznek, amiben jók és ami másnak is hasznára válik – legyen az bármilyen apróság is –, akkora motivációt jelent számukra, amiért egyszerűen jól felkelni reggelente, amiért egyszerűen jó élni.

Ha valaki megtalálja azt az egy dolgot, ami beleillik a három halmaz metszetébe, az olyan, mintha egyszerűen megtalálná a helyét a világban. A munka szórakozásnak tűnik és örömet szerez, sikerélménnyel jár. Még azzal a tudattal is melengeti a lelküket, hogy hasznára vannak a világnak. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást