Család / Életmód

Ezért olyan különlegesek a januárban született babák

Ezért olyan különlegesek a januárban született babák

Imádják a rutinszerűséget

Míg egyes babák nagyon rugalmasan alkalmazkodnak a szüleikhez és úgy általában az életkörülményeikhez, addig a januárban született babákról ez nem mondható el. Ők nagyon igénylik a rendszert, a rutin, a kiszámíthatóságot, ezek nélkül úgy érzik, kicsúszik a lábuk alól a talaj, és nagyon nyugtalanná válnak.

Már kiskorukban is észrevehető, hogy fontos számukra a rendszerezés, a megszokás. Ez nagyrészt egyébként könnyebbséget jelent a januári babák esetében, hiszen sokszor elég, ha szülőként kialakítjuk a napi rutint és máris beköszönt a béke. Azonban a pörgős családok esetében, illetve a különlegesebb alkalmak során, amikor borul a napirend, nehézséget jelenthet elszakadni a hétköznapi rendszertől.

Érettebbek a koruknál

A januárban született gyermekek jóval érettebbnek tűnnek a koruknál. Ez nem feltétlenül abban mutatkozik meg, hogy bizonyos képességeik előbb kifejlődnek, bár ez sem kizárt. Inkább gondolkodásmódjuk, hozzáállásuk az, ami a komolyságukat tükrözi.

Keményen és kitartóan ügyködnek babakoruktól kezdve a számukra fontos dolgokon, játékokon, és ahogy idősödnek, úgy válnak egyre jobban célorientálttá.

Szeretik a makulátlan dolgokat

A januárban született gyermekek nem csak a rendet szeretik maguk körül, arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy saját megjelenésük makulátlan legyen. A visszajelzéseket nagyon fontosnak érzik, ezért mindig adnak mások megítélésére. Ez részben jó, részben viszont hátrányos lehet, szülőként mindkét végletet érdemes felvázolnod a gyermeked előtt. A januári babák már egészen kiskorukban ügyelnek arra, hogy az öltözékük harmóniát sugározzon, a játékok közül is jobban szeretik az egyszerűbb, letisztultabb változatokat. A későbbiek során a márkák, a minőség válik majd fontossá számukra, ugyanis nem szívesen költenek: ha mégis pénzt adnak ki a kezeik közül, akkor szeretik megfizetni az időtálló darabokat.

Vesnaandjic/istockphoto.com

Nehezen megközelíthetőek

A januárban született babák halkabbnak, visszahúzódóbbnak tűnhetnek társaiknál és ez a későbbiek során is jellemző lehet rájuk. Gyakran feltűnően elmerengnek, és nem kommunikálnak zsigerből mindenkivel – nekik ez nem annyira rutinszerű, inkább ellesett, tanult dolog. Persze, a későbbiek során még a januári gyermekekből is lehet igazi cserfes egyéniség, de jellemzőbb rájuk, hogy röviden, tömören, lényegtörően fogalmaznak, illetve fejezik ki igényeiket babakorban.

Meglehetősen makacsak

Nem minden esetben könnyű a januári babákkal, ugyanis az alapszemélyiségükhöz egy jó adag makacsság is tartozik. Ez különösen megnehezítheti a dackorszakot, illetve az első néhány hónapot, amikor még csak ismerkedtek egymással. Sajnos nem jó módszer a túlzásba vitt fegyelem, nem szabad letörni a kicsik próbálkozásait. Esetükben különösen igaz, hogy a szeretetteljes irányítgatás jóval célravezetőbb, mint a durvaság.

A januári babák az átlagosnál könnyebben bezárkóznak és megmakacsolják magukat, ekkor pedig szülő legyen a talpán, aki döntésre bírja őket. Sokkal jobb, ha egészen kiskorától arra tanítod, hogy felfedje az érzelmeit, beszéljen róluk nyíltan, hiszen csak így lehet azokat kezelni. Természetesen mindez nem jelent engedékenységet, sokkal inkább szeretetteljes következetességet.

Babák személyisége hónap szerint

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást