Jin és jang: a kínai orvoslás titkai

Jin és jang: a kínai orvoslás titkai

Címlap / Életmód / Egészség / Jin és jang: a kínai orvoslás titkai

Mit jelent a kínai gyógymódokban a jin és a jang, a harmónia elve, a halhatatlan test? Miként alkalmazhatók a testmozgások és az öt elem tana az egészség megőrzésében és visszaállításában? Erről szól cikkünk.

Az alapok

A hagyományos kínai orvoslás egy rendszer, amely magában foglalja a diagnózist és a gyógyítást. Több ezer éves tapasztalatok és elvek képezik az alapját, de a 20. század közepén kezdett nyugaton is terjedni. 

Gyökerei a kőkorszakba nyúlnak vissza, amikor az emberek már alkalmaztak természetes gyógymódokat. Az öt elem tana pedig Konfuciusztól való. A kínai gyógyítási eljárások közé tartozik az akupunktúra, a masszázs, a meditálás, az izomlazítás és a táplálkozástan.
Lényege, hogy célzott ingerléssel beindítja a testben az öngyógyító folyamatokat. A módszerek egy részét terapeuta gyakorolja, a többit önmagunkon is el tudjuk végezni.

Egészség és betegség

A kínai ember akkor jár terápiára, amikor még egészséges, hogy a betegséget megelőzze. A legtöbb kínai gyerekkora óta tudja, hogy jin vagy jang típusú személyiség-e, és hogy mely szervek jin és jang természetűek. 
A testgyakorlatok mellett sok kínai házilag is gyógyítja magát. Ha mégis felborul szervezetében az egyensúly, és panaszai támadnak, néha egyszerű gyógynövénykúra is segít helyreállítani az elveszett egyensúlyt.
Azonban a krónikus betegségek gyógyításában sokszor megkerülhetetlenül segítségül kell hívni a nyugati orvoslást is az alternatív terápia mellé. Az alternatív vonal a gyógyulás egyéni módját és a mellékhatások elkerülését támogatja. 
A kínai orvoslás elsősorban a krónikus betegségek ellen hatékony, amelyek oka nehezen meghatározható. 

Harmónia kívül és belül

A kínai egészségképben a harmónia megteremtésén van a hangsúly. A betegség akkor jelentkezik, ha elveszítjük az egyensúlyunkat. A természeti törvények be nem tartása és a jin és jang pozitív és negatív pólusai állnak a problémák hátterében. 

A jin és a jang az egész szervezetet megosztja. Az egyik vagy másik túltengése az egyensúly felborulásához vezet. A hagyományos kínai orvoslásban minden testtáj a jin vagy a jang hatása alatt áll, és az öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz) valamelyikéhez hozzárendelhető. 

A jang az aktív, tüzes energia. Ha túlsúlyba jut, láz és hőhullámok léphetnek fel. Ha jinből lesz sok, akkor viszont megfázás jelentkezhet.

Jin és jang

A jin túltengésére utal, ha a beteg csöndes, visszahúzódó, fáradt, lassú, közönyös, légzése felszínes és kapkodó, fázós, étvágytalan, pulzusa gyenge. A jang van túlsúlyban, ha a beteg nyugtalan, kapkodó, hangja hangos, légzése mély, pulzusa gyors. 
Élet és halál egyszerre van jelen. Minden életforma egy, mégis szépnek vagy csúnyának bélyegezzük. Ám a beteg is lehet csodálatos, és a csodálatos is válhat beteggé. Aki bölcs, az megérti ezt. 

Testmozgás

A testmozgássorok lényege ugyanaz: biztosítani az életet jelentő csi szabad áramlását. Mindig ugyanazokat a testrészeket mozgatják meg ugyanabban a sorrendben. 

A testet öt alcsoportra osztják fel, eszerint a következő testtájak léteznek: 1. belső, 2. külső, 3. elülső, 4. hátsó, 5. középső. A testgyakorlás és a meditáció során magunk elé képzeljük a belső szerveket, és végigáramoltatjuk rajtuk az energiát

A külső testzónák (bőr, haj stb.) is így frissíthetők fel. A csi körbekering a testben, belülről kifelé és elölről hátra haladva, majd visszatér a középpontba, és útja közben a test minden pontját érinti. 
A megmozgatandó testrészek is öt alcsoportra oszthatók: 1. fej, 2. törzs, 3. kar, kéz, ujjak, 4. lábszár, lábfej, lábujjak, 5. visszatérés a középpontba. A gyakorlatok test, lélek és szellem harmóniáját szolgálják, hiszen nemcsak testünk van.

A halhatatlan test

A taoisták hite szerint az ember halhatatlanná válhat, elkerülheti a halált, amennyiben jó állapotban tartja a testét. Testünk tehát nem az örök életű lélek edénye, hanem az örökkévalóság része, és az öt elemből épül fel. 

Az életet adó csi, jin és jang megőrzésének lehetősége a testünkben van. A test azonos a taóval, vagy legalábbis belesimulhat a tao nagy áramába, így a taóhoz hasonlóan örökkévaló, az örök csi élteti, a jin és a jang lakhelye, és az öt elemből épül fel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást