Izgulsz egy vizsga vagy egy fontos interjú miatt? Lássuk, mit kell tenned, hogy szuperül sikerüljön!

Izgulsz egy vizsga vagy egy fontos interjú miatt? Lássuk, mit kell tenned, hogy szuperül sikerüljön!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Izgulsz egy vizsga vagy egy fontos interjú miatt? Lássuk, mit kell tenned, hogy szuperül sikerüljön!

Biztos neked is voltak már nehéz vizsgáid, fontos tárgyalásaid vagy interjúk, amik előtt nagyon izgultál. Bizonyos értelemben jó is, ha van benned egy kis drukk, hiszen ez növelheti a teljesítményed és kihozhatja belőled a maximumot, de fontos megtanulnod, hogyan fordítsd hasznodra a stresszt. Lássuk, mire kell figyelned!

Kérdezősködj

Legyen szó akár egy vizsgáról vagy egy fontos állásról, mindkét esetben nagyon fontos, hogy legyen elég információd, hiszen így jobban fel tudsz készülni és kevesebb váratlan szituáció érhet.

A stressz és az izgulás leginkább abból fakad, hogy nem tudod, hogy mi lesz, menni fog-e, leblokkolsz-e, a jó formádat hozod-e.

Ha a neten utánajársz a cégnek, ahová jelentkezel vagy segítséget kérsz az ismerőseidtől, akkor már sokkal felkészültebb lehetsz.

Készülj

A legjobb, ha a nagy nap előtt, amit tudsz már megtervezel vagy elintézel, hogy aznap ne érjen plusz stressz és ne vonja el semmi feleslegesen a figyelmed.

Ilyen például, hogy időben elmész aludni és kipihenten vágsz neki az interjúdnak vagy a vizsgádnak – hidd el, amit utolsó éjszaka tanulsz meg, az már kis eséllyel lesz valódi hasznos tudás.

E mellett az is sokat számít, ha megtervezed, hogy hogyan mész, mikor kell kelned, mit reggelizel indulás előtt vagy mit veszel fel.

Tipp: Viselj kényelmes ruhát, amiben magabiztosnak és szupernek érzed magad!

Odafelé

Nem csak a reggelidet vagy az outfitedet érdemes megtervezni az interjú vagy a vizsga napján, nem árt, ha fejben is készíted magad egy kicsit.

Amíg odaérsz a helyszínre, próbáld magad pozitívan hangolni, gondolj arra, hogy mennyit készültél, gondold át a lehetséges kérdésekre milyen válaszokat adnál és csak ezekre fókuszálj.

Ne terheld magad azzal, hogy mi az, amiben hiányosságaid vannak, mit nem csináltál meg, és mi van, ha esetleg nem sikerül, hiszen amint belépsz az ajtón, magabiztosságot és pozitív energiát kell sugároznod.

Érkezz időben!

Nem is gondolnád, hogy mennyit számít, hogy mikor és hogyan érkezel meg a vizsgádra vagy a prezentációdra.

Ha szedett-vedett, sietős és pánikolós az odaút, akkor valószínűleg bent is izgulni fogsz és nem leszel annyira rendezett, mint ahogy tervezted.

Tervezz úgy, hogy legalább negyed órával előbb érkezel, így te is nyugodtabb lehetsz, és nem is váratsz majd meg senkit.

Ha kint még van egy kis időd, akkor beszélgess másokkal, vagy ha jobban megnyugtat, akkor ülj le és relaxálj pár percig az épület előtt a friss levegőn!

Ne pánikolj!

Könnyű mondani, hogy ne izgulj, attól nem lesz jobb, persze ezt a gyakorlatba átültetni egy kicsit nehezebb.

Ha tudod, hogy izgulós típus vagy, akkor keress magadnak egy biztos pontot az interjú, a prezi vagy a vizsga közben, amire bármikor összpontosíthatsz, ha elveszted a fonalad. Ez lehet a jegyzeted, egy pont az asztalon vagy egy kabala a kezedben, amiből egy kis energiát meríthetsz, ha úgy érzed, szükséged van rá.

Tipp: Ne feledd, hogy a testbeszéded is sokat elárul rólad, ha minimálisan izgulsz is, próbáld leplezni, hogy minél magabiztosabbnak és nyugodtabbnak tűnj! Ha ügyesen csinálod, nem csak a veled szemben ülőkel hiteted majd el, hogy okkal vagy ott, hanem a végére te is elhiszed majd!

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!