Ennyire hidratálja a bőrünket az ivóvíz – Bőrgyógyászok szerint

Ennyire hidratálja a bőrünket az ivóvíz – Bőrgyógyászok szerint

Címlap / Stílus / Arc / Ennyire hidratálja a bőrünket az ivóvíz – Bőrgyógyászok szerint

Valóban hidratálja az ivóvíz a bőrünket?

„Bár gyakran hallani, hogy az ivóvíz mennyire fontos az általános egészség szempontjából, és az orvosok több ivóvíz és kevesebb koffeintartalmú vagy cukortartalmú ital fogyasztását javasolják, arról hiányosak a kutatások, milyen hatással van az ivóvíz a bőr hidratáltságára és az emberek általános megjelenésére” – mondta dr. Margarita Lolis bőrgyógyász.

Igaz ugyan, hogy az ivóvíz szükséges ahhoz, hogy a testünk optimálisan működjön, és hogy a tápanyagok eljussanak a bőrbe, de nem feltétlenül garantálja azt is, hogy hidratált lesz tőle a bőrünk. Amikor tehát ivóvizet iszol, az sejtszinten nagyszerűen hidratál, de a bőrre nem feltétlenül hat.

A szintén bőrgyógyász dr. Joshua Zeichner is egyetért azzal, hogy nincs elég kutatás annak alátámasztására, hogy az ivóvíz jelentősen hat a bőrünkre.

„Tévhit, hogy az ivóvíz önmagában segít megőrizni a bőr hidratáltságát. Nincs olyan adat, amely alátámasztja azt az elképzelést, hogy ha megiszunk egy pohár vizet, hidratáltabb lesz a bőrünk. Másrészt pedig nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy a napi nyolc pohárnál kevesebb víz fogyasztása káros.”

„Amikor mégis erről van szó, akkor már erősen kiszáradt és megviselt a bőr, és csak ekkor veszíthet a folyadékhiány miatt a rugalmasságából” – mondja. Ennek ellenére viszont sokan számoltak már be arról, hogy miután megnövelték a vízbevitelüket, ragyogóbb vagy tisztább lett a bőrük. Ami biztos, hogy nem árt, ha naponta legalább nagyjából két liter vizet megiszunk. Ezáltal amire biztosan képesek vagyunk, az a szervezetünk súlyos dehidratáltságának megelőzése.

Mit tehetsz még azért, hogy hidratáld a bőrödet?

Még ha kifejezetten hiszel is az ivóvíz erejében, akkor sem árt, ha más módszereket is kipróbálsz azért, hogy hidratáld a bőrödet. Az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetsz, hogy az arcodat soha nem szappannal, hanem egy gyengéd arclemosóval tisztítod meg. Érdemes kerülnöd az alkoholtartalmú bőrápolókat, a száraz levegős tereket, a hosszú, forró zuhanyzást, a kesztyű nélküli mosogatást és amennyire csak lehet, az erősen klórozott vizet, ami például a fürdőkre jellemző.

Ezeken túl pedig érdemes fürdés után testápolót használnod, és különösen a hideg téli hónapokban hidratáló kézkrémmel kenni a kezedet. Na és hogy miért olyan fontosak ezek a szempontok? Dr. Joshua Zeicher szerint azért, mert a bőr felszínén történő hidratálás sokkal hatékonyabb, mint ha belülről szeretnénk tenni a bőrünk egészségéért és szépségéért.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást