Életmód / Egészség

Ismerd a tested! Tények és tévhitek a hüvelyről

Az intimitás elvileg már ugyan nem számít tabunak, a soha fel nem tett kérdések miatt mégis rengeteg tévhit övezi az ezzel kapcsolatos testtájakat. Összegyűjtöttük a leggyakoribb feltételezéseket, amelyek a hüvellyel kapcsolatosak!

„A hüvely több részből áll, beleértve a külső nemi szerveket is.”

Tévhit. A hüvely keskeny, izmos falú, cső alakú szerv, mely a méhet köti össze a külső nemi szervekkel.

A szeméremajkak és a klitorisz a vulva, tehát a szeméremtest részét képezik.

A vagina megnevezés nem az elsődleges nemi szervek összességét , hanem kizárólag a hüvelyt jelenti.

Mindezzel nemcsak a szexualitás, hanem az egészséged szempontjából is érdemes tisztában lenned, hiszen a saját tested megismerése a kulcsa mindkettőnek.


Ismerős valamelyik? A nők 7 leggyakoribb egészségügyi problémája


„A hüvely mérete és formája mindenkinél ugyanolyan.”

Tévhit. Kutatások bizonyítják, hogy nem létezik „szabvány” forma vagy méret a hüvely esetében.

Rengeteg különbség figyelhető meg a nők körében, főleg a kor és a testmagasság függvényében.

Általánosságban elmondható, hogy a hüvely hossza 6,8 és 14,8 cm közé szokott esni, átmérője pedig 2,4 és 6,5 cm közötti.

Arra is sikerült már rávilágítani, hogy különböző népcsoportok tagjainak vaginája valamelyest eltérő lehet, ráadásul egyénfüggő, hogy az alakja leginkább szívre, tökmagra vagy csőre hasonlít.

Olvastad már?  Viszketés, pöttyök, kiütések a hüvely körül: ezek a leggyakoribb okok a nőgyógyász szerint

Szexuális izgalom hatására a hüvely természetesen kitágul, legnagyobb lehetséges méretét pedig gyermekszüléskor éri el.

„A tanga árthat a hüvelyflórának.”

Tény. A hüvelyhez legközelebb elhelyezkedő fehérneműfajta baktériumokkal és székletmaradványokkal fenyegeti az érzékeny baktériumflórát.

Lehet, hogy ez már első olvasásra is ijesztőnek hat, de nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy a vékony anyag folytonos előre-hátra mozgása sajnos mind a végbél, mind pedig a húgycső felől oda-vissza viheti a mikroorganizmusokat.

Hasmenés vagy más emésztési probléma esetén különösen érdemes tehát kényelmesebb alsóneműt választanod, illetve ha mégis inkább a tangára voksolsz, keress minél természetesebb anyagút.

„A hüvelyszárazság a korral jár.”

Részben igaz. Noha a menopauza egyik elkerületetlen következménye a csökkenő ösztrogénszint miatti, égő-viszkető érzéssel járó hüvelyszárazság, de ezt más életkorban is előidézhetik különböző pszichés tényezők vagy hormonális ingadozás.

Leggyakrabban szülés után, illetve párkapcsolati problémák esetén szokott előfordulni – de soha ne törődj bele, hiszen nem  „kötelező” együtt élni vele!

Ma már rengetegféle megoldás közül választhatsz. Gyógynövények közül az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű olajos kivonata igazán hasznos lehet – csakúgy, mint a hialuronsav.

Olvastad már?  7 tény a nemi szervedről, amit talán még te sem tudtál

A gyógynövényeknek gyulladás- és ödémacsökkentő, hámosító, szövetregeneráló hatásuk van, a hialuronsav pedig segít a hüvelyhám nedvességtartalmának helyreállításában.

„A hüvelyöblítés hasznos.”

Tévhit. Az orvosok nem ajánlják az intim zuhany vagy a hüvelyöblítés alkalmazását, mivel negatívan befolyásolhatja az érzékeny hüvelyflórát.

A természetes belső védelem „lemosásával” harc nélkül telepedhetenek meg és szaporodhatnak el a kórokozók a hüvelyben, ami kellemetlen folyással járó, és többnyire nehezen kezelhető gyulladással jár.

Mivel általában azok használnak ilyen higiénés megoldást, akik eleve gombás vagy bakteriális fertőzéssel küszködtek, emiatt az állandó visszaesés ördögi körébe kerülhetnek.

A megfelelő tisztasághoz bőven elég a szeméremtest megmosása kímélő szappannal.

Te tisztában voltál az említett összefüggésekkel?