Inkontinencia – Ha sokat terheled magad, téged is utolérhet

Inkontinencia – Ha sokat terheled magad, téged is utolérhet

Címlap / Életmód / Egészség / Inkontinencia – Ha sokat terheled magad, téged is utolérhet / 2. oldal

Életmódváltás kell!

Fontos, hogy minden esetben fordulj orvoshoz, ne próbáld kezelni magad! Tudni kell ugyanis, mi áll a vizeletcsepegés hátterében. Az inkontinenciát valójában csak helyes életmóddal késleltetheted, vagy ha kialakult, csak így könnyíthetsz a mindennapi életeden.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Vizelési szokások

Menj ki gyakran vécére és próbálj pisilni. Akkor is próbáld meg, ha nem érzed az ingert. Viselj olyan fehérneműt és ruházatot, amelyek nem nyomják az alhasad. 

Hólyagtorna

Furán hangzik, de a húgyhólyagot is lehet edzeni. Ennek főleg a késztetéses inkontinencia esetében van szerepe, és igen hatékony. A vizelés késleltetésére való gyakorlat, nagyon egyszerűen kivitelezhető, de azért időbe telik, míg tökéletesen tudod alkalmazni. Első lépésként próbáld meg visszatartani a vizeletet egy rövid ideig, majd növeld az eltelt időt. 

Intimtorna

Nemcsak a szexuális életeden javít az intim izmok, és a medencefenék edzése, hanem segíthet inkontinencia esetén is. A vizeletcsepegés egyik oka ugyanis az lehet, hogy nem elég erősek ezek az izmok, és nem tudják bent tartani a vizeletet. Tanuld meg alkalmazni a Kegel-gyakorlatokat, hogy napjában többször is át tudd mozgatni a kérdéses területet. Ha vizelés közben egyszer csak visszatartod a vizeletet, tudni fogod, mely izmokról van szó. Ezt a mozdulatot csak a feltérképezésre használd vizelés közben, a gyakorlást akkor végezd, amikor épp nem ülsz a vécén. Ez azért fontos, mert, ha vizelés közben szakítod meg a vizeletsugarat, pangó vizelet maradhat a hólyagban, ami gyulladást okozhat.

A táplálkozás

Az életmódváltás szerves része a táplálkozásod megváltoztatása. Figyelj arra, hogy ne fogyassz olyan ételeket és italokat, amelyek irritációt okozhatnak a húgyhólyagban. Ilyenek a koffeintartalmú- és szénsavas italok, a citrusfélék, a csípős ételek, az ecet és sajnos még a csoki is. Ha esetleg túlsúllyal küzdesz, próbálj tőle megszabadulni, mert a plusz kilók nyomást gyakorolnak a belső szervekre, így a hólyagra is.

Próbáld kerülni a stresszt

Ha a mindennapi stressz miatt nem tudsz eleget figyelni magadra, nem tudod levezetni a feszültséget, előfordulhat, hogy a hormonháztartásod kibillen az egyensúlyából, és a stressz-hormonok eluralkodnak. Ez kihathat az anyagcserédre is, így a vizelési inger sűrűségére. 

Láthatod, milyen sok múlik rajtad, hogy az inkontinenciát uralni tudd. Ha kialakul, akkor is élhetsz teljes életet, de azért sokkal jobb, ha el tudod kerülni. Bármilyen tünetet észlelsz is, ami vizeletcsepegésre utal, azonnal fordulj orvoshoz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást