Inkontinencia – Ha sokat terheled magad, téged is utolérhet

Inkontinencia – Ha sokat terheled magad, téged is utolérhet

Címlap / Életmód / Egészség / Inkontinencia – Ha sokat terheled magad, téged is utolérhet

Az inkontinenciáról, azaz az akaratlan vizeletcsepegésről általában nőkkel kapcsolatban szoktunk beszélni, ám nem csak őket érinti. A férfiak is szenvedhetnek tőle, mára szinte népbetegséggé vált. Amellett, hogy nagyon kellemetlen tünetekkel jár, kihat a párkapcsolatra és csökkenti az önbizalmat is.

A vizeletcsepegés nagyon intim probléma, senki nem beszél róla szívesen. A baj az, hogy sokan orvoshoz sem mennek el, így a probléma tovább fokozódhat. A tünetek többnyire negyven éves kor után jelentkeznek, ezért sokan gondolják azt, hogy az inkontinencia együtt jár az öregedéssel. Ez a tévhit az oka annak, hogy nem tesznek semmit ellene. Az inkontinens betegek önbizalma folyamatosan csökken, nem járnak szívesen emberek közé.  

Ilyen fajtái vannak

Túlfolyásos inkontinencia – Komoly probléma is állhat a háttérben

Ennél a típusnál, amikor a húgyhólyag megtelik vizelettel, egy kevés túlcsordul. Nagyon fontos, hogy a diagnózis tisztázza pontosan az okot, okokat is, mivel a túlfolyásos inkontinencia hátterében állhat akár daganat is. Többnyire valamilyen akadály okozza, amely szűkületet hoz létre a húgycsőben. Férfiak esetében ez az akadály lehet a megnagyobbodott prosztata is, ami nyomja a húgycsövet, a hólyagot.

Késztetéses inkontinencia – Hirtelen vizelési inger

Gyakran előforduló típus. A beteg úgy érzi, nincs elég ideje, hogy kiérjen a mosdóba, olyan hirtelen jelentkezik a vizelési inger. Nagyon gyakran okozza valamilyen gyulladás, de a hólyag problémái (kövesség, daganat) is állhatnak a háttérben. Nagyon fontos a kiváltó ok tisztázása, hogy a súlyos gondok kizárhatók legyenek.

Stresszinkontinencia vagy terheléses inkontinencia – A leggyakoribb 

Ebben az esetben a hólyag záróizmai nem tartják bent hatékonyan a felgyűlt vizeletet. Bizonyára éreztél már te is olyat, hogy egy hirtelen mozdulat hatására majd’ elcseppent a vizeleted. Ilyenkor növekszik a nyomás a hasűrben és a vizelet elfolyhat. Ilyen hirtelen történés a tüsszentés, a köhögés, nehéz tárgy felemelése, de akár a futásra vagy más sportra is reagálhatsz így. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»