Párkapcsolat / Szerelem

Ilyenkor találják meg a legtöbben az Igazit! Az ok, amiért télen többet teszünk érte

Ilyenkor találják meg a legtöbben az Igazit! Az ok, amiért télen többet teszünk érte

Úgy tűnhet, hogy ma már nem igazán lehet offline, „régimódi” módszerekkel ismerkedni – mindenki neten próbálkozik, amivel alapvetően nem is lenne probléma, ha mindenki arra használná ezeket a platformokat, amire valók. De még a disznók között is lehet gyöngyöt találni, ha az ember kitartóan keresi, szakértőknek pedig van egy jó hírük azoknak, akik az ünnepek közeledtével nem szeretnek szinglik lenni.

Annak fényében, hogy lassan gyakorlatilag tényleg mindent online intézünk, nem olyan meglepő, hogy a szerelmi életünk is átcsúszik a virtuális térbe. Nincs különbség, teljesen mindegy, hogy Z-generációs fiatalokról, éppen érett korba lépő millenniumiakról, vagy a netes társkeresőkön kicsit eltévelyedett boomer generációról beszélünk, mindenki az appok és weboldalak hálójához fordul, ha új párt szeretne magának.

Ez a késztetés pedig az ünnepek alatt különösen erős lehet: az emberek nagy része szeretne maga mellé valakit a szeretet ünnepén, és az sem baj, ha éjfélkor van kit megcsókolni szilveszterkor.

Aki még mindig keres, annak szakértőknek van egy nagyon jó híre: a téli időszak kutatások szerint a legjobb arra, hogy valaki megtalálja a nagy Ő-t az online térben.

A dating.com 2018-as kérdőíve szerint az online randiplatform aktivitása jócskán megemelkedett novemberben, és csak februárban hagyott alább – mintegy 30 százalékos különbségről beszélünk, ami azért már elég számottevő. Ez nem azt jelenti, hogy többen regisztrálnak a társkeresőkre, hanem azt, hogy a már aktív tagok sokkal több mindent csinálnak a platformon – ilyenkor megemelkedik az esélye annak, hogy rád írjanak, kezdeményezzenek, vagy hogy egyáltalán rád találjanak. 

A megnövekedett aktivitásnak azon kívül, hogy az emberek jobban unatkoznak, mert korábban sötétedik, pszichológiai oka is van.

koneelvira/depositphotos.com

A téli hónapokban ugyanis a hideg, a sötét és az ünnepi időszak miatt sokkal magányosabbnak érzik magukat még azok is, akik egyébként nyáron boldog szingliként tombolnak, és eszükbe sem jut bepárosodni.

Nem hiába hívják angolul viccesen az őszt is „cuffing seasonnek”, vagyis párzási időszaknak: ilyenkor mindenkire rátör az egyedüllét súlya, és párt keres magának.

Ez egyébként nem új jelenség, a szezonális depresszió rengeteg embert érint kisebb vagy nagyobb mértékben. A kutatásban választ adók 75 százaléka nyilatkozta azt, hogy a hidegebb hónapokban sokkal magányosabb és sokkal inkább befelé fordul, mint a melegebb időszakban. 69 százalékuk viszont azt mondta, hogy a magányosság érzése csökken, ha sikerül egy-két randit összehozni egy online társkeresőn.

Ezek szerint az sem kell, hogy tovább fűződjön a dolog: a boldogsághoz már elég az is, ha randizgat az ember.

Ez azért is fontos eredmény egyébként, mert a téli hónapokban jócskán csökken az esélye annak, hogy találkozz valakivel személyesen, régimódi, offline módon – ilyenkor ugyanis az ember ritkábban mozdul ki, nincsenek kiülős fröccsözések, nincsenek nagy séták a városban, és nincsenek kinti programok sem. Ezek ismeretében tényleg jól jöhet, ha az online társkeresők egy kicsit megugranak népszerűségben: hiszen mennyivel egyszerűbb otthon lebeszélni egy randit, mint a hidegben ácsorogva, a buszra várva, amikor az embernek nincs kedve hozzászólni sem senkihez!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást