Otthon / Szórakozás

Ezt illik csinálni a népesedés világnapján

Ezt illik csinálni a népesedés világnapján

A nyár közepe nem éppen a világnapokról híres – mégis akadnak olyan figyelemreméltó kezdeményezések, amelyekről nem árt, ha tudomást szerzel. Ezeket gyűjtöttük össze neked.

A sportújságírók napja

Július 2-án ünnepeljük a sportújságírókat, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség ajánlása szerint már 1994. óta. Azért pont ezt a dátumot választották ki a sajtó munkatársai, mert a szövetség 1924-ben ekkor alakult meg.
A most zajló brazil labdarúgó világbajnokság még inkább aktuálissá teszi ezt a világnapot, amit a rangos sporteseménynek köszönhetően idén talán még többen ülnek meg.

A szövetkezetek világnapja

Július első szombatján, 2014-ben tehát 5-én emlékezünk meg a szövetkezetek fontosságáról. 
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi együttműködés fontosságára, hangsúlyozza a mozgalmak szerepét a legnagyobb társadalmi problémák megoldásában, valamint erősítse a kapcsolatot a nemzetközi szövetségek és a döntéshozók között – országhatárokon kívül és belül egyaránt.

Népesedési világnap

Július 11-én tartják a népesedési világnapot, amelynek a neve sokak arcára mosolyt csal – hiszen úgy hangozhat, mintha a gólya tevőleges csalogatására ösztönözne. 

Valójában azonban az ENSZ évtizedes kezdeményezéséről van szó, amely elsősorban a harmadik világbeli országokban fenyegető túlnépesedés veszélyeire figyelmeztet. Ilyenkor előtérbe kerül a születésszabályozási módszerek hatékonyságának elemzése, ami mindenki számára hasznos lehet.

A Hold napja

Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin 1969. július 20-án léptek a holdra. Az Apollo-11 legénységének két tagjai olyan lépést tettek, ami nekik akkor és ott kicsi volt ugyan, ám annál nagyobb az emberiségnek.

Ennek az emlékére lett július 20-a a Hold világnapja, amikor az űrkutatók nagyobb konferenciákon ismertetik a legújabb fejleményeket, illetve ismeretterjesztő cikkek ezreit teszik közzé a kíváncsi közönségnek.

A hepatitisz világnapja

A fertőző májgyulladás világnapja azért esik éppen július 28-ára, mert Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos ezen a napon született 1925-ben, s neki sikerült elsőként azonosítani a hepatitis B vírusát – így megkezdődhetett a harc a kórokozó ellen. 

Mivel óriási tévhit, hogy májgondjai kizárólag az alkoholistáknak és a hátrányos helyzetűeknek lehetnek, 2014-ben is jól jön a tájékoztató kampány ezen a téren.

A barátság világnapja

2011. óta tartják július 30-án a barátság világnapját. Az alapötlet szerint az emberek, az országok, a kultúrák és az egyének közötti barátság elősegíti a békére irányuló törekvéseket, valamint hídként szolgálhat a különböző közösségek között. 
Az ENSZ különös hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalokat megismertesse a multikulturális közeggel, és ezáltal hozzájáruljon a tolerancia, a megértés és az elfogadás természetességéhez.
Ezt a hat világnapot gyűjtöttük össze júliusra, s jövő hónapban is jelentkezünk egy hasonló cikkel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást