Így illeszkedj be az új munkahelyedre!

Így illeszkedj be az új munkahelyedre!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így illeszkedj be az új munkahelyedre!

Amilyen nagy öröm új munkát találni, olyan nagy félelem is kísérheti, mivel egy teljesen új közegben, ismeretlen emberekkel kell összezárva lennünk. Jobb esetben nyíltan és kedvesen fogadnak, de előfordulhat, hogy keményen meg kell küzdeni azért, hogy mi is igazi csapattagokká válhassunk.

Tedd meg Te az első lépést

Ne várd meg, míg más nyitna feléd, vedd kezedbe a kezdeményezést, és menj oda bátran az új kollégákhoz! Ne az legyen az első, hogy leülsz és fel sem állsz onnan a munka végéig, hanem mutatkozz be mindenkinek személyesen, még akkor is, ha a főnök mindenki előtt ezt már megtette!

Csatlakozz az ebédnél

Amikor elérkezett az ebédszünet ideje, menj Te is oda, ahová a többiek, és ülj oda hozzájuk! Ez egy kitűnő alkalom arra, hogy megismerjenek, a lényeg, hogy légy közvetlen és ne csak magadról beszélj, hanem kérdezősködj is a társaidról!

Hívd el őket valahova

Jó pontot szerezhetsz azzal, hogy elhívod őket a hétvégén valahová, esetleg magadhoz –bár ha sokan vagytok, ez elég nehézkes lenne, tehát akkor válassz más helyszínt.
A munkahelyen kívül általában mindenki felszabadultabb, nincsenek nyomás alatt a rájuk bízott feladatoktól, ezért biztosan nyitottabbak lesznek, ráadásul, ha áthívod őket magadhoz, a lakás berendezése nagyszerű téma lehet.  

Közös érdeklődési kör

Kérdezősködj hobbijukról, és ha netán Te is szívesen űzöd az adott sportot, menjetek el közösen! De ha nincs a mozgásban közös pont, akkor is biztosan van valami, ami mindkettőtöket érdekel.
Ha látszik rajta, hogy szereti a divatot, hívd el egy divatbemutatóra, vagy egy közös vásárlókörútra!

Ne félj segítséget kérni

Amennyiben nem tudsz valamit, nyugodtan kérd a segítségüket, mert sokkal rosszabb, ha a végén derül ki, hogy feladatod rosszul – vagy nem időben- végezted el, azzal rossz pontot szereznél. Viszont ha odahívsz valakit, biztosan szívesen elmagyarázza, mit kell tenned.

Ne traktáld őket a magánéleteddel

Az első időszakban semmiképp se teregesd ki túlzottan a magánéleted, csak amennyire szükségesnek érzed. Ezt főleg akkor érdemes elkerülnöd, ha tudod, hogy a munkahelyeden van egy-két pletykafészek, akik előszeretettel adják tovább az intimebb információkat- főleg, ha ezek nem pozitív kicsengésűek.
Ne feledd, dolgozni jársz be, ha valakivel közelebbi kapcsolatba kerülsz, inkább munkaidőn kívül beszéld meg ezeket a dolgokat!

Légy illemtudó

Sajnos néha előfordul, hogy olyan ember érkezik az irodába, aki elfelejti az alapvető illemszabályokat, ezért a többiek gyorsan elfordulnak tőle.
Hogy ezt kikerülhesd, sose felejts el köszönni, amikor megérkezel és elmész, ne nevetgélj hangosan és kerüld a túlzott illatfelhőt magad körül, valamint a kihívó öltözéket!

Ne akarj egyből a középpontba kerülni

Igaz, nyitottnak és barátságosnak kell lenned, de ne törekedj egyből arra, hogy Te légy a társaság középpontja!
Az első napokban mérd fel a többieket, ki milyen habitusú, így elkerülheted az esetleges csalódásokat, valamint kivel érdemes jó viszonyt ápolni, illetve kiket kell elkerülni.

Nem kell mindenkinek megfelelned

Bármennyire is célod az, hogy hamar beilleszkedj, azért ne feledkezz el önmagadról! Tudd ki vagy és miért vagy ott, tehát ne add fel az elveidet és személyiséged azért, hogy kivívd mások szeretetét.
Ne csüggedj, ha van egy-két olyan kolléga, akik nem szimpatizálnak veled, az teljesen normális. (Viszont ha mindenki így van veled, akkor nem ártana magadba nézned!) Jó, ha segítőkész vagy, de tudd, hol a határ, nehogy folyton rád sózzák a kellemetlen feladatokat!

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!