SMS-illemtan: 7 alapszabály, amit nem szabad megszegned

SMS-illemtan: 7 alapszabály, amit nem szabad megszegned

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / SMS-illemtan: 7 alapszabály, amit nem szabad megszegned

Az SMS-ezés, illetve manapság már az azonnali üzenetküldő szolgáltatások (például az okostelefonról böngészhető Facebook, a Viber vagy a Skype) használata a kommunikáció egyik legkézenfekvőbb formája. Mégis vonatkoznak rá bizonyos illemszabályok, amelyeket a saját érdekedben érdemes betartanod.

Csak röviden!

Az SMS-nek a nevében is benne van, hogy Short Message Service, azaz rövid szöveges üzenet. Amíg drága volt a mobil kommunikáció, s egy darabért jelentős összeget kellett fizetni, mindenki megpróbálta rövidre fogni.
Manapság azonban, hogy bizonyos esetekben akár ingyen van, nagy lehet a kísértés a részletes beszámolók írására, ami azonban nem túl szerencsés dolog. Fogalmazz úgy, hogy a címzett bárhol, bármikor másodpercek alatt értelmezhesse, amit írsz neki!

Várj, mielőtt elküldöd újra!

Válasz nélkül hagyott SMS esetén nyilvánvalónak tűnik, hogy elküldöd újra, hiszen talán technikai probléma akadályozta a kézbesítést. Ekkor azonban érdemes legalább 24 órát várnod az ismétléssel, mert lehet, hogy a címzett megkapta, csak valamilyen oknál fogva még nem tud, esetleg nem akar válaszolni.
Második próbálkozásra egyébként is célszerűbb másik kommunikációs csatornát választani, vagy egyszerűen felhívni.

Használd emlékeztetőnek!

Ha valakivel találkozót beszéltél meg jó előre, egyáltalán nem számít bunkóságnak előtte egy-két nappal írni neki egy SMS-t, benne az időponttal és a helyszínnel. Sőt, ezzel udvariasan emlékezteted a dologra, ráadásul bizonyítod a saját szervező készségedet.
Kifejezetten elfoglalt emberek esetében – vagy ha éppen te magad is az vagy – rengeteg kellemetlen helyzettől megmenekülhetsz ezzel.

Csatolmány: inkább ne!

A kérészéletű népszerűségnek örvendő EMS és a multimédiás fájlok csatolására alkalmas MMS máig létező fogalom, ám nem érdemes őket használnod, hiszen ár-érték arányban nem veszik fel a versenyt az e-maillel.
Amennyiben tehát fájlt szeretnél küldeni valakinek, válaszd az elektronikus levelet az MMS helyett, mert utóbbinál már egy nagyobb kép elküldéséért is jelentős összeget kell fizetned, és a fogadása sem mindig zökkenőmentes!

Ne csipogj éjjel!

Vannak, akik a munkájuk vagy valamilyen magánéleti szituáció miatt nem tehetik meg, hogy éjszakára lenémítják vagy kikapcsolják a mobiljukat. Rájuk mindenképpen érdemes tekintettel lenned, és a feltételezett alvásidejük során inkább hanyagolni az SMS-t.
Nyugodtan rákérdezhetsz, hogy hány óráig szoktak fent maradni este, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket. A kora reggeli üzenetküldésre ugyanez vonatkozik.

Válaszolj, amint tudsz!

Senki sem várja el tőled, hogy azonnal válaszolj, de néhány órán belül azért illik. Kivételt képez ez alól, ha hosszabb autóúton vagy sofőrként – ilyenkor akár életveszélyes is lehet a vezetés közbeni SMS-ezés!
Egyébként sosem kell félbeszakítanod az aktuális teendődet egy üzenet miatt. Várd ki, hogy legyen néhány szabad perced! Ha a másik fél emiatt reklamál, gondolkodj el rajta, érdemes-e egyáltalán csevegned vele.

Figyelj a nyelvezetre!

Bár SMS írásakor talán mellékesnek tűnik a nyelvezet, az általad küldött üzenet képe gyakorlatilag élő példája az igényességednek. A helyesírási hibákat mindenképpen kerüld el, az ékezetek hiánya azonban egyáltalán nem bunkóság – kivéve, ha gátolja a megfelelő értelmezést.
Egy-két szmájli is belefér, ennél több azonban már túlzásnak hat egy rövidke szövegben. Fontos, hogy semmiképpen ne használd az SMS-t a telefonhívás helyettesítésére, mert már egy félperces beszélgetés is sokkal hatékonyabb lehet az üzenetváltásnál!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!