7 illegális drog, ami meglepően jó orvosság

7 illegális drog, ami meglepően jó orvosság

Címlap / Életmód / Egészség / 7 illegális drog, ami meglepően jó orvosság

Be vannak tiltva, mégis számos betegséget kezelnek és gyógyítanak.

LSD. Kezeli a depressziót és elmulasztja cluster-fejfájást

Az amerikai kormány az ötvenes-hatvanas években kísérletezett az LSD-vel, kevesen tudják, hogy a pszichiátriai eseteket nagy sikerrel kezelte. Az ötvenes években végzett tanulmány rámutatott, hogy az LSD kezeléssel 50%-ban gyógyították az alkoholizmusban szenvedőket (az addigi 10%-al szemben). A közelmúltban Baltimore-ban újabb kutatást végeztek, és rámutattak, hogy nemcsak az alkoholproblémákon javít, de az ópium és heroin függőségben szenvedőket is gyógyítja.
A Maryland-i Spring Grove állami kórházban a kutatók rákos betegeken vizsgálták az LSD hatásait, hátha segít a halál-szorongásban. A betegek egyharmada kevésbé érezte feszültnek, depressziósnak magát, csökkent a halálfélelmük és kevesebb fájdalmat éreztek. Másik egyharmaduknál csak kicsit csökkentek ezek a depresszív tünetek, a másik harmad pedig semmilyen pozitív vagy negatív változást nem észlelt.
A 60-as években pszichoterápiára is használták az LSD-t az Egyesült Királyságban, és a betegek felénél hatékonynak is bizonyult. A drog tehát hatékony fájdalomcsillapító és csökkenti a depresszív tüneteket. A Harvard Orvosi Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy az LSD megállítja a cluster-fejfájást (8-ból 7 beteg esetében).  

Pszichedelikus gombák. Pszichiátriai OCD betegség és cluster-fejfájás ellen

A mágikus gombákban levő psziclobin anyagnak az LSD-hez hasonló hatása van, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a fejfájások gyakoriságát.
Ígéretes gyógyszer az OCD kezelésében. Az arizonai egyetem tanulmánya kimutatta, hogy ennek hatásában a betegek akár 6 hónapig is panaszmentesen tudtak élni. Tehát az elengedés periódusa megnőtt, ez pedig jövőbeli kutatásokat indokol. Még nem szolgál orvosságként az OCD betegségre, de ígéretes a jövőre nézve.   

Ecstasy. Szorongás, Parkinson-kór tünetei és poszttraumatikus stressz ellen

Az ecstasy egy MDMA nevű kémiai vegyületet tartalmaz, ami lényegében egy boldogság forrás, ezért gyógyítja a szorongó betegeket. Bár hivatalos vizsgálatot még nem végeztek a pszichológusok, de a norvég Természettudományi és Műszaki Egyetem kutatásai szerint az ecstasy emeli az oxitocin szintet, ezért ideális lenne kezelési gyógyszernek. 
Összegzés képen az MDMA ideális terápiás gyógyszer, egyensúlyban tartja az érzelmeket. Jól kezeli a Parkínsón-kórt is, mert szerotonint szabadít fel az agyban.

Még a kutatók sem értik pontosan, hogyan képes kezelni a kórt, de tény, hogy az állatokon és önkénteseken végzett kísérletek jelentős javulást mutattak ki.
A poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedő betegeken is pozitív hatást vált ki az ecstasy. Úgy találták, hogy az MDMA hatására a betegek kevesebb félelmet éreznek és megfelelően állnak hozzá a terápiához, ami egyébként kritikus az ő állapotukban.  

Kokain és a koka-növény. Helyi érzéstelenítés, hashajtó és gyógyszer utazási betegségre

Jóval azelőtt, hogy elterjedt volna ez a sztár-drog, a kokaint csodaszernek tartották, mindenre hatásosnak bizonyult, a fejfájástól kezdve az alkoholizmuson át a lázig. Míg a modern orvostudomány már felfedezett a kokainnál jóval biztonságosabb gyógyszereket, alkalmanként még használják helyi érzéstelenítőként, főleg a szem, orr és torokműtéteknél.
A kokainporral ellentétben a cocoa növény több alkaloidot tartalmaz és kevésbé biztonságos, ezért a kokalevél használata korlátozott, de az Andok egyes kultúráiban még ma is használják gyógyászati célokra.

Ketamin. A mágikus gyógyszer depresszióra

Ezt az anyagot eredetileg állatok nyugtatására használták, de nagyon hatékony a klinikai depresszió kezelésére, amelyen más gyógyszer nem segít. Egy connecticuti tanulmány szerint a más gyógyszerekre nem reagáló depressziós betegek 70%-a pozitívan reagált a ketaminra.
Még érdekesebb tény volt, hogy a ketamin javította a neuron-kapcsolatokat, amelyek korábban megsérültek a krónikus stressz hatására. A tanulmány vezetője Ronald Duman megjegyezte, hogy a ketamin olyan, mint egy mágikus gyógyszer – egy adag gyorsan hat és 7-10 napig van hatása.

Amfetamin. Kezeli a narkolepsziát, ADHD-t és felgyógyít a stroke-ból

Jelenleg is használják az egészségügyben a narkolepszia és ADHD ellen. A New York-i Állami Egyetem jelentése szerint hatékony a depresszió és elhízás ellen is.
Az egyik legmeglepőbb pozitív tulajdonsága az amfetaminoknak, hogy segít a stroke betegeknek a gyorsabb felépülésben. Egy svéd kutatás szerint az amfetamin nagyon hasznos azok számára, akiket szélütés ért – segít a felépülésben.

Heroin. A világ legjobb fájdalomcsillapítója

A kokainhoz hasonlóan a heroint is állatok gyógyítására használták, főként lovakra. Bár a kábítószerről jól ismert, hogy különösen nagy függőséget okoz, de a heroin-gyógyszer még mindig az egyik leghatékonyabb és legbiztonságosabb kezelés a krónikus fájdalmak ellen, ami főként a rákos betegeknél jelentkezik.
Az orvosi szakirodalom szerint sokkal biztonságosabb, mint egyéb kábítószerek, beleértve a szintetikus opiát oxidkodonokat. Az anyag használata viszont ma már tiltott és illegális, még orvosi célokra sem engedélyezett.
Figyelem! A cikkben említett drogok előnyeit csak érdekesség képen gyűjtöttük össze. A drogok vagy drogtartalmú orvosságok szedése csak orvosi előírásra történhet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást