Ikrek, Mérleg vagy Vízöntő a gyermeked? Így fejlesztheted, ha levegő jegyű

Ikrek, Mérleg vagy Vízöntő a gyermeked? Így fejlesztheted, ha levegő jegyű

Címlap / Életmód / Ezotéria / Ikrek, Mérleg vagy Vízöntő a gyermeked? Így fejlesztheted, ha levegő jegyű

A levegő jegyű gyermekek humorérzéke sokszor már egészen fiatal korban megmutatkozik. A társaság legnépszerűbb, legszerethetőbb tagjai közé tartoznak, többek között azért, mert nagyon barátságosak és igazán könnyen megbocsátanak.

Simulékony és könnyen befolyásolható gyermekek

Ezek a csodálatos gyermekek sokszor tényleg olyan simulékonyak, mint amilyen csak egy légnemű anyag lehet. Jól átlátják a különféle helyzeteket, ám a problémák felett igyekeznek elsiklani.

Ez részben előny, egy levegő jegyű gyermekkel például sokkal könnyebb dűlőre lehet jutni egy-egy vitakérdés esetén, mint egy makacs tűz- vagy földjegyűvel. Hátrány is lehet, mert hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a nehézségeket.

Az egyik első, és legfontosabb teendőd tehát az, hogy megtanítsd a gyermekednek, hogyan tudja elmondani, kezelni az olyan érzelmeket, mint amilyen a harag, a düh, vagy éppen a sértődöttség, illetve, hogy nem gond, ha ezeket meg is éli, nem pedig átsiklik felettük.

Rugalmasak, szeretetéhesek és végtelenül kíváncsiak

Fantasztikus kommunikációs képességekkel bírnak, általában a nyelvérzékük is nagyon jó, ezért érdemes lehet támogatni őket, hogy ezeken a területeken kipróbálják magukat – persze nem szabad rájuk erőltetni semmit (ezt nem is hagyják), de ha tanácstalanok, ebbe az irányba lehet terelgetni őket.

Iszonyúan kíváncsi természetűek, mindig mindent tudni akarnak, meg szeretnék ismerni a legnagyobb dolgokat éppúgy, mint a legapróbbakat. Nagyon érzelmesek, hihetetlenül fontos számukra, milyen visszacsatolásokat kapnak a környezetükből, ezért jó, ha törekszel arra, hogy minél pozitívabb légkör vegye őket körül.

Egészen apró gyermekként is megfigyelheted a levegő jegyű csemetéknél, hogy szinte élteti őket a család és a barátok ereje, szeretete: ők maguk is bújósak, ölelkezősek, és persze imádnak csacsogni, társalogni, ahogy a nagyok.

Ezzel némileg szembe megy, hogy a szabadságszeretetük igazán nagy, tehát nehezen viselik, ha korlátozzák őket. Ez gyerekkorban gyakran abban nyilvánul meg, hogy jóval szívesebben játszanak a szabadban, mint odabenn, esetleg csak addig viselik jól az ovit, amíg az óvónő kellően rugalmas és sok szabadságot ad a kicsiknek.

Nagyon értelmes, kedves gyerekek, akiknek meglepően könnyű elmagyarázni az élet nagy dolgait. Mindig kíváncsiak, mindig kérdeznek, és konkrét válaszokat követelnek – ha viszont áldozol időt arra, hogy ezt a végtelen érdeklődést kielégítsd, akkor hihetetlenül jó eszű és kedves kisgyermeked lehet.

Ikrek

Az ikrek gyermek rendszeresen attól tart, hogy valamiből kimarad, ezért aztán mindenbe belekap, de semmi mellett sem tud igazán kitartani. Az összes játékára nagyon gyorsan ráun, és ha valamilyen nehézségbe ütközik, hajlamos csapot-papot hátrahagyni és valami másba belekezdeni. Ezért lényeges, hogy próbálj hangsúlyt fektetni a kitartásának fejlesztésére – persze csak sok dicséret, kedveskedés által.

Mivel nagyon gyorsan vág az esze, pillanatok alatt megmagyaráz mindent, ráadásul érzelmi zsarolással nem igazán lehet hatni rá, így tényleg csak az észérvek maradnak, ha konfliktushelyzet adódik köztetek.

Folyton analizál és elemez, de nagyon kedves és barátságos gyermek. Nem szabad sürgetned, hagynod kell, hogy a maga idejében jusson el a következő lépcsőfokig, legyen szó barátkozásról, vagy éppen a cumiról való leszokásról. Sokat kell neki beszélned, magyaráznod, és meglátod, egyik napról a másikra is óriásit tud előrelépni a kívánt irányba.

Mérleg

A mérleg gyermekeknél már egészen apró korban megmutatkozik, mennyire sokat jelent számukra a barátság. Az ikrekhez hasonlóan, elsőként szereznek magukat kis barátokat, hiszen nem csak nyitottak és bájosak, hanem kedvesek is. Törekszenek arra, hogy kedveljék őket, és mindenkivel igyekeznek jó kapcsolatot teremteni, kerülik a konfliktusokat.

Otthon többnyire nem túl nehezen kezelhetőek, mert szívesen alkalmazkodnak – ez felnőttkorban majd úgy nyilvánul meg, hogy nem igazán lesznek képesek nemet mondani semmire.

Éppen emiatt az a legfontosabb, hogy szülőként megtanítsd a gyermekedet arra, hogy nem kell mindig mindenkinek megfelelni, főleg nem muszáj állandóan szívességet tenni másoknak. A kedvesség jó, és hasznos dolog, de nem szabad hagyni, hogy ezzel mások visszaéljenek.

A kis mérleg mindig az összhangra, harmóniára törekszik, ezért kiemelten fontos neki, hogy legalább otthon feltöltődhessen, tehát nagyon érzékenyen reagálhat a veszekedésekre, vitákra – akkor is, ha csak végighallgatni kénytelen azokat. Jó, ha meg tudod óvni őt ezektől!

Vízöntő

Amilyen könnyen kezelhető a kis ikrek és a mérleg, a vízöntő annyira problémás lehet. Már egészen kis korában komoly kérdéseket feszeget, és képtelen elfogadni a nemleges választ – mindig a megoldásokat, a kiváltó okokat, a dolgok értelmét keresi. Ha nem találja (pl. nem tud azonosulni azzal, hogy azért kell köszönni, mert így illik), akkor sokszor dacosan ellenáll. Felnőttként is sokszor igazi szabályszegő, és bár levegő jegyű, mégis a legmakacsabb emberek közé tartozik.

Kifejezetten erős véleménye van mindenről, akár lázadó típusnak is nevezhetjük. Egyszóval nem túl könnyen kezelhető.

Szerencsére esetében is van olyan praktika, amit bevethetsz: messze nem úgy kell kezelni, mint egy irányításra szoruló gyereket, hanem mint egy aprócska felnőttet. Értékeli, ha egyenrangú félként tekintesz rá, és az eszére próbálsz hatni, hiszen nagyon jó a felfogóképessége.

Ami a támogatást illeti, valódi vezéregyéniség, és ezt ugyan nehéz lehet elfogadnod, de nem letörnöd kell a szarvait, hanem támogatnod az elképzeléseit. Így van esély rá, hogy felnőttként megtalálja majd a helyét, bár az egészen biztos, hogy nem lesz unalmas az élete.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást