Szakértői tanácsok: így ünnepelheted biztonságosan a családoddal a karácsonyt

Szakértői tanácsok: így ünnepelheted biztonságosan a családoddal a karácsonyt

Címlap / Életmód / Szakértői tanácsok: így ünnepelheted biztonságosan a családoddal a karácsonyt

Még nem tudhatjuk, milyen szigorítások várnak ránk a karácsonyi szezonban, de egyetlen dolog biztos: idén az ünnepek alatt a biztonság és megelőzés lesz a legfontosabb!

Korábban a karácsony egyet jelentett a családi összejövetelekkel, a távoli rokonok meglátogatásával, de idén egészen más hangulata lesz az ünnepi időszaknak. Még nem tudni, hogy a külföldön dolgozók hazamehetnek-e ünnepelni, ahogy arról sincs információ, hogy a határon belül mi várhat ránk. Elvégre külföldön vannak olyan országok, ahol már limitálták azt, hogy hány fő tartózkodhat együtt.

Szakértők szerint a koronavírusos betegek számát elnézve kétség kívül az lenne a legjobb megoldás, ha idén elengednénk a rokonlátogatást, hazautazást, és a családunk érdekében csakis azokkal töltenénk a karácsonyt, akikkel a hétköznapokban is találkozunk, együtt élünk.

Sokan viszont aggódnak amiatt, hogy idős rokonaik egyedül maradnak az év legjobban várt időszakában. Mások esetleg testvéreikkel, más városban élő gyermekeikkel nem tudnak találkozni. Így megkísérlik, hogy ennek ellenére is összehozzák a szűk családot. Ezzel a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ is tisztában van, ezért nemrég közzétettek egy biztonsági útmutatót azoknak, akik ezen gondolkodnak. A leírás szerint első körben tudnunk kell, hogy bizonyos faktorok növelhetik a fertőzésveszélyt, ha egy kisebb családi összejövetelt szeretnénk tartani. Figyelembe kell venni azt, hogy a meghívottak milyen körben mozognak. Bizonyos munkahelyek dolgozói ugyanis nagyobb valószínűséggel kaphatják el a betegséget, mint azok, akik home office-ban dolgoznak. Az ő esetükben kétszer is meggondolandó, hogy biztosan meghívjuk-e őket. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az utazás során milyen valószínűséggel fertőződhetnek meg a meghívottak, hiszen megeshet, hogy valaki épp ekkor kapja el a koronavírust. Reptereken, buszokon, vonatokon, sőt, még a benzinkutakon is nagyon óvatosnak kell lenni. A legjobb az lenne, ha az egy háztartásban élők autóval érkeznének. Nem utolsó szempont az sem, hogy a karácsonyi időszak előtt ki mennyire vette komolyan a megelőzést. Érdemes megkérni őket, hogy az ünnepi szezont megelőző 10 napon át különösen figyeljenek a távolságtartásra, baráti találkozók elhalasztására, és a gyakori kézmosásra. 

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»