Párkapcsolat / Szerelem

Az igazi oka, amiért szeretjük megfogni a partnerünk kezét

Az igazi oka, amiért szeretjük megfogni a partnerünk kezét

Az, hogy megfogjuk a párunk kezét, amikor kilépünk a lakásból, annyira természetesen és magától értetődően történik, hogy még csak észre sem vesszük. De vajon miért? Vajon ez a szeretet megnyilvánulásának egyik módja, vagy egyszerűen csak életünk rutinjává válik, és ezért nem is észleljük, hogy mit csinálunk? Most elhoztuk a válaszokat!

Mentális és fizikai hatások

Thomas Ward/pexels.com

Belynder Walia külföldi pszichoterapeuta árulta el egy külföldi lapnak, hogy az emberek valójában már évszázadok óta szeretik megfogni egymás kezét. És bár csak apróságnak tűnhet, valójában a szakértők figyelmét rég felkeltette a jelenség, ezért számtalan kutatás is készült arra vonatkozólag, vajon miért csináljuk ezt.

Az egyik válasz az, hogy a párunk kezének fogása a fizikai és mentális egészségünkre gyakorol pozitív hatásokat, és nem csak annyiban, hogy jól esik az összetartozás érzése.

Számtalan kutatást készítettek már, ami kifejezetten az idegeket vizsgálta, és az már kiderült, hogy az érintés hatására oxitocint kezd termelni a testünk; ez az a hormon, ami a romantikus köteléket erősíti, növeli a boldogságunk szintjét, és segít a bizalom kiépítésében. Arról nem is beszélve, hogy csökkenti a fájdalomérzetet, alacsonyabbá válik tőle a vérnyomás, és a stressz is kisebbé válik a testünkben.

Szinkronban és ösztönösen

Priscilla Du Preez/unsplash.com

Sőt, az is kiderült már, hogy azok a párok, akik egymás kezét fogják, szép lassan elkezdik összeszinkronizálni a lélegzetvételeiket. Azáltal, hogy egymáshoz értek, észrevétlenül elkezditek másolni a másik mozdulatait, ezáltal még inkább egy hullámhosszra kerültök.

Szakértők ebből kifolyólag úgy vélik, maga a kézfogás a kapcsolatok elmélyítésének egyik módja, ám ez csak akkor történik meg, ha a két fél tényleg szereti és tiszteli egymást.

Ha egy vadidegen ember kezét kellene megfognod egy teszt erejéig, valószínűleg semmilyen változást nem éreznél. Szintén érdekes megfigyelni, hogy a kézfogás gyerekkorunkból származó ösztön. Amikor egy baba megszületik, rögtön megpróbálja megfogni az első emberi ujjat, amit a tenyerébe adnak, és egész gyerekkorában a szülei kezét fogja. Aztán ahogy felnövünk, életünk végéig keresünk valakit, akihez tartozhatunk, hiszen fiatalkorunkban azt tanultuk, hogy a kézfogás a szeretet és a biztonság egyik jelképe.

Szeretet és barátság

Priscilla Du Preez/unsplash.com

Statisztikák szerint azon a párok között, akik gyakran fogják egymás kezét (nem csak amikor sétálni mennek, hanem akár otthon, vagy egy éttermi vacsora közben), kevesebb a feszültség, és sokkal elégedettebbek a párkapcsolatukkal, szemben azokkal, akik szinte sosem fogják egymás kezét.

Ez a gesztus a szeretet és a másik fontosságának kifejezésére szolgál, és érdekes módon nem csak szerelmespárokra, hanem barátokra is igaz.

Sőt, egyes kultúrákban (például Indiában és a Közép-Keleten) bevett hagyomány, hogy egyazon nemű emberek azért sétálnak kézen fogva, hogy barátságukat és gondoskodásukat ezáltal kimutathassák. 

Elnyomó kapcsolatok

Joe Yates/unsplash.com

A kézfogás mivoltának azonban rossz oka is lehet: ez leginkább az abuzív, bántalmazó kapcsolatukban mutatkozik meg, ahol az egyik partner folyamatosan attól fél, hogy a társa elhagyja, vagy esetleg flörtölni kezd mással, és ezt a dühöt nem tudja megfelelően kezelni.

Ilyen esetben az egyik fél azért akarja mindenáron fogni a párja kezét, hogy hatalmát és “tulajdonjogát” fejezze ki, ezzel éreztetve az egész világgal, hogy ők összetartoznak.

Közben pedig ez lehetőséget teremt arra, hogy saját felügyelete alatt tarthassa párját, és minden mozdulatát. Szakértők úgy vélik, az ilyen típusú kézfogást leginkább abból lehet felismerni, hogy a domináns fél keze mindig felül van, a szorítás pedig kifejezetten erős, hogy véletlenül se tudja elengedni őt a partnere.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást