Életmód / Pénz és hivatás

Használjon Ön is ideális munkavédelmi eszközöket egészsége megőrzése érdekében!

Használjon Ön is ideális munkavédelmi eszközöket egészsége megőrzése érdekében!

Miért van szükség munkavédelmi eszközökre?

Azonban nem csak a munkát végző személyzet számára nélkülözhetetlenek a különböző munkavédelmi felszerelések, hanem a munkakörnyezetben tartózkodók számára is. Ilyen személyek lehetnek a szervezett társadalmi munkát végzők, a gyakorlati képzésen részt vevő szakmunkások, tanuló diákok, kisegítő munkát végzőt vagy akár a szervezett látogatáson részt vevők egyaránt.

Nem csak érzékszerveik épségét köszönhetik egyes munkavédelmi eszközök viselésének a munkavállalók, hanem vannak, akik az életüket tudhatják biztonságban. 

Ilyen kifejezetten hasznos és a mindennapi munkavégzés során alkalmazandó eszközök a sisakok, a szemüvegek, a fülvédők vagy a védelemmel ellátott munkavédelmi bakancs is. Ezen védőeszközök azonban nem kifejezetten a balesetektől védenek, hanem a balesetek esetében elszenvedett sérülés nagyságától és súlyosságától. Így megelőzheti a hosszú távú egészségkárosító hatások kialakulását.

Azonban az eszközök kiválasztásakor mindenképpen igazodni kell a munkavégzés típusához és körülményeihez egyaránt, és ennek tükrében érdemes megfelelő légzés-, hallás- vagy szemvédelmi eszközt hordani. 

Szem-, légzés- és hallásvédelmi eszközök

Szemvédelem tekintetében kifejezetten hasznos a széles kialakítású munkavédelmi szemüveg, azonban annak, aki nap mint nap viseli, már elérhető a sportosabb és szinte divatosnak nevezhető változat egyaránt. Az utóbbiak már nem csak a mechanikai sérülésekkel szemben védenek, de rendelkeznek UV védelemmel, valamint pára- és karcmentes lencsékkel egyaránt. Hagyományos értelemben a víztiszta, a sárga és a füst színű lencsék érhetők el, azonban az újabb típusok között már megtalálhatja a polarizált, teljesen fekete lencséket egyaránt. 

Munkavédelmi eszközök használata

Légzésvédelem szempontjából egy olyan komplex védőfelszerelésről van szó, amely különböző típusú szűrőbetéttel rendelkezhet. Azért fontos a változatosság, hiszen eltérő típusú anyagok ellen nyújtanak védelmet, így léteznek a pormaszkok vagy az ipari körülményekre kifejlesztett légzésvédelmi felszerelések egyaránt.

Fontos, hogy a maszkokat időközönként cserélnie kell, hiszen idővel csökken a hatékonysága. Hallásvédelem tekintetében nem minden esetben kényelmes az adott eszköz használata – mint a füldugók vagy a hallásvédő tokok, azonban megkímélhetik a hallás romlásától vagy elvesztésétől. Hosszú távú használathoz érdemes a párnázott verziót beszerezni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást