A huzatos otthon ellenszere: így találd meg és iktasd ki a problémákat

A huzatos otthon ellenszere: így találd meg és iktasd ki a problémákat

Címlap / Otthon / Háztartás / A huzatos otthon ellenszere: így találd meg és iktasd ki a problémákat

Ha feljebb kapcsolod a fűtést, de nem érzed a hatását, akkor ott komoly probléma is lehet. A régi nyílászárók és szigetelési bakik mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy huzatos legyen az otthonod, azonban ha nem szeretnél tovább növelni a fűtésszámlán, az alábbi tippeket érdemes bevetned.

Hogyan találhatod meg a huzat forrását?

Sokszor egyszerűen, szemmel is látható helyen rossz a szigetelés, például látod, hogy mozog a függöny, vagy éppen érzed, hogy jön be a hideg levegő akkor is, ha zárva vannak a nyílászárók. Máskor nem ennyire egyértelmű a rés helye.

  • Utóbbi esetben többféle módszert is alkalmazhatsz, például a nyílászárók esetén működhet, ha este egy kicsi zseblámpával megvilágítod a kereteiket, valaki pedig kintről nézi, hogy átszűrődik-e valahol a fény. Ha igen, akkor van esély arra, hogy megtaláltad a rést. 
  • Az ajtóknál jól működhet, ha egy papírdarabot teszel az ajtó alá és becsukod. Ha könnyedén ki tudod húzni, akkor ott bizony a hideg levegő is utat találhat magának.
  • Működhet az is, ha mindent bezársz otthon és minden légmozgató eszközt kikapcsolsz, majd egy gyertyával vagy füstölővel, vagy egy forró teával odaállsz a nyílászárók mellé. Ha a füst oldalirányba mozdul el, akkor máris megvan, hogy hol van szigetelési probléma.
  • Ma már szuper digitális thermodetektorokat lehet kapni, amelyek segíthetnek bármilyen felület hőmérsékletét mérni. Ha ezt a falhoz/ajtóhoz/padlóhoz tartva jóval alacsonyabb hőmérsékletet mutat, mint amilyen a levegőé, akkor ott szökik be a hideg.
nikkimeel/istockphoto.com

Mit tehetsz, ha huzatos az otthonod?

  • Attól függ, hogy mekkora résről van szó. Amennyiben a rés kisebb, mint fél cm, akkor érdemes szilikon tömítő pasztával átmenni a felületen. Lehetőleg tartós, kültéri szigetelőanyagot válassz, mely időjárás-, napfény-, és fagyálló is. 
  • A fél és 5-6 cm közötti rések esetén használj hab állagú szigetelőt. Előtte érdemes vízzel lespriccelni a kezelendő felületet, hogy gyorsabban megkössön az anyag.
  • Ajtók és ablakok esetében, ha alul jut be a hideg, egy klasszikus huzatfogóval csökkentheted a beáramló hideg levegő mennyiségét. Végső esetben tekerj fel egy plédet és tedd az ajtó alá, vagy az ablakpárkányra. Mindkét esetben jó ötlet a függönyök alkalmazása is. 
  • A huzatos padló ellen védekezhetsz szőnyegekkel, illetve az is segíthet, ha a lábakon álló bútorok alja és a padló közötti helyet kitöltöd valamivel: például a kanapéra leterítesz egy földig érő plédet.

Természetesen ha ennél komolyabb a probléma, érdemes lehet szakemberhez fordulnod, aki tud segíteni a megoldásban, hiszen elképzelhető, hogy nagyobb felületeken van szükség javításra, vagy hosszú távon a nyílászárók cseréje vagy a teljes szigetelés felújítása lehet a hatékonyabb.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!