Mutatós kis húsvéti kalácska az ünnepi asztalra. Jó kis foszlós, mennyei, selymes ízű. Ugye, hogy jól néz ki?
Hozzávalók 4 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 3 dkg porcukor
- pici só
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 tojás a kenéshez
- szeletelt mandula a tetejére
- 4 csokitojás
Elkészítés:
A tésztához cukros, meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk a kovászt. Bedagasztjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk 40 percig.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 részre osztjuk. 1-1 részt háromfelé osztunk, és egyenként kb. 30 cm-es rudakat sodrunk belőlük. 3 rudat magunk elé helyezünk a gyúródeszkán, tetejüket összecsippentjük, és a szokott módon összefonjuk. Kör alakot képezünk belőle. Így járunk el mind a négy húsvéti kalácska elkészítésével.
A körfonatokat sütőpapírozott tepsire helyezzük. Közepükre valamilyen 3,5-4 cm-es kör alakú süti kiszúrót teszünk, mert a kalácskák még nőni fognak, és így tudjuk biztosítani, hogy a díszítő csokitojásnak középen megmaradjon a hely. A kalácsokat fél óráig újra kelni hagyjuk, majd felvert tojással lekenjük. Szeletelt mandulával megszórjuk a tetejüket.
Előmelegített sütőben a kalácsokat 180 fokon 15 percig, majd 160 fokon még 30 percig sütjük.
Ha kihűltek, csokitojást teszünk a kalácskák közepére.